Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Enyhült a csongrádi képviselő-testület laptopfóbiája

Csongrád - Enyhülni látszik a csongrádi képviselő-testület laptopfóbiája: már nyolc városatya kérte, hogy elektronikus levélben juttassák el hozzá az önkormányzati javaslatcsomagot.
Azt is megtehetnék a képviselők a városháza dísztermében, hogy az ülés ideje alatt letöltik az aktualizált dokumentumokat, fejenként csupán egy laptop kell hozzá.

Az utcakövön kötött ki néhány hete egy bizottsági tagnak postázott testületi anyag, ezért szóba került Csongrádon, hogy változtatni kellene az eddigi kézbesítési gyakorlaton. Évek óta a jegyzői iroda munkatársai nyomtatják ki, fénymásolják és állítják össze a sokszor egyenként is több száz oldalas önkormányzati javaslatcsomagokat, majd ezeket házhoz viszik.

Külön pikantériája ennek a szisztémának, hogy a testületi ülést megelőző egy hétben számos javaslat módosul vagy kiegészül a bizottsági üléseken, de ezt már nem követi újabb nyomtatás, arról nem is beszélve, hogy bizonyos, időközben napirendre felvett témákról csak a tanácskozás megkezdése előtt osztanak ki nyomtatott anyagot. Ezzel az eljárással évente több tízezer papírlapot használnak el a polgármesteri hivatalban, 2-3 városházi munkatársnak pedig több mint egy napba telik az összes anyag összeállítása és postázása.

Szebeni István képviselő azt javasolta, hogy a testületi csomagért jöjjenek házhoz a képviselők, vegyék át azokat a városházán, és akkor nem kerülhet illetéktelen kezekbe hivatalos dokumentum. A szocialista frakció vezetője, Somogyi Árpád pedig arra kérte a polgármestert, ezentúl elektronikus levélben küldjék el nekik az anyagokat, mert ezzel időt és pénzt spórolhat a városi adminisztráció. A kezdeményezéshez egyedüli jobboldaliként Hegedűs Péter csatlakozott, mások viszont jelezték, még e-mail címük sincs, nemhogy számítógépük.

Csak az ő akaratukon múlik, hogy készítsünk-e a képviselőknek e-mail címet – fogalmazott lapunk kérdésére Fekete Gábor, a hivatal informatikusa. Szerinte a szoftverek beszerzésével együtt legfeljebb 180 ezer forintba kerülne egy képviselői laptop megvásárlása, a gép használatához pedig természetesen segítséget nyújtanának. Ha a nyomtatott helyett az elektronikus formát választanák a városatyák, már arra is lehetőségük nyílna, hogy az ülésteremben töltsék le a szükséges dokumentumokat, ugyanis felszereltek egy wifi berendezést, amely internetes hozzáférést biztosít az esetleges felhasználók számára.

A Fidesz frakcióvezetője szerint is hosszabb távon költséghatékonyabb megoldás lenne, ha laptoppal váltanák ki a papírhegyeket. Nyomon követhetőbb lenne a döntések előkészítési folyamata, s nem mellesleg aktualizált anyagból dolgozhatnának a döntéshozók. Pap Gabriella abban is biztos, hogy képviselőtársai rugalmasan kezelnék a váltást, csakhogy eddig nem volt egyeztetés ebben a témában, márpedig anélkül nem fogalmazható meg közös álláspont.

Murányi László, az Összefogás Csongrádért Egyesület ügyvezetője is tisztában van vele, hogy az informatika felé megy a világ, ugyanakkor szerinte korosztályának nem áll rá a keze a klaviatúrára, ezért idegenkednek kissé tőle.

Olvasóink írták

 • 6. Tudorka 2008. április 19. 21:20
  „Aki nem tud haladni a kor követelményeivel, az ne legyen képviselő. A bürokrácia akkora méreteket öltött, hogy milliárdokat költenek az adófizetők pénzéből nyomtatókra, nyomtató patronokra és papírra. A jó pap is holtig tanul. A tudatlan képviselők menjenek tanfolyamra a saját pénzükön, vagy nézzenek más munka után, amit el is tud végezni.”
 • 5. sanka 2008. április 18. 09:07
  „Te jó ég!! Ez téma! A lőtéri kutyát nem érdekli, hogy ki hogyan kapja meg az előterjesztéseket. Foglalkozzunk már érdemi kérdésekkel!”
 • 4. csanyiv 2008. április 17. 10:20
  „Hát ez bizony nagy szégyen.”
 • 3. infantilis 2008. április 16. 22:44
  „Mit vársz múmia murányitól, látható, hogy neki csak a a köpönyeg forgatásra és az önkormányzat lehúzására áll rá a keze.
  Ő a falu szófosója.”
 • 2. boss 2008. április 16. 22:10
  „Látod Laci bácsi! Ez a mi (csongrádiak) problémánk, ezért nem fejlödik kicsi városunk, mert korosztályod (amely többségben van a testületben) idegenkedik az újtól. Nem is akarja megtanulni, "nem áll rá a keze a klaviatúrára"! Az elektronikus levelezéssel hosszútávon millió forintokat is megspórólhatnának Csongrádnaknak. Inkább véget nem érö pocskondiázással (a testületi üléseken) terelik el a figyelmet hiányosságaikról, alkalmatlanságukról.”
 • 1. Kuci 2008. április 16. 19:50
  „Hívjanak össze egy bizotsági ülést, válaszanak elnököt s döntsenek . Van itt lové ( tv évi 13mFt ) leptop ha ha ha ha ha
  még papíról is nehéz olvasni egy két embernek. S vegyék meg a járandóságukból , lep-top már 87eFt bruttó . De minek , mindjárt itt az új választás !!! Remélem s azt is , hogy vissza minősítenek minket falunak . S akkor keveseb okos ember kell az önkörmányzatba ( párt katona )”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Procedúra egy csongrádi sírhely körül

Csongrád - Két hónapos levelezés és a jegyző megkeresése után tudott csak sírhelyet váltani a csongrádi temetőben Katalin, aki tizenhárom évig volt a sírkert gondnoka. Tovább olvasom