Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Felpezsdülhet az élet a skanzenben

Csongrád - Felébredhet Csipkerózsika-álmából a csongrádi belváros, ha 14 nádtetős vendégháza végre gazdára talál. Az önkormányzat harmadik felhívására két pályázó jelentkezett: a helyi víz és kommunális kft. és egy fővárosi társaság.
A Körös-toroki homokfövenyt és a belváros macskaköves utcáit, 2–300 éves nádtetős házait tekintik Csongrád turisztikai látványosságának, az utóbbi épületegyüttes mégis mostoha sorsra jutott, amikor az önkormányzat megszüntette a vendégházakat működtető városi társaságot. 2008 végén a víz és kommunális kft.-hez került a 14 – többségében a megyei önkormányzat tulajdonában álló – épület.

Szálltak meg bennük néhányan, de mivel a megbízás ideiglenes volt, és a vendégcsalogatásra nem fordítottak pénzt, a forgalom csökkent a korábbi évekhez képest. Ugyanakkor tavaly 900 ezer forint bérleti díjat fizetett a csongrádi cég a megyei önkormányzatnak. A város kétszer is próbált üzemeltetőt találni, de a kísérletek eredménytelenül zárultak. Időközben a működési engedélyek is lejártak, ezért a napokban zárult felhívásra jelentkező két ajánlattevőnek ezt is pótolnia kell, ha egyiküknek bizalmat szavaz a képviselő-testület.

Csongrád egyik legfontosabb turisztikai látványosságát jelentik a nádtetős házak. Fotó: Tésik Attila
Csongrád egyik legfontosabb turisztikai látványosságát jelentik a nádtetős házak.
Fotó: Tésik Attila

Lapunk úgy értesült, hogy a víz és kommunális kft., valamint egy fővárosi társaság jelentkezett a műemléki együttes hasznosítására. A városházán nem árultak el részleteket, mondván, pénteken zárt ülésen döntenek a témában. Bedő Tamás polgármester úgy fogalmazott, mindkét beadvány értékelhető, sőt az egyik nagyon jó. Egy, a neve elhallgatását kérő városatya azt mondta, biztosan lesz győztes, annyira kidolgozott és ötletes a fővárosiak pályázata. Információink szerint a budapesti cég anyagilag is többet ajánlott, mint vetélytársa, illetve megígérte, hogy már idén hozzákezd a házak kicsinosításához, és nem mellesleg bemutató füstölőt és sörfőzdét is épít a belvárosban. Az biztos, hogy befektetés nélkül nem tudja visszanyerni régi vonzerejét a csongrádi skanzen: egy 2007-es felmérés szerint csak a város birtokában lévő 6 házra 13 millió forintot kellene fordítani. Ha lesz győztese a versengésnek, 10 évre megoldódhat a belvárosi vendégházak ügye – ennyi időre szólna az üzemeltetési megállapodás.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. menger 2010. február 03. 23:19
  „martinimonikának gratulálok a jó szeméhez, sok sikert kívánok a terveihez, és bízom benne, hogy körültekintően tudott informálódni a "működési környezetet" illetően.”
 • 22. keletaru 2010. január 27. 17:12
  „Ötlet volt az ipari park körforgalmánál is, I.H.-nál is csak érdeklődő nem volt ! Ez itt a bibi ........ a fejlődés olyan fokozatában vagyunk egyeseknek a hátramenet is sebességnek tűnik. Itt az irány már mindegy, csak ebből a gödörből valahogy ki ! Egy felé húzva .......bent is ! Lassan már "itt" ellendrukker sem lesz . Mellesleg ki az a hülye aki nem örül annak ha itt fejlődik valami , na nem valaki/-k re gondolok . De láttuk, hallottuk már többször bentről a " nem " ......lásd Körös-torok legutolsó nagy példa meg ki tudja mi van a tarsolyba/-n . Üdv Kuci”
 • 21. Hoppá 2010. január 26. 18:35
  „Hank! Igazad van. Ezekre kellene jó ötleteket adni, és nem ellendrukkerkedni.”
 • 20. hank 2010. január 25. 20:08
  „Sziasztok!

  Gratula a nyertesnek.
  Azonban a városvezetésnek jelezném, hogy megfelelő garanciákat kérjenek minderre, mert az ifjúsági házra is sokat költöttek és sajnos nem érdekelt senkit sem.

  Ha megvan a megfelelő garancia, szerintem ebbe még nyugodtan invesztálhatna is a város.

  Azonban egyvalamire ügyelni kellene: ha az Interneten megjelenik egy saját oldallal a hely, akkor a weboldal neve csakis a városé legyen, hogy ne járjunk úgy, mint mással...

