Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Feldúlták a csongrádi Ellés-monostor romjait

Csongrád - Fakitermelők dúlták fel a csongrádi Ellés-monostor védett maradványait, és újratelepítették a területet. Mindezt az illetékes nemzeti park és erdőgazdaság engedélyezte.
Eljárási hibák vezethettek oda, hogy a 2001 óta védett régészeti lelőhelyként számon tartott csongrádi Ellés-monostor maradványait megrongálták tavaly ősszel. A Tisza bal partján, egy ártéri magaslaton található a középkori rom, amelynek környéke még feltárásra vár, utoljára 1998-ban végeztek ott kutatásokat. Egy telek kivételével az összes érintett parcellára bejegyezte a földhivatal a védettséget. Ez azonban csak akkor derült ki, amikor már végeztek a fakitermeléssel a félhektáros területen.

A tuskózás után faragott kődarabok és olyan maradványok kerültek a felszínre, amelyekből arra következtettek az örökségvédelmi szakemberek, hogy a kolostorépületen és a törökkori erődítésen fekszik ez az erdőrész. A fakitermeléssel a monostor és az erődítés alapmaradványait, így a padlót, a keresztelőkápolnát és a középkori település szélét néhol csak részben, néhol viszont teljesen elpusztították.
 
Hiába védett 2001 óta, az állami hivatalok sem óvják az Ellés-monostort. A szerző felvétele
Hiába védett 2001 óta, az állami hivatalok sem óvják az Ellés-monostort.
A szerző felvétele

– Elmaradtak a kötelező egyeztetések az állami hatóságok között, de még kezelni lehetett volna a helyzetet. Azt kértük a nemzeti parktól és az erdőgazdaságtól, állítsák le az újratelepítést, mert hitelesítő feltárás szükséges, hogy a megmaradt vagy sérült leletanyagot megmenthessük. Erre azt a választ kaptuk, hogy nem lehet, mert a földbirtokosnak jóhiszeműen szerzett joga van ehhez – nyilatkozta lapunknak Béres Mária. A szentesi múzeum igazgatónője szerint elfogadhatatlan, hogy egy védett régészeti lelőhelyet eljárási hibák miatt tönkre lehet tenni, és visszamenően még korrigálni sem lehet a mulasztásokat. Ezzel szerinte a társhatóságok átléptek az örökségvédelmi törvényen.

Tavasszal újratelepítették a területet, így kármentésre csak úgy van lehetőség, ha a föld tulajdonosa engedélyezi a facsemeték eltávolítását. Lapunk megpróbálta telefonon elérni a telek haszonbérlőjét, de lapzártánkig nem sikerült beszélnünk vele. Érdeklődésünkre Bedő Tamás csongrádi polgármester elmondta, az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a monostorrom védett örökségként fennmaradjon az utókornak.

Olvasóink írták

  • 2. pantera 2010. június 01. 15:42
    „"utoljára 1998-ban végeztek ott kutatásokat"

    Azóta meg semmi??!!Hát azért ez is elgondolkodtató!!!!”
  • 1. Hmmm... 2010. június 01. 09:33
    „Na, mit lehet ehhez szolni? Hol a megelhetesiek, hogy a kabzsik okoznak kart. Azert elegge faragatlannak es fafejunek tartom a haszonelvezot, hogy nem kepes felmerni es megerteni a helyzetet. Amikor a regeszeti maradvanyok elokerultek, valoban le kellett volna allitani a munkalatokat.En brutalisnak tartom az ilyen eljarast es eppen ilyennek azt, aki Termeszetesen az erintett hivatalok is mulasztottak, de mindenkeppen a foldmunkat vegzonek kellett volna bejelenteni tevenyseget. Barhol talalunk hasonlo leleteket, allampolgari es hazafii kotelessegnek tartom a bejelentest es az ertekmentest.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolbászból lesz a kerítés Bokroson

Csongrád - A Tisza emelkedő vízszintjével kapcsolatban hozta szóba a helyi média leépülését Murányi… Tovább olvasom