Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Ezernél is többen zenéltek a 46 éves együttesben

Csongrád - Ezernél is többen játszottak már a 46 éve működő Csongrádi Fúvószenekarban. A ma 80–90 tagot számláló együttes számos elismerést szerzett.
Negyvenhat esztendeje jelent közösségkovácsoló erőt a zene iránti szeretet a Csongrádi Fúvószenekarban, amelyben a majd fél évszázad alatt ezernél is többen muzsikáltak. Galli János, a helyi ének-zenei iskola egykori igazgatója, a város díszpolgára 1965-ben alapította a zenekart, amely az 1970-es évektől lép fel rendszeresen a városi és iskolai rendezvényeken. Jó hírük nemcsak idehaza, de külföldön is ismert.

– A Csongrádi Fúvószenekar tulajdonképpen három, hiszen gyermek-, ifjúsági és felnőttzenekarból áll. Az együttes jelenleg 80–90 fős – mondta el Kováts Attila zenekarvezető, karnagy. A ma már Csongrádi Fúvószenekari Egyesület keretein belül működő együttes nem csak igényes komolyzenét játszik, repertoárján mindenféle kortárs zene is szerepel.

Kováts Attila a zenekar élén. Az olaszországi fellépés kedvéért egy Rossini-nyitányt is megtanultak. Fotó: Korom András
Kováts Attila a zenekar élén. Az olaszországi fellépés kedvéért egy Rossini-nyitányt is megtanultak.
Fotó: Korom András

– Komplett Rossini-nyitányt is megtanultunk, hiszen olaszországi vendégszereplésünkön ezzel léptünk fel, de mai szórakoztató zenét is játszunk – tette hozzá a zenekarvezető. A helyi városi ünnepeken rendszeresen muzsikáló fúvósok eddig számos elismerésben részesültek, többek között megkapták már a megyei alkotódíjat, a Csongrádi Közművelődésért elismerést, a fúvószenekarok minősítő versenyében pedig Nemzetközi Fesztiváldíjjal jutalmazták teljesítményüket.

– Három esztendeje a Síp utcai általános iskolában magunk alakítottuk ki a próbahelyünket, miután a két osztályterem közti falat kibontottuk, hogy elférjünk. Hogy most majd hol találunk magunknak új helyet, azt nem tudom, ugyanis az iskolát hamarosan el kell hagynunk – vázolta jelenlegi kilátásaikat Kováts Attila.

A zenekar többször fellépett külföldön, színpadra álltak már többek között Belgiumban, Törökbecsén, azaz a szerbiai Novi Becsejben, Csongrád vajdasági testvértelepülésén, de a háromszéki Rétyben, a németországi Eschweilerben, és az ausztriai Puchbergben is, az idén pedig olaszországi turnéra készülnek.

