Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Februártól kukaszigor lesz Csongrádon

Csongrád - Februártól csak szabványos kukákból, s az erre a célra rendszeresített zsákokban viszik el a szemetet Csongrádon, ahol év eleje óta működik az új hulladékgazdálkodási rendszer. A Kéttemető úti lerakóba már nem, a mellette kialakított hulladékudvarba még nem lehet szemetet vinni.
Egy hét múlva lejár a türelmi idő Csongrádon: csak azoknak a szemetét fogják elvinni a kukásautók, akik szabványos tárolóedényekben vagy az erre a célra rendszeresített zsákokban helyezik hulladékukat az utcára. Az eddigi figyelmeztetést ugyanis sokan nem vették figyelembe, sőt a már lezárt Kéttemető úti lerakóhoz is rakodtak le szemetet ezekben a hetekben. – Februártól már nem adunk több engedményt, mindenkinek át kell állnia az új rendszerre – nyilatkozta lapunknak Balogh Pál. A hulladékgazdálkodási rendszert Csongrád környékén üzemeltető Víz és Kommunális Kft. ügyvezetője hozzátette, több észrevétel is érkezett a lakosságtól az átállás miatt. Az egyik sarkalatos kérdés az volt, hogy honnan lehet majd beszerezni a cég szemeteszsákjait, a másik pedig a zöldhulladék elszállítására vonatkozott. Balogh Pál elmondta: a kft. központi telephelyén kívül 12 üzletben – többek között a bökényi és bokrosi ABC-ben, két Fő utcai és két Szőlőhegyi úti élelmiszerboltban – is kaphatók már a 70, 80 és 110 literes zsákok. Ami a zöldhulladékot illeti, hamarosan arról is tárgyalni fog az önkormányzat, hogy április és október között havi kétszer szállítanák el a komposztot.

Még idő kell ahhoz, hogy Csongrádon mindenütt elterjedjen a szelektív hulladékgyűjtés. Fotó: Tésik Attila
Még idő kell ahhoz, hogy Csongrádon mindenütt elterjedjen a szelektív hulladékgyűjtés.
Fotó: Tésik Attila

Csongrádon 18, Bokroson 2 szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakítottak ki. Az eddigi tapasztalatok alapján csak azok a tárolók telnek meg, ahol korábban is volt lehetőség szelektív gyűjtésre, az új szigeteket még nem rohanták le a csongrádiak. A hulladékudvarba még nem vihet lomot a lakosság, a telep engedélyeztetése folyamatban van. A létszámot is feltöltötte a közműcég: 8 új munkavállalót állandóan, 6-10 embert egyelőre alkalmi jelleggel foglalkoztat a kft. hulladékgazdálkodási rendszere. Ha beindul a teljes üzem, várhatóan az utóbbi dolgozók is státusba kerülnek.

144 millió a tájékoztatásra

2005-ben a budapesti Double Decker pr ügynökség nyerte el a homokhátsági hulladékkezelési projekt népszerűsítési feladatait. A hároméves, tájékoztató és tudatformáló munkát 144 millió forintért vállalta el a fővárosi cég. – Mivel késve indult be a rendszer üzemeltetése, vannak még nekünk is feladataink – mondta lapunknak Nagy Nikolett projektgazda. Március 15-éig egy gyakorlati útmutatót juttatnak el minden háztartásba, hogy a rendszer működését bemutassák. Környezetbarát vállalkozás számára programot is hirdetnek, hogy a helyi gazdaság is minél előbb áttérjen a környezettudatos működésre.

Olvasóink írták

 • 7. keletaru 2009. január 26. 08:41
  „Tisztelt Hoppá !

  A társadolom rétegei közé már olyan " éket " tett a jelenlegi vezetés , nem beszél senki senkivel lassan ,ami eddig csak egyes nagyvároskban volt divat. Most épp a nagycsaládosok vannak soron mint látjuk .( amúgy ez lehet a cél ,ne tudjunk össze fogni ) Ahol előbre látók voltak ott már rég " energia " termelésre használják ezt a felszabadult " szemetett " ,van nállunk is erre példa . A elöző írásomban is írtam ehhez "ipar " szükséges ami itt már lassan nincs , csak összerekosdi mühelyek . De a média tudat formálása ,s egyes gazdasági érdekek nem mindig a " józan paraszti " ésszel gondolkoznak ( valakit mindig utánzunk , vagy rossz oldalon állunk ) . Mutogatni meg mindig könnyeb . S már azok akik kitalálták a globalizációt rájöttek hosszú távon nem müködik . Lehet látni a gazdasági hatását az " ő " területeiken is , mit ért el keményen profit. Üdv Kuci
  Ez csak egy magán vélemény nem kell vele egyet érteni .”
 • 6. Hoppá 2009. január 25. 20:46
  „Hogy jön ide Kína? Csak úgy, hogy egyszerűen jönnek, elárasztanak bennünket ócska holmikkal, igaz, olocsón. Konkrétan ebben az ügyben pedig úgy, hogy ők vásárolták fel a szelektív hullladékot, melyből ruhát és egyéb használati cikkeket gyártanak, no meg belekeverek egy kis ezt, azt az élelmiszerekbe és egyéb mindenbe. Mi, meg más országok népei pedig örülnek, hogy milyen olcsón vették meg a sza......t. Összefogás kellene, hogy a magyar termékeket vásároljuk, mellyel munkahelyet, munkalehetőséget, és egészséges utódokat tudnánk nevelni. Persze ez nem csak Kínára, hanem más országokra is jellemző huncutság. A blőd magyaroknak ez is megfelel.”
 • 5. Sziti 2009. január 24. 18:01
  „keletaru!
  Látom újra te írsz.”
 • 4. keletaru 2009. január 24. 17:09
  „Tisztelt Hoppá !

