Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Fekete ruhába öltöztek a tüntető diákok

Csongrád - Kedden délelőtt a Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola aulájában két óraközi szünetben is nemtetszésüknek adtak hangot a végzős diákok, akik feketébe öltöztek.
A fekete ruhába öltözött tanulók először több lépcsőt elfoglalva némán álltak, kezeikben fehér lapokra írt betűkkel, melyekből a következő volt kiolvasható: Volt egy álmom: diploma.

Fekete ruhába öltöztek a tüntető diákok - GALÉRIA

– Részünkről ez nem egy politikai megmozdulás, nem a kormánypárt ellen demonstrálunk. Ez a megmozdulás az egyetemi és főiskolai keretszámok tervezett drasztikus csökkentése miatt jött létre. A kormány ezzel a lépéssel elveszi tőlünk a jövőképünk. Mi is tervezni szeretnénk a jövőnket, de így nem lehet - mondta el Halász Dániel, Csongrád város diákpolgármestere.

- Teljes az egyetértés a végzősök között, és sokan csatlakoztak hozzánk a 10. évfolyamból is, mert már ők is reménytelennek látják a továbbtanulásukat. Kértük minden szimpatizánsunkat, hogy öltözzenek feketébe, és álljanak mellénk. Ha nem szeretnék hallatni hangjukat, akkor némán demonstráljanak velünk – tette hozzá a diákpolgármester.

Fekete ruhába öltöztek a tüntető diákok - GALÉRIA

A fekete ruhával a leendő diplomájukat gyászolják a végzős Batsányis diákok. A kormány a felsőoktatásból hatalmas összegeket tervez elvonni, amellyel nem hogy növelni lehetne a tovább tanulók létszámát az egyetemeken, és főiskolákon, hanem a jelenlegi oktatási rendszert sem lehet majd fenntartani. Remélik, hogy figyelem felhívásuknak lesz majd pozitív eredménye - vélték többen is.

Olvasóink írták

 • 13. fóbia 2012. december 23. 15:37
  „Orbán a diákmozgalomról: jó társaság van, az ember úgy érzi, neki van igaza
  Nagyszerű dolognak nevezte a diákmozgalmakat pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök.
  Hozzászólok! Hozzászólok!
  mti - 2012.12.21. 08:52
  Cikk megosztása
  Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom
  Nagyszerű dolognak nevezte a diákmozgalmakat pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök, hangsúlyozva ugyanakkor azt is, hogy mindenkinek meg kell őriznie a tisztánlátását, így reméli, a diákok is tudják, meddig alakítják ők az eseményeket, és mikortól manipulálják őket.

  Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a felsőoktatás átalakításáról szólva kifejtette: a kormány nyílt lapokkal játszott, volt elképzelése arról, hogy miként jut el a kitűzött célokhoz, azonban a diákok nem értettek egyet ezzel, félelmet keltett bennük. A kabinet ezért a rendszer egyszerűsítése, a különböző kedvezmények összevonása mellett döntött.

  A korábbi koncepciót idézve elmondta, lett volna mintegy tízezer teljes ösztöndíjas hely, továbbá részösztöndíjas helyek és diákhitel, amelyet valójában szintén az állam fizetett volna, "de mire ennek a rendszernek a teljes képe kibontakozott a hosszú szakmai viták után a kormánydöntésekkel, addigra a diákok már (...) elsöpörték, nem kellett nekik".

  A miniszterelnök kiemelte, nem akarták eladósítani a fiatalokat, mert fel kellett volna venniük ugyan az állami diákhitelt, de azt a tanulmányok után a közszférában való elhelyezkedés esetén az állam azonnal kiváltotta volna, a magánszektorban pedig a munkaadónak kellett volna fizetnie a kölcsönt, úgy, hogy ezt az állam elismeri az adó- és járulékfizetésnél. Ezeknek az elképzeléseknek a megvitatása azonban elmaradt a diákok körében kialakult félelem miatt - ismételte meg.

  A diákok tüntetéseiről azt mondta, minden diákmozgalomnak - amelynek szervezésében neki is volt része már 1982-ben az ELTE-n - megvan a természetrajza, életérzések adódnak össze: jó társaság van, az ember úgy érzi, neki van igaza, "ráadásul fiatalok vagyunk, egészségesek, szerelem van, együtt vagyunk".

