Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Erősebb lett Csongrád védelme

Csongrád - A közbeszerzés körüli vita késleltette, az árvíz félbeszakította az építését, de e hónap végére már elkészül a csongrádi partfal újabb szakasza. Építenek automata vízminőség-vizsgálót, és a part mellett a medret is megerősítik.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Jöhet a következő árhullám a Tiszán, lényegében befejeződött a csongrádi partfal újabb szakaszának felújítása. A Kötiviép B. Kft., a Közgép Zrt. és a Hídépítő Special Kft. konzorciuma 683 méter hosszan újította fel a város árvízvédelmi partfalát. Elbontotta a régi beton- és téglaburkolatot, új vízzáró réteget épített, úgynevezett parapetfalat, olyan műkő burkolattal, amilyen a korábban elkészült szakaszt fedi.

Ez az építkezés 95 százalékban kész, Kozák Péter, az ATIKÖVIZIG igazgatója arról tájékoztatott, hogy a part stabilabb, a védmű sokkal erősebb lett, nőtt a árvízvédelem biztonsága. Rendbe tette a konzorcium a Tisza belterületi szakaszán a folyópartot, és felújítja a monitoringállomást, amely a Tisza vizének minőségét, hozamát méri, és az adatokat az igazgatóság központjába továbbítja, önműködően. Digitális telefonközpontot kap a csongrádi vízügyesek hírállomása, és hátravan még az árvíz idején jellemző fakadóvizek levezetésére szolgáló mélyszivárgó rendszer kiegészítése. Egy szivárgóaknát és szivattyús átemelőt készítenek. Az 1 milliárd 545 milliós projekt műszaki átadás-átvételét szeptemberre tervezik.

Kövekkel védik a medret. Fotó: Schmidt Andrea
Kövekkel védik a medret.
Fotó: Schmidt Andrea

Akik a mellvéden jártak a minap, láthatták, hogy egy uszályról daruval köveket zúdítottak a folyó medrébe. Ezzel akadályozzák meg, hogy a Tisza azon a helyen bontsa a medret. Ugyanilyen kövezés a partot is védi sok helyen, ahol dolgozik a sodrás. Például Algyőnél, a régi hajóállomástól lefelé néhány száz méteren át évek óta látványosan omlik a part, fák szakadnak vagy dőlnek be, miután a víz kimossa gyökerük közül a talajt. Az ösvény egy része is beszakadt már. A folyó így – évek munkájával – lassan közelít az árvízvédelmi töltéshez. Ezt a vízügyesek „hátráló eróziónak" nevezik. Kozák Péter igazgató ezzel a jelenséggel kapcsolatban azt mondta, az igazgatóság minden évben tart úgynevezett kisvízi bejárást. Ilyenkor ellenőrzik a hajóutat feltüntető jeleket, a folyamkilométer-táblákat, jegyzőkönyv készül a „mederrézsű" és a part állapotáról, összevetik a szabályozási tervvel. A partot csak akkor biztosítják vagy erősítik meg, ha a hátráló erózió már árvízvédelmi szempontból is veszélyes. Ez nemcsak attól függ, mennyire közelítette meg a gátat a part, például a talaj minőségét, vízáteresztő képességét is figyelembe veszik. Ha azonban 10 méternél kisebbre csökken így a hullámtér szélessége, beavatkoznak, partbiztosítást építenek.

Nehéz szülés

A csongrádi partfal felújítását két évig húzódó közbeszerzési huzavona előzte meg. A kihirdetett eredményt és a kiírást is többször megtámadták, arra hivatkozva, hogy a Közgépnek kedvez. Az LMP hivatali visszaélés gyanújával feljelentést is tett, amelyet a rendőrség elutasított, mert nem talált bűncselekményt. Tavaly szeptemberben hirdették ki a győztest, a munka februárban kezdődött, és úgy volt, júliusig be is fejeződik. Áprilisban az árhullám szakította meg az építkezést. Múlt héten arról számoltunk be, hogy a partfalon dolgozó alvállalkozók elszámolási vitába keveredtek a fővállalkozóval, emiatt vissza akarják bontani egy darabon a téglafalat. Azóta, mint megtudtuk, tisztázták a vitát, a pénz egy részét már kifizették.

Olvasóink írták

  • 1. papagaly 2013. szeptember 18. 11:24
    „Mikor tudjuk ezt Szegedről és Új-Szegedről elmondani?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a csongrádi értékeket

A csongrádi önkormányzat is kapcsolódott egy országos kezdeményezéshez, és javaslatokat tett olyan helyi értékekről, amelyek bekerülhetnek a Magyar Értéktár nyilvántartásába. Tovább olvasom