Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Fél évszázada tartanak teheneket Ábelék

Csanytelek - Ötven éve kötötte be az első tehenet az istállóba Ábel János és felesége, Kató néni. A mostani rendkívül szelíd jószág lesz az utolsó.
Némi képzavarral élve igazi kezes báránynak bizonyult Ábel János és felesége, Kató néni jelenlegi tehene. Virág ugyanis nemcsak tűri, de egyenesen szereti, ha gazdája megvakargatja a nyakát. Ábelék jól értenek a tehenekhez, istállójukba 50 éve kötötték be az elsőt.

– Paraszti családból származunk mindketten, így amikor megesküdtünk, természetes volt, hogy mi is tehenet tartsunk. Ez nálunk amolyan rögeszmévé vált – mondták. Az idős házaspárnak a jószág etetése és almozása nemcsak reggeli és esti elfoglaltságot, de tejet is adott a családnak. Kató néni még most is kézzel fej. Amióta megszűnt a tejcsarnok, a tejet háztól adja el. Még a falu túlsó végéből is járnak hozzájuk érte.

Virág kifejezetten szereti, ha vakargatják a nyakát. A szerző felvétele
Virág kifejezetten szereti, ha vakargatják a nyakát.
A szerző felvétele

János bácsi az Egyetértés Tsz-ben dolgozott, Kató néni pedig odahaza volt a gyerekekkel és a jószágokkal. Az elletésnél is csak akkor hívtak állatorvost, ha arra nagy szükség volt. A házaspár elárulta: húsz évvel ezelőtt még olyan sokan tartottak szarvasmarhát a faluban, hogy azokat külön tehénpásztor gyűjtötte össze reggelenként, majd hajtotta ki a legelőjére. A marhatartók száma azonban a rendszerváltás után nagyon megfogyatkozott, s már se csordahajtás, se közös legelő nincs.

– Mindegyik tehenünktől nehezen váltunk meg, annyira a szívünkhöz nőttek. A mostani is szelíd, csak a bikaborjával nem nagyon bírunk már. Ketten is kellünk, hogy eltereljük az anyjától – mondta János bácsi. Ábelék ezért döntöttek úgy, hogy felhagynak a marhatartással. Disznót és aprójószágot azonban ezentúl is nevelnek.

Olvasóink írták

 • 4. Gépész 2010. október 27. 17:34
  „Erőt-Egészséget kívánok nekik.

  2. hozzászólás Norman_Bates 2010.10.26. 17:33
  Én úgy halottam, hogy azért nem adják át mert a város nem veszi át. Ennek az oka pedig az hogy állítólag keskeny az elkerülő és nem fér el rajta két kamion egymás mellett. Szűkre szabták mint a körforgalmakat.
  Ezt is "elkúrtuk", mondhatják. :D”
 • 3. timoboll2 2010. október 27. 12:35
  „A szép, igaz, népi, konzervatív-keresztény Magyarország utolsó bástyái. A mi igazi hazánké.”
 • 2. Norman_Bates 2010. október 26. 17:33
  „full kész az a rohadt elkerülő, mérnem lehet átadni?”
 • 1. niemand 2010. október 26. 11:15
  „Jó egészséget kívánok a nehéz munkát végző házaspárnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 esztendeje együtt Csongrádon

Az utcán szúrta ki szőkeségét, üzengetett neki. Palatinus Pál Margit nénivel a napokban ünnepelte a 60. házassági évfordulójukat. Tovább olvasom