Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Félmilliárd forint a csongrádi távhőre

Csongrád - Közel félmilliárd forintból korszerűsíti egy csongrádi cég a város termálkútját, és bővíti a távhőrendszert. A fejlesztésre 150 millió forint uniós támogatást nyertek. Jövő ősztől öt közintézmény és a fürdő fűtési költsége töredékére csökkenhet.
Közel félmilliárd forintból korszerűsíti a város termálkútját és bővíti a távhőrendszert Csongrádon a Csoterm Kft. A Brunnen Hőtechnika Kft. és az önkormányzat közös cége erre a fejlesztésre 150 millió forint uniós támogatást nyert. A Csotermben jelenleg 5 százalék a város tulajdonrésze, de az elnyert támogatás arányában ez mintegy 30 százalékra fog növekedni. Információink szerint 7–8 fokkal nőhet a kútból kinyert termálvíz hőmérséklete a berendezés felújítása után. A projekt nagyobbik eleme a városi távhőrendszer korábban kiépített vezetékeinek üzembe helyezése és bővítése lesz. Az új, korszerűsített hálózatot a Csoterm fogja működtetni, neki kell majd hőenergiával ellátnia a bökényi és a városközpontban lévő közintézményeket, a lakossági távhőszolgáltatás viszont a városi tulajdonban lévő Víz és Kommunális Kft.-nél marad.

Korlátozott lesz a díjemelés

A Csoterm tulajdonosai abban állapodtak meg, hogy a cég a mindenkori gázenergiánál legalább 20 százalékkal olcsóbban szolgáltat majd hőt, az éves díjemelés pedig nem haladhatja meg a gázáremelés 75 százalékát.

A rendelőintézeten, a Sághy szakképző iskolán és az Aranysziget otthonon kívül eljut majd a termálvíz az ének-zenei és a Kossuth-iskolába, emellett a városházára, a gimnáziumba és a mezőgazdasági szakközépiskolába is, a végállomás pedig a fürdő lesz, ahol többféleképpen lehet hasznosítani a lehűlt vizet. Lapunk úgy értesült, hogy a Brunnen Hőtechnika Kft. banki hitelt vesz föl az önrész biztosítására. A munkálatok már év elején megkezdődnek, a kútfelújítással viszont megvárják a fűtési szezon végét. A tervek szerint jövő ősztől működik majd a kibővített távhőrendszer.

Olvasóink írták

 • 5. berkabela 2011. február 15. 12:01
  „Ne bagatelizáljuk el a 33-éve kihasználatlanul elfolyó termálvizet!Az Aranysziget É-i vége fölött,-ahol átjön a fóliaházakhoz, - még 45 C fokos a viz,pedig addig hőszigetelés nélkül földbeásott vezetéken jut el a viz.A gyógyszertárnál még 60 fokos.Érdekes,hogy mindenkinek megfelelt aki eddig rákötött.A csóró szegény osztrák 4 rendszert épitett a szegedi METRÓNÁL:1.a tetőről lefolyó viz közvetlen a záportározóba,2.a parkoló vizgyüjtői a szűrő és olajfogón át a z.tározóba,3. a kommunális mosószeres viz a vegyitisztitóba, 4. a VC-k terméke a városi szennyvizhálózatba.Ennyit a viz becsületéről.”
 • 4. deszka 2009. december 13. 21:26
  „Érdekes elöterjesztést tárgyal a testület dec. 18-án ,pályázat a Piroska János téri park felujitása cimszó alatt.A beruházás költsége az elöterjesztés szerint 30.576.144. Ft Szeretném látni a részletes költségvetést. Ugy gondolom ebben nem vagyok egyedül.”
 • 3. keletaru 2009. december 13. 18:21
  „hank ! Jó ezeken az oldalakon is írsz, nem csak a másikon ! A legérdekesebb a cégek kapcsolata . Meg ki honnan finanszírozza meg a beruházást ! Korszerű technika, vagy emésszük fel a beruházást . Ne feledjük korszerű játszótereinket "méreg" drága parkjainkat , kerek medence, I.H. , csatornázások után az utcák stb.csak a nagyja.. "felújítva" perfekt mi ?! Nem a rossz indulat szól belőlem de itt úgy látszik minden beruházást elbaltáznak, persze tudjuk csakis értünk .Nem baj de legalább pályáztak .......ugye.. ?? Üdv Kuci”
 • 2. hank 2009. december 13. 14:24
  „Izééé... BJG-t akartam írni, ami a gimnáziumot jelenti és erre reagáltam:
  "A rendelőintézeten, a Sághy szakképző iskolán és az Aranysziget otthonon kívül eljut majd a termálvíz az ének-zenei és a Kossuth-iskolába, emellett a városházára, a gimnáziumba és a mezőgazdasági szakközépiskolába is,"

  Szerintem a Mezgében is van csővégződés, legalább is annak idején felbontották a földet abba az irányba is.”
 • 1. hank 2009. december 13. 14:21
  „Csak egy kis pontosítás.
  A BKG-ben már ott van évek óta minden (hőcserélő stb.).
  Egy darabig használták is, de kiderült: gázzal OLCSÓBB!!! fűteni, mert nem volt elég meleg a víz.
  (Csak az első pár hétben/hónapban volt elegendő a hőfok, utána vagy visszavették, vagy alulméreteztek valamit.)

  A cikk nem szól arról, hogy megoldják-e a víz visszasajtolását a földbe? Ha jól tudom ez is fontos lenne...

  Hank”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakács Tibor ajándékcsomagot osztott

Csongrád - Bakács Tibor publicista, a Megasztár egykori zsűritagja és a Jóban Rosszban sorozat… Tovább olvasom