Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Félmilliós hasznot hozott az Erzsébet Szálló

Csongrád - Május végén újranyitotta az évek óta üzemen kívül álló csongrádi Erzsébet Szállót a város tulajdonában álló Csongrádi Városkép Nonprofit Kft. A hotel öt hónap alatt 1000–1200 vendéget fogadott, mintegy 500 ezer forint hasznot hozott.
Bevált a Csongrádi Városkép Nonprofit Kft. számítása, kiderült, hogy van igény olcsó szálláshelyre a Körös-toroki kisvárosban. A száz százalékban önkormányzati tulajdonban álló cég május végén nyitotta újra a korábban üzemen kívül álló patinás hotelt. Akkor csak öt hónapot terveztek, miután az előző télen szétfagytak a fűtetlen épületben a vezetékek, s a régi kazánnal is baj volt. Szezonnyitás előtt kifestették a lépcsőházat és a folyosót, feldíszítették az épület belső tereit. A 31 ágyas, leginkább a 60-as éveket idéző hotel – melynek fürdői a folyosón találhatók – működtetését fontosnak tartotta a város, és úgy tűnik, beváltotta a hozzá fűzött kezdeti reményeket.

Megszerették a turisták. A szerző felvétele
Megszerették a turisták.
A szerző felvétele

– Elég jó volt a forgalmunk, 1000–1200 vendéget fogadtunk a szállóban. Voltak csoportjaink és egyénileg érkezett magyar és külföldi vendégeink is. Főleg a nyári hónapokban volt jelentős a forgalmunk. Persze mindenhol propagáltunk magunkat, a Facebookon is regisztráltuk a szállót – mondta lapunknak Szabóné Csépe Erzsébet. A Csongrádi Városkép Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: az idén itt szálltak meg a testvértelepülések küldöttségei is.

– A szálló régi gázkazánját szeretnénk lecserélni, illetve korszerűsíteni az épület mára elavult fűtési rendszerét. Mindez körülbelül 10 millió forintba kerülne. Ezért adjuk be a Leader-pályázatot, amelyhez a 10 százalékos önerőt a város biztosítja. Jövőre is májusban nyitnánk, nemcsak szállást adnánk leendő vendégeinknek, kísérő turisztikai szolgáltatást is nyújtanánk. Így például kerékpártúrákat vezetnénk a város környékén – tette hozzá Szabóné Csépe Erzsébet.

