Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Elvitték a kiváló termés háromnegyedét

Csongrád - Az utóbbi tizenöt év legjobb minőségű csongrádi szőlőtermésének háromnegyedét nem ebben a megyében dolgozzák fel – mondja a Csongrádi Hegyközség elnöke a véget ért szüretet értékelve. Ez azért kár, mert közben nőtt az érdeklődés a helyi borok iránt.
Befejeződött a szüret Csongrádon, ahol eddig 20 ezer mázsa szőlőt jelentettek be a hegyközségnél. A termés 30 százaléka fehér, 70 százaléka vörös szőlő, átlagosan 18-as cukorfokot mértek. 5000 mázsa talált gazdára a városban: a Csongrádbor Kft. – ahogyan Pálfi György ügyvezető korábban lapunknak nyilatkozta – ennyit vásárolt föl. A többi, a termés háromnegyede egyrészt a Tiszamenti Szőlőtermelő Szövetkezeten keresztül Tiszakécskére került, Kiskunmajsán, Ecséden, Tabdin, Helvécián dolgozták föl.

Egyénileg is szállítottak a termelők, jellemzően Akasztóra, Kecskemétre, Nyárlőrincre, Soltszentimrére. Ez nem a teljes termés, mert a törvény szerint 10 hektoliterig mindenki szűrhet bort saját fogyasztásra. Erről november 30-áig kell tájékoztatni a hegyközséget, amely továbbítja az információkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Azt feltételezik, hogy 1000–2000 mázsa szőlőből készült bor otthon a városban és környékén. Két gazdálkodó jelentette be, hogy szőlőt telepít, ez összesen 8 hektárt érint. A tavaly véget ért, és az Unió által is támogatott kivágási programban viszont 100 hektárnyi szőlőt vágtak ki. Jellemző, hogy ma itt 568 hektáron művelik ezt a kultúrát, 2004-ben még 943 hektárt tartottak számon.

Csendélet szüret után. Az idei, kiváló minőségű szőlőtermés nagy részét „elvitte a cica
Csendélet szüret után. Az idei, kiváló minőségű szőlőtermés nagy részét „elvitte a cica".
Fotó: Murányi László

– Ami az idei termés mennyiségét illeti, gyenge közepes, a minőség azonban kiváló, az utóbbi tizenöt év legértékesebb szőlőjét szüreteltük, ezért is szomorú, hogy ennek a nagy részét nem a megyében dolgozzák föl – értékelte a szüretet lapunk kérdésére Ungerbauer György, a Csongrádi Hegyközség elnöke. A felvásárlási ár változó volt, 105 forintos nettó kilónkénti árat lehetett kapni a sauvignon blanc-ért, szürkebarátért, de hallott 85–88 forintos cabernet szőlőről – és jellemző erre az évre, hogy a pálinkafőző cégek 130–140 forintért vették meg az illatos szőlők kilóját.

Ungerbauer sajnálja, hogy a szőlő és a bor üzleti háttere a rendszerváltozás után úgy alakult, ahogy, és a városban – bár vannak jó kezdeményezések – nem voltak fölkészülve arra, hogy ezt a mostani, nagyon értékes termést mint biztos és sokat érő alapot kihasználják. – Ez azért is szomorú, mert a borfesztiváloknak köszönhetően érezhetően megnőtt az érdeklődés a csongrádi, és nagyobb körben az egész Csongrádi borvidék borai iránt, legyenek azok ásotthalmi, mórahalmi vagy csongrádi italok. A minap olyan kereskedő cég keresett minket, amely 42 üzletében akarja forgalmazni a borainkat – mondta Ungerbauer György.

Olvasóink írták

 • 14. varadipal 2011. november 03. 11:52
  „Én meg a két gyönyörű cicát vinném haza.”
 • 13. deka79 2011. október 27. 13:28
  „amit a hegyközség elnökének illene tudnia... ha nem lenne matt részeg.....”
 • 12. kékfrankos 2011. október 27. 01:24
  „a cikkben van csúsztatás, ami valószínűleg nem az újságíró rovására írható. a legkirívóbb pl., hogy csongrád térségében 20.000 mázsa szőlő termett, és hiteles forrásból tudom, hogy a csongrádi pincében 13.000 szőlőt dolgoztak fel, amit a hegyközség elnökének illene tudnia. akkor mennyi is a háromnegyed?”
 • 11. costa 2011. október 25. 16:51
  „lforgo ! Félre értettél nincs bennem irigység. Hidd el van ezekre a dolgokra akkora rálátásom mint Neked.
  Ha pedig valaki csak veszteséget tud termelni akkor el kell gondolkozni a régi mondáson "ami nem megy azt nem kell eröltetni" .
  Nem az összes magyar gazdárol irtam hanem azokrol akiknek semmi sem elég és mindig a másik a hibás.
  Egyébként van sok semmirekellö is itt kisvárosunkban is. Akik amolyan támogatási mükedvelö parasztok egyszerüen ebböl élnek nem a becsületes munkábol . Nem kivánnék nevesiteni senkit de aki ismeri öket mondjuk 15 20 éve az jobban belelát a kártyáikba.”
 • 10. vajlingroka 2011. október 25. 08:30
  „lforgo: igazad van, de ne húzd fel magad, nem éri meg. siránkozók mindig vannak. el sem tudják képzelni, hogy nemcsak ők dolgoznak a világon, és irigykednek, hogy más nem ugyanazt a munkát végzi, mint ők. holott semmi okuk nem lenne rá. MINDEN MUNKA ÉRTÉKES. Neked/Önnek sikeres termést kívánok!”
 • 9. lforgo 2011. október 24. 18:38
  „Costa! Te nézed őket, hol irigykedve, hol gúnnyal, én meg csinálom és nem is a terepjárós fajtából való vagyok, hidd el ,amennyit idén is buktam ha-onként (pedig minden szakszerűen volt) az bőven egy külföldi nyaralás ára lett volna de ehelyett dolgoztam mint egy állat és csak azért, mert nem vágatom ki se pénzért se sehogy, nem kuncsorgok se jégkárért se aszálykárért és bízom abban, hogy egyszer jobb lesz...
  Egyébként gyűlölöm az ilyen demagóg uszítós gondolatmeneteket, ugrasszuk egymásnak a magyarokat, majd jó lesz nekik a külföldi termény, mert a magyar gazdák utálni való semmirekellők és csak a markukat tartják akármi van, egyébként meg mindenen siránkoznak ugyebár.”
 • 8. costa 2011. október 24. 17:19
  „lforgo! Akkor összegezzünk a szöllö termelö kap telepítési müvelési ha ugy alakul kivágási jégkár aszálykár támogatást.És persze jut a terepjárokba is a támogatott gázolajbol is rendesen. Sokan sokfelé hangoztatják is a magyar bor elönyeit is tehát van marketing támogatás is böven. Most ugyan nem érek rá de mihelyt lesz egy kis idöm rájuk sajnálni fogom Öket piszkosul. Addig is jobban aggodok és érdekel a hentes lakatos fodrász stb megélhetéséért.

