Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Erdősítés előtt régészeti feltárás Felgyőn?

A bürokrácia útvesztői tovább hátráltathatják a felgyői hulladékkezelő központ beindítását. A milliárdos beruházásról már korábban kiderült, hogy az októberi határidő nem tartható, azzal viszont kevesen számoltak, hogy a működéshez szükséges védőerdősáv telepítése mennyire bonyolult feladat ebben az országban.
A bürokrácia útvesztői tovább hátráltathatják a felgyői hulladékkezelő központ beindítását. A milliárdos beruházásról már korábban kiderült, hogy az októberi határidő nem tartható, azzal viszont kevesen számoltak, hogy a működéshez szükséges védőerdősáv telepítése mennyire bonyolult feladat ebben az országban. A fásításra szánt közel hathektáros területet ugyanis – az örökségvédelmi hivatal szerint – előzetesen fel kell tárniuk a régészeknek.

A felgyői határban érzékelhető sivatagi forróság ellenére rohamtempóban halad a hulladékkezelő központ építése – mégsem nyugodtak a kivitelezők. A különböző medencék földmunkái már befejeződtek, jelenleg a négyhektáros lerakó szigetelését végzik a szakemberek. A szivárgásmentességet a többrétegű paplanozás mellett az agyagágy biztosítja, melyhez Szentesről szállították az alapanyagot. Habár egy csongrádi vállalkozó is felajánlott agyagot erre a célra, a minőségi követelményeknek nem felelt meg, ezért a fővállalkozó nem élt a lehetőséggel.

Czakó István, a kivitelező Mota-Engil Magyarország Rt. projektmenedzsere lapunk érdeklődésére elmondta: a kiszolgáló létesítmények közül a szociális épület már tető alatt van, a válogatócsarnok acélszerkezete pedig elkészült. Jelentős előrelépés történt a lerakó megközelíthetőségével kapcsolatban is. Mint arról korábban beszámoltunk, most csupán egy három méter széles, néhol hiányos aszfaltcsík vezet az építkezésre, a komplexum beindításakor viszont már szükség lesz az előírásoknak megfelelő hat méter széles útra is. Ahhoz, hogy ez megépüljön, előbb 160 földtulajdonossal kell megállapodni, a lerakóhoz vezető út Csongrád megyei szakaszát ugyanis egy méterrel ki kell szélesíteni, de ez a birtokosok jóváhagyása, illetve a kisajátítások nélkül nem történhet meg. Most ennek az előkészítése folyik, és amint az engedélyt megkapják, megkezdődhet az útépítés.

Utóbbinál jóval nagyobb fejfájást okoz, hogy a működtetés feltételéül szabott védőerdősáv telepítését elsőre megtorpedózta az örökségvédelmi hivatal. Szerintük ugyanis a fásításra szánt közel hathektáros területet előbb fel kell tárniuk a régészeknek, és csak utána kezdődhet meg az erdősítés. Mindez 150 milliós pluszköltséget, illetve több hónapos csúszást jelentene. Éppen ezért a beruházó homokhátsági konzorcium megfellebbezte az örökségvédelmi hivatal döntését. Ha a hivatal nem bírálja fölül saját, korábbi határozatát, hiába lesz legkésőbb márciusra fogadóképes a felgyői telep, nem lehet majd használni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli tüzelő a nyári forróságban

Sokat spórolhat, aki a nyári forróságban vásárolja meg a téli tüzelőt. Az akác mázsáját 1700-2500… Tovább olvasom