Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Erzsike néni gyémántdiplomája: gépészmérnöknek készült, tanító lett

Csanytelek - Négy és fél hónapig a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult gépészmérnöknek, végül mégis a szegedi tanítóképzőn szerzett diplomát a csanyteleki iskola tanévzáró ünnepén gyémántdiplomát kapott Orosz Imréné. Erzsike néni 1974 és 1991 között dolgozott az iskolában.
– Örököltem édesapám műszaki érdeklődését, ezért gépészmérnöknek készültem. Ő volt az, aki 1942-ben a muraszerdahelyi régi híd roncsainak kiemelését, majd az új híd építését irányította – mesélte Orosz Imréné Erzsike néni (78). A középiskola elvégzése után felvették a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karára, még ösztöndíjat is kapott. – Az egyetem elkezdése után nem sokkal erős fejfájással kezdtem küszködni, annyira, hogy járni is nehezen tudtam. Végül egyik rokonunk révén iratkoztam át a szegedi tanítóképzőbe, amelyet 1951-ben végeztem el – mesélte pályájának nem mindennapi indulását. Erzsike néni már hallgató korában tanított, miután a szerzetesrendek feloszlatása után hiány volt pedagógusokból. A szegvári újfalusi iskolában kezdett, ahol megismerkedett későbbi férjével. Orosz Imrével már eljegyezték egymást, amikor a helyi párttitkár áskálódása nyomán – a házaspár minden vasárnap templomba járt – áthelyezték őket az eperjes-eperjesszéli iskolába.

Orosz Imréné megőrizte jó kedvét. A szerző felvétele
Orosz Imréné megőrizte jó kedvét.
A szerző felvétele

Erzsike néni Eperjesen 17 esztendeig tanított az iskola 1–4. összevont osztályában, férje pedig a felső tagozatos gyerekeket oktatta. Olyan szép eredményeket értek el a gyerekek a továbbtanuláskor, hogy a férjét 1974-ben meghívták a csanyteleki iskola igazgatójának, és ő vele ment.
Erzsike néni a tanítás mellett alsós munkaközösségi és gyermekvédelmi munkát végzett, tevékenységét többször elismerték: megkapta az Oktatásügy Kiváló Dolgozója, s 1986-ban még a Kiváló Úttörővezető kitüntetést is.

– Soha életemben nem foglalkoztam úttörővezetéssel, engem is meglepett ez az elismerés. Kiderült, hogy az oklevelek kitöltése után nekem már csak ez maradt.

Erzsike néni 1977-ben a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola pedagógia szakát végezte el. Csanytelek évtizedes munkásságát 1997-ben díszpolgári címmel ismerte el. Nyugdíjba vonulását követően férjével Isaszegre költöztek, és ott élnek ma is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaköltöztek a gyerekek a Mesevár bölcsibe

Csongrád - Végéhez ért a Templom utcai Mesevár bölcsőde infrastrukturális fejlesztése. Tovább olvasom