  Na igen és ha már az Olaszoknál tartunk ott nem 1 euro azaz 300 forint körüli órabérért müvelik a szöllöt ugy ,hogy egyáltalán nem biztos ,hogy a napvégén meg is kapják a munkabérüket.. Mert nállunk ez is elöfordul sajnos. Tehát nem csak a 300 000forintos támogatást kellene példaként felhozni hanem úgy összességében nézni a dolgokat.”
 • 7. lforgo 2011. október 24. 14:35
  „Costa! Olasz fodrászok járnak hozzánk munkát vállalni 200Ft-ért, mert akkor a fodrászaink is panaszkodnának...
  Viszont az olasz szőlő termelő 300000Ft/ha támogatást kap csak mert termel, a magyar pedig 50000-et se? Hol az egyenlő feltétel, magyarázd már el nekem légy szíves.”
 • 6. costa 2011. október 24. 13:37
  „lforgo! Azt Én is értem és látom is ,hogy megvan a borpince de Ö nem "sír" azért,hogy kevés a szöllö ha ezt tenné nekik is azt javasolnám,hogy termeljék meg a saját szükségletüket ne pedig a másikat hibáztassák.

  Olaszországot és más hasonló klimáju országokat pedig teljesen értelmetlen a mienkhez hasonlítani.

  Az egyenlö feltétel pedig szerintem MINDENKINEK jár a fodrásztol a lakatosig a hentesen át minden vállalkozónak.

  Nekik ki kompenzálja az esetleges hiányukat?”
 • 5. lforgo 2011. október 24. 11:24
  „Deka! A mai világban a fekete munkások elég elenyészőek már, szerinted melyik üzem meri bevállalni ezt, főleg ha baleset történik, tuti bukta lenne és abba a pillanatban be is zárhatnának akkora bírságot kapnak.Különben még a szüretelők is be vannak már jelentve.
  A borászok pénzért nem hiszem hogy siránkoznak, nekik elég lenne az egyenlő feltétel is, nem pedig versenyhátrányban lenni a saját országukban. Számold már ki hogy tudják az olaszok 50-60Ft-ért behozni a bornak literjét, amikor nálunk egy kiló szőlő 80-120 körül megy és 1,5 kiló szőlő éppen hogy 1 liter bort ad! 2 opció lehet : pofátlanul hamisítják a bort és meg van a rendszerük hogy mi be is engedjük ezt a löttyöt az országba borként, vagy tényleg akkora támogatásokat kapnak, csak azért mert szőlőt művelnek amiről mi képzelni sem merünk. (a számoláshoz még egy kis segítség, náluk is 1,5kg szőlőből lehet 1 liter bort készíteni)
  Costa! A borpincék adottak voltak, a csongrádi, ami megmaradt az is vígan képes lett volna ekkora mennyiséget feldolgozni, de akár kétszer ennyit is és minőségben is megfelelőek...”
 • 4. deszkás 2011. október 24. 09:58
  „Akkor semmi biztositék nincs arra a Helvéciai vörös valójában Helvéciai. Jó., akkor átvernek.”
 • 3. costa 2011. október 24. 09:12
  „"bár vannak jó kezdeményezések - nem voltak fölkészülve arra, hogy ezt a mostani, nagyon értékes termést mint biztos és sokat érő alapot kihasználják."

  A lehetöség Ö neki is adott volt eddig is és ezután is, a képlet egyszerü miért nem létesitett már eddig is egy új és példaértékü borpincét a térségben.
  Nyilvánvaló,hogy ott nem lehetne alkalmi jellegü munkásokat foglalkoztatni az átlag órabér alatt.”
 • 2. deka79 2011. október 24. 08:34
  „na akkor szerintem ezzel kezdödik a borászok siránkozása,és megint kuncsorognak pénzért.. amit meg is kapnak majd..de azért a körmükre lehetne nézni a hatöságoknak is ...mert szerintem lenne miröl beszélniük!!!!pl feketemunkások stb...”
 • 1. KamuNeni 2011. október 24. 08:21
  „A termeloknek mindegy hol adjak el csak penzt kapjanak erte es az ami szamit. Az hogy milyen marka nevu bor lessz mar csak az ego-t serti.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérlakások: betelt a pohár

Megépülhet a bokrosi kerékpárút, és szigorítani kell a szociális lakások használatát, döntött tegnap a képviselő-testület. Tovább olvasom