Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Európai döntőre utazhatnak a csongrádi diákok

A csongrádi Batsányi János Gimnázium négy hatodikos diákja olyan robotot alkotott, ami a First Lego League országos versenyen a második lett és kijutott az európai döntőbe. A gyerekek terveztek, építettek, programoztak és „kijött" egy komoly gép. A középiskolások is megcsodálták a kreatív szerkezetet.
Hegedűs Csaba, Gilicze Tímea, Bátki Tamás, Újvári Péter és tanáruk, Giliczéné László Kókai Mária akcióba küldi a legórobotot. Fotó: DM/DV
A számítástechnikai szaktanteremben felállított, óceánt ábrázoló terepasztalnál a gyerekek megmutatják, hogy a robot milyen ügyesen dolgozik. Jó játék: az autóhoz hasonlító négykerekűnek fel kell szállni a kutatóhajóra és onnan vízre kell bocsátani a tengeralattjárót. Az ügyes szerkentyű a partra vetődött delfint is visszajuttatja a tengerbe. Ezzel a játékkal bármelyik gyerek jól elszórakozna, ha kapna ilyet – mondjuk karácsonyra.

Csakhogy a csongrádi Batsányi János Gimnázium tanulói nem a fenyőfa alatti díszdobozból húzták elő az elmés szerkezetet, hanem maguk építették, fejlesztették és programozták. Ez pedig már túlmutat a játékon! A First Lego League által rendezett országos vetélkedőn bizonyíthatták, hogy a batsányis robot ügyessége az egyik legjobb. A nyolcosztályos gimi négy hatodikosa – Bátki Tamás, Gilicze Tímea, Hegedűs Csaba és Újvári Péter – ugyanis nagyhírű középiskolás csapatokat megelőzve második helyen bejutott a svédországi európai döntőbe.

– Nyolc meccset kellett játszanunk és az volt a lényeg, hogy a robot két és fél perc alatt minél több feladatot pontosan elvégezzen. A döntőig minden csapatot legyőztünk – meséli nagy izgalommal Bátki Tamás. A gyerekek szinte egymás szavába vágva újságolják: azért szerepeltek ilyen jól, mert az egyszerűségre törekedtek .

– Petike zseniálisan kitalált egy multifunkcionális, gyorsan cserélhető kart, amivel robotunk ügyesebb és gyorsabb volt, mint a többieké. Szinte tátva maradt az ellenfelek szája, amikor meglátták ezt a szerkezetet – dicséri csapattársa kreativitását Gilicze Tímea, aki külön feladatként tízperces számítógépes prezentációt készített a mélytengeri és felszíni áramlásokról és cirkulációkról amivel – holtversenyben Noémi nővérével, aki a mélytengeri kutatásokat mutatta be egy másik batsányis csapat tagjaként – második díjas lett.

Újvári Péter és Hegedűs Csaba már a robot tökéletesítésén töri a fejét. Azt magyarázzák, hogy beépítenek mozgásérzékelőket, meg ilyen-olyan áttételekkel még mozgékonyabbá alakítják a legórobotot. Felkészítő tanáruk, Giliczéné László Kókai Mária elárulja: a további munkába az ötödik helyen végzett tizedikes csapat is bekapcsolódik, ezután egy gárdát alkotnak és így utaznak a májusi stockholmi Európa-döntőre. A gimisek komoly tudása, rengeteg ötlete, problémafeltáró képessége hatalmasat lendíthet a robot tovább fejlesztésében – véli Gilicze Tamás tanár, aki nem titkolja: eddig külön utakon jártak, csak közvetlenül a verseny előtt ismerték meg egymás munkáját. De Budapesten, amikor már kiderült, hogy a „kicsik" jobb pozícióban vannak, a nagyok sportszerűen tanácsokat adtak és segítettek.

– Öröm volt nézni, ahogyan izgultak egymásért a vetélytársak – mondja a felkészítő pedagógus, aki úgy gondolja: amit a diákok véghez vittek már túlmutat a számítógépezésen – alkalmazzák a tudományt.


Használják az eszüket

Japántól Európán és Afrikán át Amerikáig az eredményorientált „észrengés" versenykiírás olyan integráló látásmód kialakítására ösztönzi a gyerekeket, mely elősegíti a különböző tudományterületeken tanultak együttes hasznosítását. Az egyéni képességeik fejlesztésén túl a robotprogramban a kreativitás kap hangsúlyt. A batsányisok ebben nem szenvednek hiányt. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A doktornő folytatja Csanyteleken

Csanyteleken eddig 230-an jelentkeztek Csehpál Etelka doktornőnél vérvételre, szűrővizsgálatra. A… Tovább olvasom