Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Érdekes, de jogszerű csongrádi bérhelyzet

Ma dönt arról a csongrádi képviselő-testület, milyen mértékben emelkedjen a város polgármesterének és alpolgármestereinek illetménye, illetve tiszteletdíja. A megyében egyedül a Tisza-parti településen dolgozik egyszerre főállású és társadalmi megbízatású alpolgármester – bruttó juttatásuk csupán 72 ezer forinttal tér el egymástól.
Gyovai Gáspár és Somogyi Árpád. 72 ezer az eltérés. Fotó: DV
Az utolsó napirendi pontok egyikeként tárgyalja ma a csongrádi képviselő-testület a városvezetők fizetésemelésére vonatkozó javaslatot. Az előterjesztés szerint mintegy öt százalékkal emelnék a polgármester és az alpolgármesterek illetményét, illetve tiszteletdíját, így Bedő Tamás 460 ezer forint fizetést és 101 ezer forint költségátalányt, főállású helyettese, Gyovai Gáspár 278 ezres fizetést és 55 ezer forint költségátalányt, a társadalmi megbízatású alpolgármester, Somogyi Árpád pedig 205 ezer forintos tiszteletdíjat és 41 ezer forintos költségátalányt kap majd havonta, ha a városatyák jóváhagyják a javaslatot.

Ami szemet szúrhat a fent említettek között, hogy – figyelembe véve státusukat – a két alpolgármester juttatása között nincs nagy különbség – főleg nettó értéken. Megyei szinten nem lehet összehasonlítani a csongrádi helyzetet a többi várossal, hiszen egyedül a Tisza-parti településen alkalmaznak egyszerre főállású és társadalmi megbízatású alpolgármestert. Szentesen egy, Hódmezővásárhelyen három főállású, Makón pedig két társadalmi megbízatású alpolgármester dolgozik a városházán. Ők havi 214 ezer forint tiszteletdíjat és 40 ezer forint költségtérítést kapnak munkájukért.

Amit a jogszabály megenged

A javaslatot előterjesztő szakbizottság elnöke, Pap Gabriella szerint jogszerű a Csongrádon kialakult helyzet, minden városvezető annyi juttatást kap, amennyit a jogszabály megenged. Ugyanakkor a fideszes politikus úgy véli, a kérdés inkább az, hogy miért így állapították meg az arányokat 2002-ben, mikor először összeült a jelenlegi testület. Szerinte az őszi helyhatósági választások után kialakult városi politikai helyzet határozza majd meg, változhat-e a csongrádi gyakorlat.

– Nekem nyugodt a lelkiismeretem ebben a kérdésben, ami kicsit talán valóban érdekes – fogalmazott Gyovai Gáspár. A fideszes politikus először nem kívánt véleményt formálni arról, hogy miként alakulhatott ki ez a megyénkben példa nélkül álló arány, végül azonban annyit hozzátett szűkszavú nyilatkozatához, hogy érdemes lenne fontolóra venni, jó-e a jelenlegi rendszer.

Bedő Tamás szerint feladatmegosztásra volt szükség a városházán. Szocialista helyettese kapta a humánpolitika összes területét, így a civilben háziorvosként dolgozó Somogyi Árpád felel a település egészségügyéért, valamint a szociális és oktatási kérdések is hozzátartoznak. Bedő szerint jól végzi a munkáját párttársa, és mellesleg olyan juttatásokban sem részesül, mint főállású kollégája, aki ruha- és étkezési pénzt is kap. Somogyi Árpád csupán annyit közölt lapunkkal, hogy ő maga nem kéri tiszteletdíjának emelését, ráadásul az egész bérkérdést nem tartja időszerűnek jelen pillanatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősgondozás közösségben

A közösségi élet az idősgondozás fontos részévé vált; ennek helyszíne nemcsak a bentlakásos otthon… Tovább olvasom