Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Elűzik a bűzt Csongrádról

Csongrád - A csongrádi csatornahálózatból itt-ott kiáradó bűz megszüntetéséhez beruházásra lesz szükség. A város 575 millióra pályázik, hogy bővíthesse a tisztítómű kapacitását. Március elején kipróbálják azt a technológiát, ami eltüntetheti a kellemetlen szagokat.
Napokon belül kipróbálják Csongrádon azt a technológiát, amely megszüntetheti a főleg a Kert, a Hársfa és a Kis Tisza utcában érezhető bűzt, ami a néhány éve átadott szennyvízhálózatból árad. Mint arról beszámoltunk, időszakonként nem kerül elegendő víz a gravitációs elven alapuló rendszerbe, ezért a vezetékekben rohadni kezd a leülepedő fekália, s ez főként a fent említett átemelők környékén jár kellemetlen szaggal.

Március elején fogja tesztelni a Víz és Kommunális Kft. azt a vegyszerező eljárást, amely megoldhatja ezt a problémát. Ha a kísérlet beválik, már csak arra lesz szükség, hogy az önkormányzat elnyerje azt a pályázati forrást, amiből a tízmilliós technológia megvásárlásán túl a szennyvíztisztító kapacitásának bővítése is megvalósítható lenne.

Az 575 milliós fejlesztés eredményeként a mostani napi 2000 helyett 3000 köbméter szennyvíz tisztítására lenne képes a gát melletti telep. Balogh Pál ügyvezető fontosnak tartotta elmondani, hogy a tisztítóhoz már akkor betervezték a szükséges gépek és berendezések helyét, amikor az megépült, de akkor még a hálózat igénybevételének mértéke nem indokolta a költséges ráfordítást. Mostanság viszont – főleg csapadékosabb időben – túlterhelt a tisztítómű. Ha áprilisban döntés születik, még ősszel megkezdődhet a szennyvízrendszer fejlesztése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csongrádi elkerülő előny lesz a szentesieknek is

Csongrád - A csongrádi elkerülő út megépítésével és a 451-es út Kiskunfélegyházáig tartó szakaszának… Tovább olvasom