  A diákmozgalom tehát nagyszerű dolog - folytatta Orbán Viktor -, amely sohasem parancsszóra kezdődik, de nem is áll le parancsszóra, és mindig megjelenik benne a politika, az ellenzék ugyanis megpróbálja felhasználni a megmozdulásokat, hogy uszítson a kormány ellen. A kormányfő szerint az a fontos, hogy mindenki megőrizze a tisztánlátását, "a diákok is biztosan tudják, mi az a pont, amíg ők alakítják az eseményeket, és mikor (...) manipulálják őket".

  Megjegyezte azt is, pontosan tudja, hol van az értelmes párbeszéd határa, majd az említett 1982-es megmozdulást felidézve úgy fogalmazott: "ahogy mi is akkor belendültünk, nekünk ott az egyébként okos KISZ-esek mondhattak, amit akartak. Egész egyszerűen elmentünk mellettük. Ugyanígy jártunk mi is. Ilyenkor - szemben a kommunistákkal - nem érdemes erőltetni a dolgokat".

  Az interjúban a felsőoktatás átalakításának céljai között említette a kormányfő a minőség növelését azért, hogy a hallgatók ne olyan diplomákat szerezzenek, amelyeket a való életben nem tudnak használni. Emellett öt százalék alá akarják csökkenteni a lemorzsolódást, nem szerencsés ugyanis, hogy száz fiatalból 25-30 nem végzi el az egyetemet, főiskolát - folytatta, majd - utalva a hallgatói szerződés intézményére - arra is kitért, hogy Magyarország nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy közpénzből képezzen diplomásokat például a németeknek, az osztrákoknak vagy éppen a norvégoknak.”
 • 12. fóbia 2012. december 23. 15:05
  „Tisztelt Asti!
  Lehet, hogy én látom rosszul, a dolgokat, és csak én, egyedül vagyok ezen a véleményen, de Ön ezzel kérem ne törődjön! Egyébként, azt hiszem, hogy a lehetőséget azért kapta itt mindenki, hogy a leírtakról alkotott véleményét közzé tehesse. A cikkhez szóljon hozzá, és ossza meg velünk magvas gondolatait!”
 • 11. fóbia 2012. december 23. 14:49
  „Agyhalott! Csak mert nem szeretek adós maradni.. Köszönöm a megtisztelő jelzőt. Bár volt, aki sokkal fantáziadúsabb titulussal illetett, miszerint én egy lépcsőház vagyok.. Na, ehhez mit szól? Ha nem értené, olyan sötét vagyok. Úgyhogy Kedves Agyhalott, az ön fantáziája, tükrözi, az agyára vonatkozó minősítést. Most hülyézzem le én is Önt, csak mert leírta néhány gondolatát? Pedig én sem tettem mást, csak a véleményemet írtam le.
  További szép napot, és boldog karácsonyt!”
 • 10. hokedli 2012. december 23. 11:27
  „Kedves Hidegen!
  Egyetértek, biztosan lennének még ilyen véleményű emberek. Ez annak köszönhető, hogy a média komplett hülyének tünteti fel a diákokat, és sok ember csak az alapján ítélkezik, amit a tv-ben lát. Ez azonban egy részben hamis képet mutat. Azt hiszem, bár még fiatalok, el tudják dönteni, mik azok a célok, amiket el szeretnének érni, és ezért kulturált keretek közt persze, de mindent meg is tesznek. Ha pedig figyelmesen szemléli az eseményeket, láthatja, hogy ez az országos szintű mozgalom nem csak diákokat érint: tanárok és szimpatizánsok is mellettük vannak. A hallgatói szerződéses felvetésére reagálva, csak annyit tudok mondani, hogy részben értek vele egyet. Igazából ez úgy lenne fair, ha cserébe tudna garantálni az állam itthoni álláslehetőséget. A fiatalok nem divatból mennek ki külföldre, hanem mert nem látnak más kiutat. Ne mondja nekem senki, hogy diplomás emberként életcélja a zöldségcsomagolóban dolgozni.”
 • 9. Hidegen 2012. december 23. 06:54
  „Bocsi telefonról írtam, így pár kötöszó kimaradt.:)”
 • 8. Hidegen 2012. december 23. 06:44
  „Kedves Asti, és agyhalott!
  Azért azt véletlenül se higgyék hogy "fóbia" egyedül lenne a véleményével egy szükebb, vagy akár kiterjedtebb közvéleménykutatást tartanának erröl.
  A diákok már nyitott kapukat döngetnek. Akik a jogaikat követelik azok legyenek tisztában a kötelességeikkel is! Ami alapjaiban nem olyan sok.
  Jól kell tanulni, el kell végezni, ja és itthon kell maradniuk 6-10 évet dolgozni a végzést követö 20 éven belül. Ennyi. Olyan sok ez?! Nem hinném. Aki pedig csak menni akar külföldre, az úgy is megkeresi azt a különbözetet amiböl kitudja fizetni a más országbeliek javára kamatoztatott (megszerzett) tudásának költségeit.”
 • 7. Asti 2012. december 22. 11:28
  „Kedves fóbia!
  Megpróbálom kulturáltan leírni a véleményem a hozzászólásáról, ami elég nehéz feladat. Elég sok hülyeséget írt le, amit csak Ön gondol komolyan. Teljesen egyetértek ,,agyhalott" véleményével. Hogy ezek a fiatalok miért is tüntetnek? Ezt a kormány, a kormánypártok és az ön kivételével mindenki tudja. Ezek a fiatalok bebizonyították, hogy ha kell meg tudják védeni az érdekeiket. Hogy mennyire hatásosan? Az is látható, mert OV és a kormánya meghátrálásra kényszerült. Szinte már minden órában hazudnak, hogy csillapítsák a diákokban és a társadalomban lévő robbanás közeli feszültséget. Én büszke vagyok ezekre a fiatalokra akik bizony nem ifjú forradalmárok. Hogy miért is? Nem dobálják a rendőröket kockakővel, nem gyújtanak fel rendőrautókat, nem foglalják el a TV székházat, és nem gyújtják fel fél Budapestet.”
 • 6. agyhalott 2012. december 22. 09:50
  „"5. fóbia 2012.12.21. 14:56
  Sajnálatos ez az egész! Ezek a diákok, azt sem tudják, miért tiltakoznak..Magával sodorta őket az ellenzék szele, szegények még olyan ostobák, ..."

