Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Fejest ugranak a fürdőépítésbe?

Ha minden az elképzeléseknek megfelelően alakul, akár öt éven belül újjászülethet a városi fürdő Csongrádon. A terveket nemrég fogadták el a képviselők.
Öt éven belül jelentősen megváltozhat a fürdő képe. Fotó: Bálint Gyula György
Közismert tény, hogy a Dob utcából nyíló csongrádi városi fürdő újjáépítése sokáig nem halasztható. Mégis sok kétely is elhangzott abban a vitában, amelynek végén a képviselő-testület zöld utat adott a fejlesztésnek, az ehhez nélkülözhetetlen építési terv elkészítésének. Legsarkosabban Ternai László képviselő, a jelenlegi fürdő állandó vendége fogalmazott, amikor arra emlékeztetett: annyi terv készült eddig, hogy egy nagy szekrény tele lenne velük, s félő, hogy a következő is csak elképzelés marad. A város polgármestere, Bedő Tamás viszont határozottan kijelentette: ebből a tervből lehet valami.

Jelenleg nincs a város birtokában olyan dokumentum, amellyel lehetne pályázni. A döntéshozók többsége végül a cselekvés mellett döntött, miután végiggondolta az Opál Mérnöki Iroda tanulmányát, s meghallgatta Lencsés Gábor tervezőmérnököt, aki ismertette a négy ütemre bontható beruházást. A várható költség – a nagymedence felújítását kivéve – napi áron számolva 874 millió forint.

Az elfogadott elképzelés szerint a nagymedence a helyén maradna, a kétszintes, liftes gyógyrészleg a fedett fürdőtől északra, a Fő utca felől épülhet meg. A fedett fürdő épületében meglévő három medence és az itt lévő vizesblokk megmaradna. A tanmedencét elbontanák, fedett tanuszoda épülne, s ezzel kulturáltabbá válna az úszásoktatás. A kültéren új élménymedencével számol a terv. A főbejárat továbbra is a Dob utcában lenne, s a fürdőépület utcára néző része a mainál esztétikusabb lenne.

A város főépítésze, Seres Balázs szerint az igényeket és az anyagi lehetőségeket tekintve reálisak a tervezői elképzelések, a munkák ütemezése kedvező. Olyan fürdője lehet a városnak, amely az itt és a vonzáskörzetben élőket szolgálja elsősorban, de képes fogadni a turistákat is. Megtudtuk: ha szerencsésen alakulnak a körülmények, ha mielőbb sikeres lesz a pályázat, akár öt éven belül teljesen megújulhat jelenlegi helyén a város fürdője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halál a bokrosi elkerülő úton

Egy ötvenkét éves segédmotorost halálra gázolt egy nyergesvontató tegnap délelőtt a csongrád-bokrosi… Tovább olvasom