Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Felgyői lerakó: indulás egy hónap múlva

Felgyő - Tizennégy település 75 ezer lakóját fogja kiszolgálni a tegnap átadott felgyői hulladékkezelő központ, amely másfél milliárd forintból épült meg. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter kiemelte, egy olyan hálózat fogja segíteni a környékben élők mindennapjait, amire az országban máshol még várni kell.
A telep – amely 372 ezer köbméter szelektíven gyűjtött szemét befogadására alkalmas – 26 évig látja majd el feladatát. A hulladékgazdálkodási rendszer várhatóan október elsejétől fog működni, akkor bezárják a csongrádi szeméttelepet is.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át tegnap a felgyői hulladékkezelő központot, amely 26 éven át tizennégy település 75 ezer lakóját lesz hivatott kiszolgálni. A szaktárca vezetője beszédében kiemelte, egy olyan hálózat fogja segíteni a környékben élők mindennapjait, amire az országban máshol még várni kell. Szabó Imre szerint az, hogy a Homokhátság hulladékgazdálkodási feladatai az elkövetkező évtizedekre megoldódtak, leginkább a helyi döntéshozók összefogásának köszönhető. Az összességében 11 milliárdos projektet irányító gesztor önkormányzat nevében Bedő Tamás polgármester emlékeztetett, az ezredfordulón Kistelek, Kiskunfélegyháza és Csongrád vezetése vetette föl a nagyszabású beruházás ötletét. Később az együttgondolkodásba bekapcsolódott több kistérség is, így alakult meg a 82 települést tömörítő homokhátsági társulás. Bedő – a sűrűn fellobbanó szeméttüzekre utalva – hozzátette, Csongrádnak égető szüksége volt erre az új lerakóra.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter (középső öltönyös) adta át tegnap a felgyői hulladékkezelő központot, amely 26 éven át fog működni. A szerző felvétele
Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter (középső öltönyös) adta át tegnap a felgyői hulladékkezelő központot, amely 26 éven át fog működni. A szerző felvétele

A létesítmény építése 2006 tavaszán kezdődött, az eredeti átadási időpont pedig 2007 ősze volt, de ez többször módosult az elhúzódó régészeti feltárások és engedélyezési eljárások miatt. A másfél milliárd forintos felgyői beruházás révén a 26,5 hektáros telep 372 ezer köbméter szelektíven gyűjtött szemét befogadására alkalmas. A lerakó mellé épült egy válogatócsarnok, valamint egy évente hétezer tonna szerves anyag elhelyezését biztosító komposztáló. Kialakítottak egy bálatároló csarnokot, egy kocsiszínt, egy üzemanyagtöltő állomást és egy járműmosót.

Mint megtudtuk, az átadással egy időben még nem indulhat meg a hulladékkezelő központ működése, ahhoz ugyanis még néhány engedély szükséges. Október elsejétől lesz teljesen üzemképes a rendszer, akkorra helyezik ki a szelektív gyűjtő konténereket a társulásban részt vevő településeken. Amint fogadóképes lesz a lerakó, bezárják a csongrádi szeméttelepet. Az üzemeltetést ellátó munkacsoport létszáma sem teljes még, vannak még betöltetlen álláshelyek a hulladékszállítást és -kezelést végző szolgáltatónál.

Csany nélkül tizennégyen

Bugacról, Bugacpusztaházáról, Csongrádról, Fülöpjakabról, Gátérről, Jászszentlászlóról, Kiskunfélegyházáról, Kunszállásról, Móricgátról, Pálmonostoráról, Petőfiszállásról, Tiszaalpárról, Tömörkényről és természetesen Felgyőről is az új létesítménybe fogják szállítani a környék szilárd hulladékát. A térségből csupán Csanytelek maradt ki a felsorolásból, azért, mert a kistelepülés korábbi vezetése néhány éve amellett döntött, hogy kiszáll a homokhátsági konzorciumból.

Olvasóink írták

 • 4. szemlelodo 2008. augusztus 30. 05:25
  „A megnyitón a vendégeket artista műsorral kápráztatták el, a szolgáltatást igénybevevőket meg majd a havi számlával.!!!”
 • 3. Surányi Erzsébet 2008. augusztus 29. 18:21
  „Akkor a lakosság is szelektíven gyűjti majd netalán otthonában a szemetet? Ez így lenne célszerű!!!”
 • 2. Kuci 2008. augusztus 29. 14:46
  „" amire az országban máshol még várni kell " A szemét telep helyett , inkább komolyabb munka helyett kellet volna hozni . S a mi szemetünket máshova vinni !! " Bedő - a sűrűn fellobbanó szeméttüzekre utalva - hozzátette, Csongrádnak égető szüksége volt erre az új lerakóra. " Szerintem lessz itt más is ha így megy tovább . Lász önkormányzat "súly adó " egy káosz ami ott bent van az adó csoportnál .!!!”
 • 1. sajt 2008. augusztus 29. 09:29
  „Csanytelek hogyan fogja megoldani ezután a hulladékkezelést, ha mindneki körülötte az új telepre viszi majd a szemetet, a régi szeméttelepeket bezárják, ő meg sem az egyikbe, sem a másikba nem teheti be a lábát?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhanyagolt a csongrádi volt Kemence csárda

Csongrád - Pénteken kell eldöntenie a csongrádi képviselő-testületnek, mit kezdjen a város az… Tovább olvasom