Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Felénél tart a felgyői ásatás

Az ütemtervnek megfelelően halad a felgyői hulladéklerakó területének régészeti feltárása. A szakemberek ötvenezer négyzetméteren eddig 2300 objektumot találtak, az egyik hulladékgödörben pedig öt emberi csontvázat. Az ásatáson naponta 500 liter szóda fogy, és hőségszünetet is kapnak a régészek.
Az ásatáson naponta ötszáz liter szóda fogy, és hőségszünetet is kapnak a régészek. Fotó: Bíró Dániel
Sem a forró nappalok, sem a felhőszakadások nem hátráltatták eddig a régészek munkáját a felgyői hulladéklerakó területén folytatott ásatáson. A szakemberek két hónapja dolgoznak, a feltáró munka a felénél tart. Előfordult ugyan, hogy egy nagyobb zivatar után ki kellett szivattyúzni a vízzel telt gödröket, de szerencsére a talaj legtöbbször könnyen elnyelte a nagy mennyiségű csapadékot. Sokkal nagyobb gondot okozhat, ha ősszel esős idő lesz, akkor ugyanis felborulhat az ütemterv, és csúszhatnak a munka év végi befejezésével.

– Napokon belül megkezdjük a még feltáratlan, 50 ezer négyzetméteres terület humuszolását, ahol az eddiginél is bőségesebb leletanyag várható – mondta Paluch Tibor. Az ásatás vezetője lapunknak korábban már beszámolt arról, hogy a vizsgálódások kezdetén egy avar sírt találtak, azóta viszont nem fedeztek fel újabb nyughelyet. Ellenben a 2300 feltárt – szaknyelven objektumnak nevezett – ház, kemence, árok és gödör egyikében emberi maradványokra bukkantak, ám használati tárgyakat, ékszereket nem találtak.

Az eddigi vizsgálatok szerint öt, kétezer évvel ezelőtt élt szarmata gyermek maradványait találták meg Felgyőn. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a gyermekeket nem eltemették, hanem pusztán a hulladékgödörbe dobták. A szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy halott újszülöttek voltak.

Naponta átlagosan kilencven régész és közreműködő dolgozik a területen. Habár korán kezdik a munkát, hetek óta szenvednek a hőségtől. Délben és kora délután félórás szünetben frissülhetnek fel, napközben pedig ötszáz liter szóda áll rendelkezésükre, ami általában el is szokott fogyni.

A feltárás második felében egy bronzkori település és egy temető előbukkanására számítanak a szakemberek, ahonnan többtonnányi leletanyag kerülhet elő. A fellelt kerámiatörmelék, valamint az állati és emberi maradványok előbb a szegedi restaurátorműhelybe kerülnek, ott megmossák, külön megvizsgálják, majd leltározzák őket, és ezután kerülnek vissza a csongrádi raktárba, amelynek építése ősszel kezdődik a városi levéltár szomszédságában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra dúl a padvita a Körös-torokban

Egy év után ismét kiújult a padvita a csongrádi Körös-torokban. A vállalkozó udvar büfései ugyanis… Tovább olvasom