Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Félmilliárdból újult meg a holtág

Csongrád - Közel 550 millió forintból újult meg Csongrádon a Serházzugi-holtág. A 2009-ben indult projektet az Európai Unió és a magyar állam 490 millió forinttal támogatta.
– A rehabilitáció elsősorban a vízminőség javítása miatt volt lényeges. Gyakran előfordult, főként a nyári időszakban a halpusztulás, a vízfelületet pedig teljesen ellepte a nádas. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a város csapadékvizét a holtág fogadja be, ezért az önkormányzatnak fokozottan figyelmet kell fordítani az állapotára – tájékoztatott Gyovai Gáspár alpolgármester.

– Az anyagi lehetőségek függvényében még további tervek is vannak a holtágra vonatkozóan. Csongrád számára fontos kérdés: hogyan tudná a Holt-Tiszát idegenforgalmi szempontból jobban hasznosítani. Az elképzelésekről a környezet- és természetvédőkkel, valamint a horgászokkal is egyeztetni kell – hangsúlyozta az alpolgármester.

A közel 550 milliós rehabilitáció során az öt befolyó csapadékvíz-főgyűjtőcsatornába természetbarát olaj- és iszapfogó műtárgyakat építettek be. Ez utóbbiaknak rendkívüli jelentősége van a holtág jó minőségű vizének biztosításában. Több mint 100 ezer köbméter iszapot kotortak ki a mederből, 10 hektáron vágták ki az elburjánzott nádast és további 15 hektáron úszókotrókkal termelték ki gyökerestől a nádat. Elkészült a zagyfogó gát, áteresztőt építettek és járható partszakaszt alakítottak ki. A Serházzug lassan benépesül, a madárvilág már elfoglalta a víz- és partfelületeket. A városvezetés a további fejlesztési lehetőségek között tartja számon egy fahíd és egy tanösvény kialakítását.

Olvasóink írták

 • 8. Öszintenő 2011. július 28. 12:27
  „Parasztvakítás az egész! Ne gondolja senki hogy a büdösvíz miatt majd özönlenek a túristák, hogy pottyantós WC be végezhessék a dolgukat a sportpályánál.
  Azt az 550milliót pedig alposan bevasalják a Csongrádiakon.”
 • 7. vidékipolgár 2011. július 27. 13:14
  „Üdv a Tisztelt Nagyérdeműnek!

  Ki mer itt turizmusról, idegenforgalomról, fejlesztésről, beszélni amíg a Sporttelep és a régi Nádüzem között túlélőpályát megszégyenítő útszakasz üzemel ? Évtizedek óta városunk szégyene, hogy az egyik kitörési pontnak számító horgászturizmust ilyen infrastruktúrával akarjuk megvalósítani.Esőben ill. utánna ottmaradó dagonya jó ideig bizonyítványt állít ki a városról az idelátogató turistáknak.Akkor még a sportolókat nem is említettem akik erre tartják a futóedzést eső esetén az iszapbirkózást,futást.Igen kevés ráfordítással leszorható lenne zuzalékkal ha már nem is aszfalttal ez a legforgalmasabb és látványosabb szakasz.A mellette árválkodó telek burjánzva kínálja a hazánkban előforduló összes gyomfélét, lehet válogatni. Sokszor alkalmat adhatna akár parkírozásra vagy akár táborozásra halászléfőzésre is ha rendezetebb lenne (bár a tulajdonviszonyokra nem látok rá) a környezet.”
 • 6. Zidane1 2011. július 27. 08:32
  „Tisztelt berkabela!

  Hogy valami fogalmad legyen a térfogatszámításról(:-)) és a focipálya méreteiről: alapterülete 60*100=6000m2 (kb) 1 km magasan az 6 mill. m3.
  Nem akarok vitatkozni, csak azért írtam, hogy ott volt a kotró, mert azt írtad a közelben sem volt.....
  A műszaki ellenőrt azért én irígylem..... ;-)
  Minden jót”
 • 5. berkabela 2011. július 26. 22:35
  „Kedves Zidane1 az egy úszókotró volt, amivel a partvonal rézsűzését végezték.A fenéken lévő 0.5-1 m vtg iszapot nem lehet a partra szállitani,-csak csövön kinyomni(300 m-re is).Hogy valami fogalmad legyen a mennyiségről, 100000 m3 kb annyi,mintha a focipályát-a salakkörön belül-több mint egy kilóméter magasan,függőleges oszlopban iszappal töltenék fel .A tervezett keresztszelvényeken betervezték az iszapkotrást-ami nem volt elvégezve,és az értéke kb 300 millió Ft.Ha iszap nincs is,-a kotrást igazoló személy neve biztosan létezik.Nem irigylem!”
 • 4. kefa 2011. július 26. 15:27
  „Jó lenne on -line horgász engedélyt váltani , lehetőség lenne rá , heti , havi , szinten .Főleg a fiatal gyerekekre gondolok akik jobban össze kerülnének a természettel nem a számítogépes játékokkal birkóznának nyáron reggeltől estig .Szülőknek is remek kikapcsolódás volna a gyerekkel, gyerekekkel.Igen és a plussz bevételről nem is beszélek amit a város kapna, de csongrádi lakosoknak minden féle képpen kedvezményt adnék még ha 50 Ft olcsóbb akkor is.Köszönöm”
 • 3. Zidane1 2011. július 26. 11:22
  „Kedves berkabela!
  Egy sárga iszapkotró ott volt a holtágon hónapokig (biztos elromlott, volt vagy 50 éves). Működni nem láttam, de ott volt az biztos.”
 • 2. berkabela 2011. július 26. 09:57
  „Iszapkotró nem is volt,-még a közelben sem! 100 000 köbméter iszap,-az 10 hektár 1 m vastag iszapréteg(tömören) Ezt csak iszapszivattyúval lehet kitermelni a fenékből,és csővezetéken nyomatni a tároló,ill. ülepitőhelyre.Hol van ilyen? A fenéken lévő iszap mennyisége nem változott.Utófelmérés nem történt.Miért kell hülyiteni a nagyérdeműt?”
 • 1. tények 2011. július 26. 07:18
  „Az elöző önkormányzat idejében elindult-és 70%-ban elkészült-beruházást a kampányban még látványberuházásnak titulálta a mostani politikai többség..Az új elképzelésekről pedig csak annyit,hogy a hid és a tanösvény tervei is elkészültek még 2009-ben,sőt pályázatot is terveztek beadni,de a testület végül leszavazta.Ökologia folyosó volta miatt más az Aranyszigaten nem valósitható meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Génmódosított vetőmagból nőtt kukorica Csongrádon

Elérte Csongrád megyét is a génszennyezett kukorica. Itt több mint 4 hektár termőre fordult növényt tárcsáztak ki. Tovább olvasom