Olvasóink írták

 • 12. Norbi56 2011. április 08. 08:09
  „11. azénéletem 2011.04.08. 07:19.
  A poén az egészben az, hogy pontosan azok érveltek a bezárás és kiürítés mellett akik az ideiglenes újranyitást és ide-oda költöztetést is megszavazzák ma(persze ma más fújja a szelet). Aki ma azt hiszi, hogy egy olyan sportszállót amelyben 8-16 ágyas szobák vannak nyereségesen és eredményesen lehet üzemeltetni annak 50- 60 %-kos kihasználtságot lehet biztosítani, az nem Európában él és nem ismeri a sportolók és az utazók igényeit, nem ismeri az idegenforgalom jelenlegi trendjeit. (Olyan ez, mintha találtunk volna egy leszakadt gombot a sárba és most varrnánk hozzá a gomb kopottságának megfelelő rongyokból kabátot .)
  Egyébként sem érdemes hosszútávra a "tömeg idegenforgalomba" invesztálni, mert az utazási költségek további drágulása miatt addigra mire azt itt ki lehetne építeni megfelelő színvonalúra, a tömegturizmusnak vége lesz.
  Ha valamibe érdemes lenne invesztálni akkor az a nagyon igényes minőségi kulturális turizmus.”
 • 11. azénéletem 2011. április 08. 07:19
  „10. serika74 2011.04.07. 19:32
  Az Erzsébetet már úgy tűnik nem "eszi meg a fene". A hírek szerint megnyíllik a szálloda a konyha meg visszaköltözik az épületbe. Ilyet is játszottunk - játszunk. Én próbálok logikát találni, de nem nagyon sikerül. A hiba valószínű bennem van!”
 • 10. serika74 2011. április 07. 19:32
  „haha! Sportszálló meg mifene? Ide? Minek? Inkább a már működő, sőt nagyon jól működő dolgokat kellene megbecsülni, lásd fúvószenekar! A város minden rendezvényén ott vannak, szórakoztatnak, és elmondanám, hogy a szabadidejükből, a munkaidejükből. Ennyit nem érdemelnének meg, hogy normális és végleges helyet kapjanak? Úgy van ürítsük ki a Síp Iskolát is, egye meg a fene azt is, mint az Erzsébetet. Ki a franc akar ide befektetni, ahol semminek és senkinek nincs értéke becsülete, és sötétedéskor félni kell az utcán, mert a közbiztonság is egyenlő nulla.”
 • 9. kékfrankos 2011. április 07. 11:08
  „kedves hank! az jó, ha bízol a városvezetésben, egyelőre ott tart a dolog, hogy a pénzüket lefelezték. próbatermet meg nem olyan egyszerű találni, mert valahol kell egy raktár a hangszereknek is, meg a kottáknak is. a próbához meg megfelelő méretű terem, aminek esetleg az akusztikája sem mindegy, milyen.
  legalább azt nem kéne bántani, ami jó a városban: fúvós zenekar, és néptáncegyüttes.”
 • 8. Balotelli 2011. április 06. 21:26
  „Nem. Hanem Törökbecsének mondják, illetve a szerbből lefordítva még mondják Újbecsének is. És van Óbecse.Tehát ez kettő különböző település.”
 • 7. Buczko 2011. április 06. 20:09
  „Tisztelt DM!

  Törökbecse, Óbecse és Újbecse három különböző település. Csongrád testvérvárosa Óbecse, vagyis Stari Becej.”
 • 6. azénéletem 2011. április 06. 17:42
  „Ha megbízható az információm, akkor év végéig kaptak haladékok az épületet használók. Ha nem jól tudom, kérem javítson ki, aki tudja! Az eredeti gondolatom az volt, hogy gratuláljak a zenekarnak és természetesen elkötelezett vezetőjének.”
 • 5. Balotelli 2011. április 06. 15:02
  „És ez még aktuális?
  Úgy hallik hogy a mozi kiadása sem olyan egyértelmű dolog már,mint egy korábbi cikk nemrég írta.”
 • 4. azénéletem 2011. április 06. 10:58
  „3. Balotelli 2011.04.06. 06:31
  "Csongrád - Teljesen kiüríti, hogy később diák- és sportszállóvá alakíttassa át a Síp utca iskolaépületet a csongrádi önkormányzat. A háttérben a fürdőfejlesztés áll, amelyre biztatást kapott a városvezetés."
  Idéztem egy korábban megjelen DM cikket.”
 • 3. Balotelli 2011. április 06. 06:31
  „Miért kellene elhagyni az iskolát?”
 • 2. hank 2011. április 05. 23:40
  „Gratulálok, és bízom abban, hogy a városvezetés megtalálja nekik a megfelelő termet, ahol elférnek és gyakorolni is tudnak.”
 • 1. jóízlés 2011. április 05. 16:06
  „Gratulálunk az elért sikerekhez és további jó munkát kívánunk,Levente”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondolkodó a kocsmafalon

Különleges díszítést kapott az egyik csanyteleki vendéglő utcai homlokzata. Főfalára ugyanis a világhírű alkotás, Rodin híres Gondolkodó című szobrának képét készíttette el az üzlet tulajdonosa. Tovább olvasom