  Azt próbáltam érzékeltettni megint egy " Budapesti "( ahol mi vidékiek vagyunk , s nem értünk semmihez , munka tapasztalatból írom ) ahol a tarifák igen csak el vannak szálva ! Megint csak alvállalkozósdi , kiadósdi , amiből nem marad a végére semmi ! S hogy jön ide Kína ? Azt sem tudják merre vagyunk ! 9 éve munka kapcsolatban vagyok velük ilyen olyan formában , ott majd most lesz szilveszter ! S mindenki érdeke lenne a szelektív gyüjtés , újra hasznosítás miatt ! S oda nem építenek semit ahol nincs " ipar " . Nagyjaink fáradtságos munkájának gyümölcse , persze megint felelőségnélkül : ( De mi itt alul fizessünk mindent !! RÖHEJ ! Úgylátszik senki nem akkar tudomást venni hova kerültünk , a béka ...........alá . Üdv Kuci
  Ui.: ez csak egy magán vélemény nem kel vele egyet érteni !”
 • 3. Sziti 2009. január 23. 19:53
  „Most olvasom előszőr és mondhatom elszörnyülködve, hogy ennyi pénzt költöttek tájékoztatásra.
  Én ettől a cégtől még semmilyen tájékoztatást nem kaptam.
  Amit tudok erről azt Balogh úrtól hallottam a rádióban, valamint a hirlevélben olvastam.
  Csongrád nem pályázott erre? Vagy ennyiért nem érte volna meg?
  Egyébként még Balogh úr és a hírlevél sem ugyanúgy tájékoztat.
  Balogh úr még adósom salakügyben.”
 • 2. Hoppá 2009. január 23. 18:10
  „Azt gondolod T.Keletaru, hogy ez a pénz csongrádi vagy Csongrád környéki vállalkozókat illette volna? Bizony nagy tévedésben vagy, mert itt nyolcvan valahány önkormányzat összefogásáról és e területen élő valamennyi polgár tájkoztatásáról szóló összeg, és bármílyen h....e dolog, a közbeszerzési pályázatok döntenek. Én már annak is örülök, hogy legalább csongrádi cég nyerte a begyújtési és szállítási feladatokra kiírt ugyancsak közbeszerzési pályázatot. Legalább munkaerőt foglalkoztat és a mi városunk cége, akiknek már van komoly gyakorlatuk, és legalább ismerik a lakosság szokásait, és felteszem, mindent megtesznek annak érdekében, hogy jól menjenek a dolgok, és ne árassza el a szemét a várost és környékét. Egyébként jobban félek attól, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék bedöglik. Sajnos erről már régóta lehet hallani. Azt viszont nem értem, hogy miért nem építenek egy olyan feldolgozó üzemet az országban, ahol ezeket hasznossá tehetnék. (Indiára és Kínára utalok, miután nem veszik meg a szelektív hulladékot, vagy az osztrákokra, akik a hulladékkal energiát termelnek, és fűtenek vele.)”
 • 1. keletaru 2009. január 23. 17:13
  „Biztos nem volt " közeli helyi " aki ezt a tályékoztatási feladatott elválalta volna ! Ugye 144-millának mennyi is a helyi adója ( meg pár szorgoskéz is lett volna ebben a FALU-ban erre a munkára szerintem ), áááááááá nincs rá szükség ! Adjuk más önkormányzatnak ! Tényleg mindig ez az " ámítás " . Igaz le is írták gyöngybetűkkel " tudatformáló " ( agymosás ) . Röhej miért kell azt a látszatott kelteni mintha ez nem a mi pénzünkből lenne ! Fizetünk érte ! E-tételek nélkül olcsóbb is lehetne , profit a cél nem a hatásfok ! Bp. -meg itt van egy percre , vagy rosszul tudom ? Ott jobban ismerik a FALU sorsát , ott ülnek nagyjaink ! Üdv Kuci
  Ui : ( Ez csak egy magán vélemény nem kell vele egyet érteni !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisüzemből pszichiátriai betegotthon lesz Csongrádon

Csongrád - Kisüzemből pszichiátriai betegek nappali ellátását biztosító intézményt alakítanak ki a… Tovább olvasom