Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Először vesz részt a borfesztiválon az Ungerbauer családi pincészet

Csongrád-Bokros - 11-féle bort állít elő a csongrád-bokrosi Ungerbauer családi pincészet. A 40 hektáros szőlészetet tudatosan építették fel. Boraik számos arany- és ezüstérmet nyertek már el.

Ungerbauer György csongrádi-bokrosi családi pincészete első ízben vesz részt a szegedi borfesztiválon. Azért vártak eddig, mert most már olyan boraik vannak, amelyeket be kell mutatni a fesztivál közönségének is.

– 12 fajta szőlőt termelünk a negyven hektárunkon. Eddig számos elismerést elnyertünk, tavaly 11 bort neveztünk, közülük 7 kapott arany-, míg 4 ezüstérmet. Az idén nem figyeltünk rájuk annyira, ezért a benevezett tízből csak három kapott aranyat – mondta a borászat tulajdonosa. Ungerbauer György azt mondja, bár a csongrádi borvidék jellemzői a vörösborok, ám ők tudatosan fehér fajtákat telepítettek. – Azért, mert azt gondoltuk, nem kell nekünk a többiek után menni, mást kell csinálnunk.

A pincészet öt vörös és hét fehér fajtával rendelkezik. A vörös fajták közé tartozik a kékfrankos, a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a pinot noir, illetve a zweigelt, míg a szőlészetre jellemző fehérek közé a sauvignon blanc, a cserszegi fűszeres, a chardonnay, a szürkebarát, a bianca, a zöld veltelini és az ezerfürtű.

– Megterveztük a gazdaságot, hiszen a kezdetben meglévő 10 hektárnyi szőlő mellé 30 hektárnyit már elképzeléseink szerint telepítettünk. Tíz esztendeig terveztük a címkéinket közösen a lányommal, mert láttuk külföldi útjainkon, hogy nagyon fontos, milyen ruhát kapnak a borok. Így a nevünk kezdőbetűjét és Csongrádot egyaránt ötvöző címkéinkből csak egyetlenféle van, ám ezek mégis sokfélék: színük ugyanis alkalmazkodik a palackban lévő boréhoz. És nemcsak a borok, de a szőlészet küllemére is adunk – mondta a kertészmérnökből lett borász.

Ungerbauer Györgyöt, aki 2010-ben elnyerte Az év vállalkozója, s a Borvidék Borásza kitüntető címet is, a szőlő és a bor iránti szeretetével egykori neves tanárai fertőzték meg. Olyannyira, hogy nyári szabadságait az egyetemi könyvtárban töltötte, áttanulmányozva a szakirodalmat.
Mint mondta, anyagbeszerzőként megismerte a szakmát. Bemutató gazdasága alapjait még a rendszerváltás előtt fektette le szőlészeti-borászati ágazatvezetői tapasztalatait felhasználva.

Olvasóink írták

 • 10. manoka 2011. május 16. 21:44
  „olcsoban kellene adni deciét akkor talán jobban meg ismernék az emberek.”
 • 9. cselac 2011. május 16. 01:08
  „surjana: a jobbító szándékú kritika és rosszindulat közt hatalmas különbség van. A nagy hiba ott van, amikor a kettőt összekeverik.”
 • 8. surjana 2011. május 15. 23:03
  „A hozzászólásokból ítélve, furcsa ember a csongrádi ember. Irígy, lekezelő, rosszindulatú, rosszmájú...Más sikerében mindjárt a buktatót keresi, hátulról támad. Pedig hogy is van: "...dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy csillag megy az égen, úgy érdemes!" (József Attila)”
 • 7. futó 2011. május 15. 15:59
  „szerintem a hegyközség területén van másik pincészet is, és azt is reklámozni kellene nem csak a saját pancsolt borát!”
 • 6. cselac 2011. május 15. 11:58
  „Kedves jóízlés, nem a borokkal, hanem a címkével van baj, nem kevés. A nudli szövegértéssel nem tudok mit kezdeni. Nem kell irigynek lennem, nincs mire, Gyurit ismerem évek óta, helyén kell kezelni a kritikákat, ne ugrándozz.”
 • 5. kékfrankos 2011. május 15. 07:17
  „ez szép volt, jóízlés!”
 • 4. jóízlés 2011. május 14. 09:46
  „Szégyen,hogy a másik magyar ember sikerét lusta,potyaleső,haszontalan egyének így "értékelik".Celac mit tettél le eddig az asztalra azonkívül,hogy megtanultad nyomkodni a gombokat??Az irígység nem szép dolog,tanulj meg te is szorgalmasan dolgozni és akkor sikeres leszel !Különben gratulálok Ungerbauer Úrnak,hogy a mostani nehéz időkben is ,sikeres vállalkozást vezet,sok embernek ad kenyeret.Csongrád megtépázott jóhírét próbálja visszasszerezni !”
 • 3. deka79 2011. május 13. 17:19
  „Olyannyira, hogy nyári szabadságait az egyetemi könyvtárban töltötte, áttanulmányozva a szakirodalmat. matt részegen persze.....”
 • 2. gyöngyszem2 2011. május 13. 17:18
  „Hátha az idén nemcsak a SÖR fogy a fesztiválon?”
 • 1. cselac 2011. május 13. 10:14
  „Kár volt 10 évet elpazarolni...van, akinek ez a szakmája, meg kellene tanulni szakemberre bízni azt, amihez nem értünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn megnyitják az Erzsébet Szállót

Május 16-án újra megnyitja kapuit a 3 éve bezárt Erzsébet Szálló, miután a Csongrádi Városkép Nonprofit Kft. megkapta a működési engedélyt. Tovább olvasom