  Hank”
 • 19. keletaru 2010. január 24. 18:26
  „Ez érdekes ! Az egyik már ünnepli magát !!!!dv Kuci”
 • 18. oregvar 2010. január 24. 11:51
  „Sok Csongrádi nevében gratulálunk a nyerteseknek. Úgy gondolom mint egy belsővárosban élő, hogy jó döntés volt végre a város vezetése részéről. A vízműnek lesz elég feledata a "saját háza táján". Sőt a további együttműködésük a nyertesekkel gyümölcsöző lehet mindkettőjük számára.
  Nagyon fontos a szállások kihasználtsága tekintetében az interneten való meglelenés is, a tárgyi lehetőségek fejlesztésén túl, úgy érzem a nyertesek e téren is sokat fognak tenni.”
 • 17. martinimonika 2010. január 23. 16:54
  „A csongrádi belvárosi skanzen üzemeltetésére kiírt pályázat nyertese, a ,,fővárosi társaság" nevében köszönöm a hozzászólásokat, örülök, hogy szerény próbálkozásunk ilyen érdeklődést váltott ki. Tájékoztatásul közlöm, hogy Csongrádon születtem, anyám, nagyszüleim, dédszüleim is Csongrád szülöttei, de nem vagyok ,,befolyásos csongrádi" gyermeke, anyám fiatalon elszármazott Csongrádról, de a család - beleértve az unokákat is - kötődése szülővárosunkhoz, ezen belül a Belvároshoz szoros. Befektetést, kétkezi munkánkat és adónkat ajánljuk, és sikert remélünk. Kérem, gyanakvás helyett osszák meg velünk reményünket, hogy sikerül pezsgőbb életet lehelnünk a belvárosi skanzenbe.
  Egyúttal ezt az alkalmat is szeretném megragadni, hogy a Vízművek dolgozóinak megköszönjem eddigi eredményes munkáját. Jó állapotban vesszük át a házakat, és ezt Nekik köszönhetjük.

  Martini Monika”
 • 16. Balotelli 2010. január 23. 11:49
  „Gondolom azért mert annak kell megnyernie,felsőbb utasításra.
  Hallatszik ez az. A pesti pályázó, egy csongrádi befolyásos ember csemetéje ahogy hallik ?!”
 • 15. kicsen 2010. január 22. 23:22
  „Kellene füstölő,kellene disznóölés, kellene program, ezt tudja a csongrádi vállalkozó is miért kell " annyira kidolgozott és ötletes a fővárosiak pályázata"????????”
 • 14. faQtya 2010. január 20. 23:59
  „Egy pillanatig sem kételkedema lentebb megszólaló illetékes/szakemberek szavaiban.
  Volt szerencsém látni egy-két vendégházat, és csak elismerően tudok róluk szólni - nem csak kívülről szépek, hanem belülről is (és jól felszereltek is).
  De azért az egyszerű fenntartás még mindig motoszkál a fejemben:
  ki utazik csak azért valahova, mert jó a szállás?
  Természetesen voltak/vannak nyári programok a városban, de nem lehet a városnak (vezetésnek) abban bíznia, hogy a nyári programok (legyen mondjuk jó esetben 4 hónap) alatt ki lehet gazdálkodni egy évet.
  ... és igaza van Kocsisné Marikának, hogy a házak üzemeltetés nem csak egy marketinges feladata.
  Kellene végre egy felelős testület (városvezetés), aki megfelelő "városimázs"-zsal is segítené a hasonló vállalkozásokat, törekvéseket.”
 • 13. mamus 2010. január 20. 23:18
  „a pályázatokat nem ismerve is jobban örülnék, ha a helyi vállalkozás folytatná, immár nem ideiglenes jelleggel a megkezdett munkát.
  A messziről jött ember azt mond ,amit akar. Bár vannak lehetőségek, ahol meg lehet nézni az adott cég eredményeit.”
 • 12. aranyeso45 2010. január 20. 20:17
  „Tisztelt Olvasók!