Olvasóink írták

 • 10. Elnyomott.1 2011. november 12. 20:39
  „surjana!Nem tudom melyik sportolói réteghez tartoztok,de ha állami(közpénzen) legális járandóságért sportoltok akkor én még számla nélkül sem adtam volna nektek enni!Megszorítások vannak halgazsd az országunk kormányának intézkedési sorozatát,amit végül jól értelmezni is lehet részetekről, csak az aktív minimálbéres dolgozókat kell szorongatni a sportolókat nem!!Vagyis ki is itt a munka és felelősségnékül hencegő állampolgár?Minden tiszteletem azoké a sportolóké ,kik egészségük megőrzése érdekében ,vagy csak egyszerűen lélekformáló okokból sportolnak,a bérezésért történő sportolást egyszerű élősködésnek tartom.”
 • 9. vidékipolgár 2011. november 12. 06:19
  „Üdv. a Kommentelőknek!
  Több kitűnő hozzászólást is olvashattam. Ebből kifolyólag bátorodtam fel, hogy az "Álmodj királylány..." helyett a szélbe kiáltsam kevésbé kedvelt Phd.-m alapvető gondolatait melyek egy vállalkozás beindításánál ill. a régi bővítésekor alapvetően javallottak üzleti és projekt -tervezés (a felsorolás nem teljes!) :
  -Megvalósíthatósági tanulmány,
  -Tervezett, elvárt jövedelem kimutatása,
  -Piacelemzés, piackutatás (van e lehetőségem az elvárt jövedelemet bizt. menny. értékesítésére?),
  -Fedezeti pont meghatározása,
  -Beruházásmegtérülési számítás...stb.
  Ezek a tények és adatok még szépítve is "kegyetlenebbek" mint a spártai vének tanácsa de sokat segíthetnek egy bukás elkerülésében. Persze a közgyűlést figyelemmel kísérve nincs kétségem afelől, hogy a legjobb kezekben az irányítás mert magabiztosabbnak látom a képviselőket attól, hogy efféle haszontalan dolgokkal töltsék az idejüket.
  Természetesen itt a válság közepén lesujtó eredményt produkál a legtöbb üzleti terv ezért jobban szeretünk hinni a reményben mint a valóságban (Kormányzati szinten is...!)
  A tények nem álmodoznak és ábrándoznak csak vannak.
  Végül:
  -Elnézést kérek ha kioktató voltam!”
 • 8. Norbi56 2011. november 10. 19:04
  „5 hónap x 30 x 31 férőhely 4650 vendégéjszaka
  az sem mindegy hogy 1000 vendég volt vagy 1000 vendégéjszakát töltöttek a szállodában , ez egyébként egy olyan szám amit mivel statisztikai jelentési kötelezettség van pontosan illene tudni, és ebben a nagyságrendben ez 20 %-os eltérés, ami ugye nem egy egzakt tájékoztatás.
  Tehát ha vendégéjszaka akkor 25,8 %-os kihasználtság ami mellett nem is lehet rentábilis ez a tevékenység. Hozzáértők szerint 45-50 % kellene.
  Vannak azonban további vonzatai is a döntésnek, működtetésnek. Pl.: ezt a vendégszámot elvette a városi szálloda működő magán vállalkozásoktól. Ennek következtében ott munkahely(ek) szűnik meg, nem fizet Iparűzési adót, ezzel tovább csökken a város bevétele , nő a költségvetés hiánya, nő az adóssága, nemzetgazdasági szinten is kár keletkezik. Esetleg a vállalkozása tönkre megy. Ekkor már két életképtelen szálloda(panzió) lesz a városban. Tehát nem elég, hogy az itt szálló vendégeket rendkívül alacsony szinvonalaon (részben) a város látja vendégül, tehát ott további költségvetési kiadás keletkezik. Összességében halmozott kár éri a várost !
  Tehát amikor egy (ilyen) vállalkozásba kezd a város akkor annak mindezeket a hatásait mérlegelve kellene a döntéseit meghozni. Minden lehetséges pozitív és negatív hatást mérlegre tenni, és nem pillanatnyi ötletek alapján , hogy "keletearu, Kuci" szavaival éljek felelőtlenül szavazgatni.”
 • 7. Norbi56 2011. november 10. 17:43
  „Ez az egész inkább szemfényvesztés, mint racionális gazdasági tevékenység egy olyan városban amelyik úszik az adósságban.Sajnálom, mert úgy tűnik a "döntéshozók "nem alkalmasak stratégiai döntéshozatalra.... a kompetenciáik a járdalapok elosztásáig , és a villanyégők becsavartatásának szintjéig terjednek. Ha készült volna egy reális üzleti terv, akkor annak elkészítésekor kiderült volna mind ez. (A magángazdaság sajátja, hogy nem invesztál olyanba ami nem képes rövidtávon megtérülést, hosszabb távon nyereséget produkálni. )Már pedig azért az objektumért és ezért a színvonalú tevékenységért egyetlen befektető- beruházó sem tett egy lépést sem az elmúlt tíz évben, de lehet hogy húszban . Olvassák "harakiri"-t figyelmesen és próbáljanak egy gazdaságossági számítást készíteni! Itt ez, beruházási források, bérköltség és járulékai és dologi költségek reális tervezése nélkül készült. Amolyan "remény üzleti tervként" ...remélték, hogy majd csak történik valami csoda...”
 • 6. harakiri 2011. november 10. 17:15
  „azt nem írja a cikk, hogy az ott dolgozók fizetésének 5%-át állja a városkép, hiszen közcélú munkások; vagyis egy recepciós/takarító bruttó bérét se tudná önállóan kitermelni a jelenlegi "bevételből"
  vagy az ingyen munka manapság a bevétel?...”
 • 5. keletaru 2011. november 10. 16:57
  „Nevetséges megint, sőőőőt cinikus az egész mekkora tőke termelt 500e. hasznot ? Nem kell itt a paraszt vakítás ! Bentről tényleg úgy látszik mi nem tudunk számolni ? Most 1000 vagy 1200 ! Szeméttelep bekötő út nélkűl nekem ez jut eszembe amit megint velünk fizettetnek ki ! Még mielőtt megvádolnának , hogy semmi sem jó! Azért számoljunk már ? Főleg olyanok ne vádoljanak akik nem tudják mi a nettó meg a bruttó közti külömbség , iskola -iiiii végzetséggel ! Üdv Kuci”
 • 4. surjana 2011. november 10. 15:47
  „A haszon nagyon fontos. Csongrádon is. A Körös-toroki napokat követően a kevés haszonra hivatkozva a vállalkozói udvarban egyik vendéglátó egység sem volt hajlandó készpénzfizetési számlát adni egy 40 fős kajakos csoportnak, akik 50 km evezve érkeztek városunkba és étkezni szerettek volna. A csoport megígérte, hogy ellenpropagandát fog majd alkalmazni. Az Óvárosban az ABC-ben kiszolgálták őket felvágottal, és számlát is kaptak. Ennyit a haszonéhes vállalkozókról Rájuk kell szabadítani a hatóságot.”
 • 3. Robinho 2011. november 10. 14:55
  „Csongrád életében ha valami ekkora hasznot hoz, azt is meg kell becsülni! Volt erre példa idáig? Jó tudom, néhány vállalkozónak a Sörös-toroki napok biztosan!”
 • 2. harakiri 2011. november 10. 13:52
  „részlet az ügyvezető facebook oldaláról:
  "Szeretnék 5*-os szállodában dolgozni, Olaszországban élni"
  ilyen "teljesítmény" után küldeném neki sok szeretettel Homonyik Sándor - Álmodj királylány c. számát.”
 • 1. varadipal 2011. november 10. 11:27
  „Havi 100 ezer Ft haszonért nyitvatartani egy szállodát? Nem a Kohn bácsi a tulaj az tuti. Vendégenként főszezonban 500 ft haszonért a konyhai sparheltben a tüzet sem raknám meg. Ez a Szabóné még életében nem látott egy jól működő szállodát.A 0 szaldó jobban hangzott volna, legalább az épület nem megy tönkre, ha használatban van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizettek a csongrádi tévének

890 ezer forint érkezett szerda reggel a Csongrád Televízió számlájára, ezért abbahagyja a sztrájkot a tévé – tudtuk meg Donka Ferenctől, a médium tulajdonosától. Tovább olvasom