Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Ezer ember választottja, mégsem politizál

A mintegy ezer tagot számláló Csongrádi Sporthorgászok Egyesülete nemrég másodszorra is megválasztotta elnökévé Gyapjas Mihályt. Az ÁNTSZ közegészségügyi felügyelője az ipartestületet 25 éve vezeti, az Erdélyi Baráti Kört viszont nem olyan régóta. Sokan szívesen látnák a képviselő-testületben is, Gyapjas azonban lapunknak elmondta: a politika hidegen hagyja, ő civil marad.
A csongrádi Gyapjas Mihály életéből egyvalami hiányzik: a semmittevés. Fotó: Bálint Gyula György
A csongrádi Gyapjas Mihálynak nem a sporthorgászok menedzselése a fő foglalkozása: ősidők óta az ÁNTSZ-nél dolgozik, mint közegészségügyi felügyelő. Újraválasztásának oka egyrészt a bizalom, ami az elmúlt öt esztendőben fölmutatott szervezési-gazdálkodási eredményekből táplálkozik, s a sok-sok társadalmi csapatmunkából.

– Sokan tényleg azt hiszik, hogy nagy hatalmat vagy dicsőséget jelent, ha az ember a horgászegyesület elnöke Csongrádon. Számomra ez önként vállalt feladat – mondja Gyapjas Mihály. – Az elmúlt öt évben az egyesületet felhoztuk, olyannyira, hogy most már némi vagyonunk is van.
Az utóbbi fél évtizedben az egyesület részt vett pályázatokon, s nyert is. Érdemes volt például a haltelepítéssel bajlódni, mert átlagosan 38 kiló hal jutott egy-egy Csongrádon horgászóra. Az országos átlag ennél jóval kisebb, 16-18 kilónyi.

Orvhorgászok

A csongrádi halőrök a múlt év utolsó három hónapjában tetten értek tíz orvhorgászt, akik engedély nélkül akartak halat fogni. Volt olyan is, akinek a ragadozó hal volt a szákjában. Ilyenkor elkobozzák a horgászfelszerelést, a megyei halászati felügyelő pedig alapos bírságot szab ki. Csongrádon úgy tudják, hogy nemcsak ez a tíz ember adta a fejét „halorzásra", de a többieket eddig nem sikerült tetten érni.

Gyapjas Mihály azt mondja, elsősorban a gyerekekkel, a fiatalokkal akarják bővíteni a horgászok táborát, még ebben az évben megépül a második ház a horgásztanyán, munkájukról jobban tájékoztatják a lakosságot – Csongrád határain túl is, mivel honlapjuk már van az interneten. Rendbe teszik a horgászhelyeket; kedvező körülmény, hogy a Kisrétben kiépített út halad a víz mellett, ez pedig az önkormányzat érdeme. Egyre kedvezőbbek a feltételek a horgászturizmus élénkítésére is: áprilisban nemzetközi horgászverseny színhelye lesz Csongrád.

Gyapjas Mihály szinte habzsolja a civil szférában kínálkozó megbízásokat, nem régóta ő az Erdélyi Baráti Kör megválasztott elnöke, a Csongrád és Térsége Ipartestület elnöke huszonöt éve, szakszervezeti és környezetvédői tapasztalatai vannak. A városról rengeteget tud, a közélet ismert és egyik meghatározó személyisége, akit igen sokan szívesen látnának az ősszel megújuló önkormányzat testületében is.
– Nincs ilyen ambícióm és nem is lesz! A politikának ez a formája hidegen hagy – mondja Gyapjas. Ebből következően egyik párthoz sem kötődik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japánba készülő csongrádi üvegbeton

Minden valószínűség szerint még idén bemutatkoznak a világpiacon a csongrádi fényáteresztő betonból… Tovább olvasom