Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Eredményesen működik a Tömörkényi Agrár Kft. - Tulajdonosok lettek a volt téesz-dolgozók

Tömörkény - Tulajdonosok is egyben a dolgozók a Tömörkényi Agrár Kft.-ben, amely a helyi Alkotmány Tsz.-ből jött létre. Bérelt földet művelnek, halastavaikban főleg pontyot nevelnek.
Az egykori helyi Alkotmány Termelőszövetkezet 67 dolgozójából alakult meg a Tömörkényi Agrár Kft., amely a nehézségek ellenére nyereségesen működik.

– A 90-es évek elején a téesz dolgozói szövetkezeti üzletrészeket kaptak, s azok, akik akarták, behozták ezt a kft.-be. Így váltak egyben tulajdonostársakká is. Persze nem mindenki akart, így az Alkotmány Tsz is megmaradt, 9 taggal – idézte fel az átalakulást Szeri János, aki egy személyben a kft. ügyvezetője és a téesz elnöke is. A szövetkezet minden eszközét, telephelyét, épületét a kft. használja, amely 1200 hektár magánszemélyektől bérelt szántón, illetve az 570 hektáros halastórendszeren gazdálkodik.

Főleg pontyot nevelnek. A szerző felvétele
Főleg pontyot nevelnek.
A szerző felvétele

– Míg a szántón sárgaborsót, kukoricát, napraforgót és repcét termelünk, a halastavakban, amelyeket 10 kilométernyi kisvasút köt össze, főleg pontyot, busát és amurt nevelünk. A halastavaknál nagy nehézséget jelent, hogy azok a Kiskunsági Nemzeti Park területén találhatók, így mindig engedélyt kell kérnünk, ha a halgazdálkodással kapcsolatban vizet akarunk engedni a tavakba, vagy csatornát akarunk kotorni. Hosszú évek óta először az idén sikerült kártérítést kapnunk az emiatt elszenvedett veszteségünkért – vázolta a nehézségeket az ügyvezető.

Szeri János elmondta: a kft. mindezek ellenére eredményesen gazdálkodik, az időjárástól függően az egyik évben pár százezer, a másikban több millió forintos nyereséget produkál.

Olvasóink írták

  • 2. sajopal51 2010. szeptember 21. 21:15
    „Nagy hiba a nem megfelelő helyesírás. Ettől sokkal nagyobb baj amit a tsz.-ek átalakításával véghez vittek,és utána ami kialakult,illetve ahogy alakult tudatosan,vagy tudatlanul. Sok romboló intézkedések történtek törvényi szinttől kezdve a helyiig. Ezt kimeri jelenteni egy volt tsz.tag.”
  • 1. sziszka1 2010. szeptember 21. 09:37
    „"Tulajdonosok lettek a volt téesz-dolgozók" Korom úr: TSZ-nek szokás írni, és nem fonetikusan borzalom by dmonlájn”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tökéletes házaspár: sosem veszekednek

Csongrád - A tökéletes házaspár nem veszekszik, nem perlekedik egymással, ellenben békén üldögél… Tovább olvasom