Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Fejük fölül bontják a tetőt

Csongrád - A várost nemcsak 600 ezer forinttal károsították meg a tolvajok, hanem tulajdonképpen két lakással. Elbontották a bérlemény tetejét, felújítani már nem érdemes. A települések az ilyesmit kénytelenek a veszteséglistán könyvelni.
Eltűntek a cserepek két szociális bérlakás tetejéről a csongrádi Zöldfa utcában, a rendőrök a nyílászárókat, a tető faszerkezetét sem találták a helyén, írtuk lapunkban a közelmúltban. Egy testvérpár eladta és eltüzelte a tárgyakat, ezzel 600 ezer forintos kárt okozott. Azt, hogy valaki bontja a város tulajdonát, az év elején vette észre a körzet képviselője, Murányi László. Márciusban a testületi ülésen szóvá tette: a délnyugati városrészben „lebomlanak" a házak. Ez lopás, valamint balesetveszélyes is, mondta, hiszen az ingatag épületek környékén gyerekek játszanak, illetve azokat felnőttek látogatják további, hasznosítható anyagokért.

Alsóvárosi életkép. A fotó szinte bármelyik magyar településen készülhetett volna. Fotó: Králik Emese
Alsóvárosi életkép. A fotó szinte bármelyik magyar településen készülhetett volna. Fotó: Králik Emese

Kőrösi Tibor is felháborodásának adott hangot, hozzátéve, hogy a veszélyesnek minősülő romokat majd az önkormányzatnak kell elszállíttatnia. A felszólalás nyomán a városháza szakemberei megtették a szükséges lépéseket. Az elkövetőket elfogta a rendőrség, az ingatlan azonban már nem éri meg a felújítást, így tulajdonképpen a várost nemcsak 600 ezer forinttal károsították meg, hanem két lakással. Az eltakarítással nem lesz gondja a hivatalnak, mert úgy tudjuk, akadt környékbeli, aki felajánlotta: ha már így alakult, ő az építési anyagért cserébe szívesen elbontaná a romot. Az eset nem példa nélküli, sem a városban, sem bármely más településen – mondta a képviselő. Sőt olyan helyzetre is emlékszik, amikor a lakó nem egy üres ingatlanból, hanem a saját feje fölül kezdte apránként eltüzelni a gerendákat.

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Tavaly a város nem tett feljelentést rongálási, lopási ügyben, tudtuk meg a városüzemeltetési iroda vezetőjétől, Kozma Tibortól. Az évente okozott kárt néhány százezer forintra becsülte. Úgy tudjuk: a legtöbb esetben a szinte nincstelen bérlőktől a helyhatóságnak esélye sincs behajtani a javítás költségét. Legfeljebb annyit tehetnek, hogy legközelebb megnézik, kivel kötnek szerződést.

Szinte napra pontosan egy éve írtuk: Csongrád megelégelte, hogy néhány bérlő együttesen mintegy 10 millió forinttal tartozik. Annak ellenére, hogy sok lakót sikerült jobb belátásra bírni, egyes források szerint ha kismértékben is, de nőtt a bérlők kintlévősége.

* * *

Szentesen is rossz a helyzet

Szentesen az önkormányzati lakások esetében a kintlévőség a tavalyi 21 millióról a hírek szerint 28-ra nőtt, a „megélhetési bontás" a Kurca-parti városban sem ritka. Nemrég például a Magyari utcában okoztak 6-800 ezer forint kárt azzal, hogy valakik kiszedték egy bérlakásból az eladható holmikat. A szomszédvárhoz hasonlóan a város ezeket a tételeket a veszteséglistán könyveli el.

Olvasóink írták

 • 11. oszi1 2013. május 02. 11:02
  „6. _csutak_ 2013.04.29. 16:10 !
  Biztos forrásból tudom,hogy a feljelentés megtörtént a Csongrádi Jobbik részéről,két hete pénteken!”
 • 10. macilacika17 2013. május 01. 17:41
  „Minden csongrádi képviselő vigyen haza minden hétvégére egy felzárkózásra váró kisgyereket, ha nem viszi haza és nem fogadja be, hát küldjék el a kis családot! Ha tényleg komolyan gondolják a felzárkóztatást, ez igazán nem lehet probléma! Vagy nem gondolják komolyan képviselő urak és hölgyek! Hát rajta! Ha eltelik egy év mondják el véleményüket...... a főnöknek is, meg nekünk is! Vagy talán Magyar és Magyar ember nem ugyan az?”
 • 9. Ferrer 2013. május 01. 15:58
  „A természetben is kétféle együttélési mód létezik: szimbiózis és élősködés.”
 • 8. Roland1000 2013. április 30. 20:12
  „Én sem értem, hogy miért nem lépett senki akkor, amikor elkezdődött a bontás..., amikor elkezdtek tünedezni a ház részletei. Biztosan nem egy nap alatt csinálták..., és a környéken lakókat sem zavarta annyira, hogy kihívják a rendőröket... Mivel nem az ő házukat kezdték bontani, így tettek rá. Na gratulálok! Mindenkinek, akik hagyták a "melót" befejezni a tolvajoknak.

  Apropó! Ők azok közül valók, akiket fel kellene zárkóztatni?”
 • 7. keletaru 2013. április 29. 19:07
  „Hát igen .....ahogy Hofi mondaná mindég csak a kispolskist . Érdekes ilyenkor egy sem kiabál testületi ülésen ....mi történik a körzetében . Üdv Kuci”
 • 6. _csutak_ 2013. április 29. 16:10
  „Az önkormányzat illetékesét miért nem állítják bíróság elé hanyag kezelés miatt?
  Egy ilyen bontás nem öt perces meló!
  Ha az illetékes nem érzi magát illetékesnek akkor pedig adja át a helyét olyannak aki dolgozni akar a fizetéséért!”
 • 5. boros56 2013. április 29. 15:02
  „Könnyen jött, könnyen ment. De, azért alapos munkát végeztek.”
 • 4. nyomdasz63 2013. április 29. 12:10
  „Persze hogy lebontották!
  Tisztán látszik,hogy a tetőtől nem "látta" volna a parabola a műholdat.”
 • 3. pachakuti 2013. április 29. 11:46
  „További milliárdos felzárkóztatási programokat várunk a kormánytól!”
 • 2. Erzsika209 2013. április 29. 09:38
  „a mi házunk teteje is így áll de nem 600 ezerbe kerülne hanem több millióban azért nem tudjuk be fejezni. Mi nem vettük le csak nincsen pénz a befejezéshez, ha valaki meg csinálja 600 ezerért azt várom!!!! Igaz mi nem a kissebséghez tartozunk!!!!”
 • 1. sügér63 2013. április 29. 08:51
  „Nekem erről a húsfaló bacilus jut az eszembe, amelyik megeszi a gazdaszervezetet, amelyikben él.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét felfedezték a csongrádi vízlépcsőt

A duzzasztó „atyja", Vincze László országgyűlési képviselő úgy érzi, tervük most beérik. Tovább olvasom