Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Feléledhetne a csongrádi holtág

Csongrád - Csongrád ékessége a Holt-Tisza-part, mégis mostohán kezelik a városházán. Azt a néhány százméteres vízparti sávot, ami még a nagyközönség számára megközelíthető, nem fejlesztették az utóbbi években. Tervek, ötletek születtek és születnek, de a tettekre még várni kell.
A csongrádiak és a városba érkező turisták már felfedezték, a városvezetés részéről viszont egyelőre nem kapott elegendő figyelmet a Serház-zugi Holt-Tisza. A várost délről határoló holtág kapcsán korábban megírtuk: kevesek kiváltsága a vízpart, hiszen a sporttelep és Csuka csárda közötti szakaszon a part menti sávot az ottani ingatlantulajdonosok vették birtokba, a kisréti oldalon pedig magánkertek részévé vált a partél. Bár a bőrhídnak becézett töltésen túli rész, az Aranysziget hasznosítása kapcsán születtek elképzelések, a legkönnyebben megközelíthető és félig már kiépített vízparti terület, a sporttelep és a kelet felől oda vezető, vízparti út fejlesztése még nem került napirendre.

Legutóbb Fábián György MSZP-s városatya szorgalmazta, hogy valamit kezdeni kellene ezzel a kiviteles természeti adottságokkal bíró területtel. A helybeliek is előszeretettel sétálnak erre, de az infrastruktúra nincs kellően kiépítve, így a kihasználtság korlátozott. – Végre érjük már el azt, hogy a sporttelep bejáratától egészen a Kis-Tisza utcáig legyen egy sétány, ahová hétvégén programot szervezhetnek az emberek, lemehetnek sétálni, körülnézni. Mozgalmas, kellemes élet zajlik ott, mert nagyon szép az a part – mondta a szocialista önkormányzati képviselő. Azt is felvetette, hogy a telep „potyogtatós" nyilvános illemhelyeit korszerűbbre kellene átépíteni.

A csongrádiak már felfedezték, a városvezetés részéről viszont egyelőre nem kapott elegendő figyelmet a Serház-zugi Holt-Tisza. Fotó: Tésik Attila
A csongrádiak már felfedezték, a városvezetés részéről viszont egyelőre nem kapott
elegendő figyelmet a Serház-zugi Holt-Tisza. Fotó: Tésik Attila

És hogy mennyire elkerülte a döntéshozók figyelmét ez a kérdés, azt kellőképpen jelzi, hogy a programszervezők sem sorakoznak ötletekkel a Holt-Tisza partján. A holtágnál szinte csak evezős, horgász- és modellezőversenyeket rendeztek az utóbbi években, a városi és a civil kezdeményezésekből született rendezvények elkerülték a holtágat.

– Az biztos, hogy Csongrád egyik leglátogatottabb kirándulóhelye lenne a Serház-zugi Holt-Tisza, ha megfelelő körülményeket tudnánk biztosítani – mondta lapunknak Balogh Pál, a sporttelepet működtető Víz és Kommunális Kft. ügyvezetője. A WC-k kapcsán megjegyezte, minden feltétel adott ahhoz, hogy modernizálják az illemhelyeket, csupán a tulajdonos önkormányzatnak kellene erre pénzt áldoznia. Hozzátette, korábban a kft.-nél is megvizsgálták, lehetne-e büfét kialakítani a nem használt régi öltöző helyén, hiszen sportrendezvények idején, és a sétálók részéről lenne igény ilyen szolgáltatásra, de a szigorú engedélyezetési eljárás miatt letettek tervükről. A teljes sétány kiépítése meghaladja lehetőségeiket, így azt javasolja, hogy az esős időben szinte járhatatlan földút leburkolását a város vállalja föl.

Sétány helyett nagyréti túra

A nyilvános WC-k korszerűsítésére szeretnénk támogatást nyerni 2009-ben – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás. A polgármester szerint a sétány kiépítése egyelőre meghaladja a város teherbíró képességét, a leendő költségvetésben ugyanis több sikeres pályázat önerejét kell biztosítania az önkormányzatnak. Egyebek mellett például a nagyréti gyalogtúra útvonal kialakítását, erre közel 32 millió forint támogatást ítéltek meg a pályázat elbírálói. Az Ellésparti monostort, a mámai holtágat, illetve a csongrádi fahidat is érinti majd a 25 kilométer hosszú túraútvonal, amely mentén hat pihenőhelyet létesítenek.

Olvasóink írták

 • 4. benq 2008. november 21. 07:48
  „http://mrahalom.myminicity.com/”
 • 3. izek 2008. november 19. 17:57
  „Amikor focizni jártam, már akkor is ramaty állapotban volt és az utóbbi időben semmit sem változott. Ebből még pár évig nem lesz semmi. A képviselőnek egy reklám, hogy felmerüljön a neve.
  Ő is nagyon jól tudja, mivel ugyanabban a fazékban főz (ez nem támadás, illusztráció!!!), mint a polgármester, hogy ebben a négyéves periódusban már nem sok esély van a megvalósításra.
  Szeretném már, ha akkor dicsekednének, beszélnének, amikor történik, tettek valamit és nem az álmokról nyilatkoznak. Arról mindenki tud, nem kell képviselőnek, politikusnak lenni.”
 • 2. nemecsek 2008. november 18. 22:18
  „Sajnos Fábián képviselő úr, pont kilenc éve, szótlanul asszisztált amikor a holtág magántulajdonba került!
  Most szorgalmaz, kezdeményez, "hogy valamit kezdeni kellene ezzel a kiviteles természeti adottságokkal bíró területtel". Képviselő Úr! A tulajdonosokat kell megkérdezni, Ők mit szólnak hozzá? Addig a csongrádiak nézhetik (a holtágat).”
 • 1. keletaru 2008. november 18. 18:08
  „" Legutóbb Fábián György MSZP-s városatya szorgalmazta, hogy valamit kezdeni kellene ezzel a kiviteles természeti adottságokkal bíró területtel. " Itt álljunk meg egy szóra .Ez az" EMBER " is ott volt az Öszödi beszéden ha jól tudom , semmi erkölcsi magatartást nem tanusított , s képviselő testületben is bent üll ( direkt írtam , munkályát nem lehet minősíteni ) : Most meg osztja mintha mit sem tehetett volna annak idején a privatizáció ellen , ugyan hadják már ezt a képmutatást .! Meddig akkarnak minket " palira venni " ? Nem szégyeli magát ( ezek szerint nem ) amilyen a főnök olyan az .......... ! Ez is megélhetési politikus ! Szeretném ha meg cáfolna , s a következő választásig felajánblaná illetmányét az egyik óvodának !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patriknak gyűjt egy zöldséges

Csongrád - Mucsi Istvánné zöldségesboltjában hónapok óta gyűjt Blázsik Patriknak. Eddig kilenc… Tovább olvasom