Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Emlékmű a forradalom emlékére Csongrádon

Csongrádon elhatározták, emlékművet állítanak az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. A meghívásos pályázatra mindössze két terv érkezett. Az egyiket a helyi alkotótelep vezetője, a másikat négy szobrász közösen készítette. A csoportos tervet választotta a képviselő-testület, de egyetértve a szakvéleménnyel, a szobrásznégyes tervének átdolgozása mellett foglalt állást.
A lyukas zászlós, gránitoszlopos tervet választották. Fotó: Bálint Gyula György
Amíg Dudás Sándor, az alkotótelep vezetője a megtorlásra akar emlékeztetni a bitófákkal, addig a csoportos alkotás – Lantos Györgyi, Máté István, Tóth Béla és Ungor Csaba munkája – az események üzenetére helyezi a hangsúlyt. Képletesen szólva az októberi viharra, mely ebbe a kis városba is eljutott, és fölkavarta az állóvizet és a port.

Mert a nagy dolgok nem itt történtek. Lezuhant ugyan egy vadászrepülő, a Tiszába dobták Zóját, a felszabadításra emlékeztető szobrot, továbbá megvertek az asszonyok egy padlássöprőt. Nem könnyű olyan emlékművet alkotni, melybe a helyi eseményekre való utalás is belefogalmazható.

Tóth Béla, az egyik társalkotó szerint a műemlék épp azáltal válhat méltóvá az évfordulóhoz, hogy az alkotóközösségben lévők egymás ötleteit kiegészítik, s közösen megtalálják azt a formát, mely ennek az üzenetnek a legjobban megfelel. A Képző- és Iparművészeti Lektorátus javaslatát elfogadva elkészült a módosított szoborterv. A gránitoszlop a lyukas zászlóval, a harsonás mellékalakokkal, akik a történelmi változást hirdetik: olyan szimbólumok, amelyek könnyen érthetők, és a város lakossága is megbarátkozhat velük. Miként a II. Világháborús emlékművel, amely a Dózsa György téren található, és ugyancsak csongrádi szobrászok közös alkotása.

Azért maradtak kérdések. Hova kerüljön a szobor? Jó-e a Fő utca és a Szentesi út találkozásánál lévő parkbejárat? Ez a bíróság új épületének szomszédságában van, a túloldalon pedig a művelődési központ. Az emlékmű hogyan hat majd ebben a forgalmas környezetben? S ami még ennél is fontosabb kérdés: mennyi központi támogatásra számíthatnak a lektorátus idei pályázatán, ahol, mint megtudtuk, sok pályázó közt osztják majd fel a nem túl nagy összeget. Még az is elképzelhető, hogy a kurátoroknak nem tetszik. Vagyis: miként korábban is, a Szent István-szobor esetében, most is a város anyagi lehetőségei befolyásolhatják az elképzelt és immár módosított 56-os emlékmű további sorsát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejest ugranak a fürdőépítésbe?

Ha minden az elképzeléseknek megfelelően alakul, akár öt éven belül újjászülethet a városi fürdő… Tovább olvasom