  Olyan sokszor jut eszembe, hogy az ilyen jellegű írásokra tényeket felsorakoztatva, egymásra épülő mondatokkal, logikai levezetésekkel, indoklásokkal próbálok reagálni, de szinte mindig arra a következtetésre jutok, hogy ez egyáltalán nem lenne hatékony. Azokat az embereket, akik ilyeneket írnak, észérvekkel nem lehet meggyőzni. Viszont ha mégis szeretnék rá reagálni, hogy éreztessem, ezekkel a véleményekkel nem értek egyet, mindig egy 3 szavas, jól érthető mondat a végeredmény:
  Ön egy hülye. (Bizalmasabban: Te hülye vagy :)

  Boldog karácsonyt!”
 • 5. fóbia 2012. december 21. 14:56
  „Sajnálatos ez az egész! Ezek a diákok, azt sem tudják, miért tiltakoznak..Magával sodorta őket az ellenzék szele, szegények még olyan ostobák, hogy ezt sem vették észre! Ne gyászoljátok a diplomátokat, hanem tanuljatok ezerrel, és bekerülhettek az állami finanszírozásba.. Utána, meg a tudásotokkal, építsétek a hazátokat, mert itt kaptatok diplomát, és szüksége van az országnak rátok! Csupán ennyit üzen a kormány nektek, de most trendibb ez a villogás....”
 • 4. fóbia 2012. december 21. 14:56
  „Sajnálatos ez az egész! Ezek a diákok, azt sem tudják, miért tiltakoznak..Magával sodorta őket az ellenzék szele, szegények még olyan ostobák, hogy ezt sem vették észre! Ne gyászoljátok a diplomátokat, hanem tanuljatok ezerrel, és bekerülhettek az állami finanszírozásba.. Utána, meg a tudásotokkal, építsétek a hazátokat, mert itt kaptatok diplomát, és szüksége van az országnak rátok! Csupán ennyit üzen a kormány nektek, de most trendibb ez a villogás....”
 • 3. pisztolyos 2012. december 19. 19:54
  „Amúgy inkább narancs sárgába kellett volna. Úgy a polg. úrrr jóban örült volna!”
 • 2. pisztolyos 2012. december 19. 19:50
  „Hát ki ellen talán a vatikán ellen!Hát nem a fidesz, orbán és az ő fényességes tekintetű államtitkár asszonya találták ki ezt. Úgy látszik Csongrádon jó a cenzúra és megy a megfélelmités mint a rákosi időkben ott is csak a szépet és jót volt szabad látni, mondani.”
 • 1. keletaru 2012. december 19. 17:58
  „Az ÉRTELMISÉGTŐL ez nem várható !!!! Miért is ? Üdv Kuci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági koncert a Szent József templomban

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Piroskavárosi Gyermekekért Alapítvány és a Piroskavárosi Általános Iskola tantestülete karácsonyi jótékonysági hangversenyét. Tovább olvasom