Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Elsípolt évek, végső döntés nélkül Csongrádon

Csongrád - 2005 óta nem tud megbirkózni a bezárt Síp utcai iskola épületének hosszú távú hasznosításával a csongrádi önkormányzat. Bérlők lennének, de most diákétkeztetéshez kell a hely a részben kihasználatlan ingatlanban. Végső döntés nyáron születhet az ügyben.
Három év telt el azóta, hogy a Síp utcai iskola bezárásáról döntött a csongrádi önkormányzat, mégsem született még hosszú távú koncepció az épület hasznosításáról, valamilyen újabb körülmény ugyanis mindig közbeszólt. Most éppen a gyermekétkeztetés problémája, ami az Erzsébet szálló tervezett bezárása miatt lépett fel. Az eredeti, 2005. áprilisi döntés szerint 2007 augusztusára kellett volna előállnia elképzeléseivel a városvezetésnek, de ezt a határidőt tavaly júniusban 2008 áprilisára módosították, most pedig legkésőbb augusztusra tolnák ki a döntéshozatal időpontját. Ezt a javaslattevő polgármester azzal indokolja a pénteken a testület elé kerülő anyagban, hogy az étkeztetésre vonatkozó döntés kihatással van az egész épület hasznosítási lehetőségeire.

Bérlők lennének, de most diákétkeztetéshez kell a hely a részben kihasználatlan ingatlanban. Fotó: Bíró Dániel
Bérlők lennének, de most diákétkeztetéshez kell a hely a részben kihasználatlan ingatlanban.
Fotó: Bíró Dániel

Pedig már több bérleti szerződés is megköttetett az ingatlannal kapcsolatban. Az Aplusz Gimnázium és Szakképző Iskola 272 négyzetmétert bérelt ki 2012-ig évi 1,7 millió forintért, a Múzsa Művészetoktatási Intézmény pedig 328 négyzetmétert évi 1,44 millió forintért, szintén 2012-ig. Ezekből a megállapodásokból 6 hónapos felmondási idővel léphetnek ki a felek. A városi fúvószenekar ingyen kapott használatba három termet a várostól, ezen felül a tornatermet is térítésmentesen használhatják az óvodások, és gyógytestnevelés órákat is tarthatnak itt.

A városvezetésnek május végére kell alternatívákat kidolgoznia a diákétkeztetés átköltöztetésével kapcsolatban. Az egyik változat szerint 250 négyzetméterrel kellene növelni a konyha alapterületét ahhoz, hogy az előkészítő és szociális helyiségek, valamint a raktár is elférjen egy helyen. Ezzel a sokmilliós átépítéssel 2000 adag főzésére is alkalmassá válna a konyha. Kisebb ráfordítással is megoldható lenne a probléma, de akkor az előkészítéshez és a főzéshez más helyszínt kell találnia az önkormányzatnak.

Olvasóink írták

  • 2. n-orbi 2008. május 07. 14:16
    „Ami a Síp utcai iskola létét illeti. Már megépíteni sem kellett volna Viszont bezárni már nyolc évvel ezelőtt. Sajnos a döntéshozók ebben sem volak kellően bátrak s így kb 150-200 millió forintot pazarolt el ez idő alatt a város. A bezárás is csak félmegoldás volt hiszen gyakorlatilag megvárta míg a tanárikar és a gyereklétszám elfogy. Közben pedig fenntartotta és lényegileg ma is fenntartja, mert telerakja mondvacsinált feladatokkal. Akkor pedig jobb lenne, ha iskolaként műkődne és megfontolná hogy valamelyik magasabb működési költségű iskoláját üriti ki. Persze nem egyszerű dolog, mert nem állnak sorba a bankok, hogy székházat nyissanak és a Pénzügyminisztérium sem fog csongrádra költözni belátható időn belül. Szóval a pénz zavartalanul folyik(ki a város kasszájából) a feleslegesen fenntartott épületek és intézmények miatt.S az ötletelés is évek óta zavartalan, csak a cselekvés kevés ! S azt sem tudjuk mibe kerül ez nekünk valójában ! Már csak azért sem mert ők (Kossuth tér 7.)sem tudják !”
  • 1. Kuci 2008. április 24. 07:33
    „Vigyék oda az önkormányzatott , s a régit adják el !!!??? Legalább lehet megint pályázni valamire . Nekem kétségeim vannak ebben a rengeteg pályázat írásban is . Lehet ez néha többe kerül mint a tervet megvalósítani , de biztos valakinek ez jó meg élhetés . S ne bíráljuk őket mert az nem ferr , csak ők mindenkit úgye .???!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szoborparkhoz sem elég a szobor és a park

Csongrád - Szívesen látnának egy szoborparkot Csongrádon, helyszín bőven akadna, alkotókat is lehetne a művésztelepre csábítani, mégsem elég csak a szándék egy kiállítóhely létrehozásához. Tovább olvasom