  A Dél-alföldi Fürdők Egyesületének nevében, csak köszönettel tartozunk a vendégházak üzemeltetőinek, akik több rendezvényünk idején mindent megtettek annak érdekében, hogy a vendégek jól érezzék magukat, a házakban rend és tisztaság fogadja őket.
  A meghívottak, akik több mint harminc fürdőt és szálláshelyet képviseltek, több információs csatornán tájékozódhattak előzőleg a szálláshelyről.
  A házak üzemeltetése nem csak egy marketinges feladata. Ezeknél az öreg házaknál mindig van javítani való, úgy mint a saját házainknál. Ennek maximálisan eleget tett a kft. szakmunkás gárdája, akik szükség esetén a feladatot megoldotta.
  A vendégfogadás, a vendégek tájékoztatása példaértékű volt, hiszen az uszoda munkatársai a korábbi időben is kapcsolatban voltak a vendégházak vendégeivel.
  Véleményem szerint, ennek a szép belvárosi résznek meg kell őrizni a maga hangulatát, amit nagyon hiányoltak a vendégek, az az étkezési lehetőség.
  További vendégszeretet és sok vendéget kívánok!
  Kocsis Imréné”
 • 11. BalogP 2010. január 20. 14:54
  „Tisztelt Hozzászólók! Tisztelt Újságolvasók!

  A Víz-és Kommunális KFT részéről a vendégházak cikkhez azoknak a munkatársaimnak a védelmében szólok, akik ebben az átmeneti állapotban dolgoztak a vendégházakban. Az való igaz, hogy az ideiglenes üzem miatt nem gondolkodhattunk nagyobb felújításokban, nagyobb értékű kiajánlásokban. Honlapunkon, közeli nagyobb településeken, igen nagy régiót átfogó rádióban, régi vendégek értesítésével ajánlottuk ki a lehetőségeket. Ennek alapján több, mint 500 alkalommal voltak a vendégházak rövidebb-hosszabb időre igénybevéve.
  Volt országos kiterjedésű rendezvény.

  A vendégházakat munkatársaim folyamatosan meszelték, festették, elvégezték azokat a javításokat, karbantartásokat amik az elvárt igénybevételhez megfelelő használatot biztosítottak. Ezt a kép is tanúsítja. Mindezt más munkakörük ellátása mellett rendszeres többlet munka vállalással, többlet juttatás nélkül végezték A szállóvendégek szinte minden alkalommal megköszönték azt a kedvességet, amivel fogadták őket, és távozásukkor dícsérték a házak tisztaságát, sajátosságait. Ennek alapján több visszatérő vendégünk is volt, és többen jelezték ezt a szándékukat.

  Ezúton is köszönöm munkájukat, és sok sikert kívánok a nyertes pályázónak.

  Balogh Pál ügyv. ig.”
 • 10. hullámhossz 2010. január 20. 14:30
  „Kell a pesti nagy ember, volt már belőle éppen elég. Utána meg fogják a fejüket, hogy hogyan szabaduljanak meg Tőle.”
 • 9. kicsen 2010. január 20. 13:24
  „Szentes idegenforgalmi adatai porba aláztak bennünket ,ez majd kihúz a sz..ból.Véletlen bukkantam erre,ez milyen? http://szkszcs.ning.com/video/video/show?id=3806584%3AVideo%3A4359”
 • 8. keletaru 2010. január 20. 07:26
  „Balotelli : Hát van ott bent egy jó pár jogi tanácsadó, bizottságosdi felelősséggel ! Meg legfeljebb ide is tolnak egy kis lovét mint a körös-toroki cempinre ! Meg egy "jó" képességű jegyzői , aki ha nem tudd dönteni majd átküldi szentesre ! Ennyi....... s mind mind értünk ! Értünk?
  Rike. Mi ebben a pozitív ? Nem rég még két kézzel tapsoltak a bagázs tagjai az I.Ih-nál aztán meg jött a keserű leves , hátra hagyott számlák stb. persze mindenki mossa kezét, most csendben !! Üdv Kuci”
 • 7. Balotelli 2010. január 20. 06:19
  „A sörfőzde amúgy jellemző a csongrádi belvárosra?! A régi halászok gondolom sörfőzéssel egészítették ki keresetüket.A bemutató füstölő meg a szúnyoginváziónál lesz hatásos.Jó lenne ha testület nem esne seggre a "fővárosi" csomagtól.Nem az első eset lenne hogy egy szépen prezentált pályázatra már írják is alá a szerződést,aztán meg a fejüket fogják,hogy hogyis bonthatnák azt fel.”
 • 6. szemlelodo 2010. január 20. 04:33
  „A képet jobban megnézve még egy kérdés jutott eszembe,hogy itt megtelik-e hetente a 110 literes kuka?
  Üritik-e minden alkalommal? Kinek van kiállitva a számla?”
 • 5. Rike 2010. január 19. 19:51
  „mért van az hogy egy jó hírnél sem olvasok pozitív kommenteket? állandóan ez a borúlátás. ez jó hír. kicsit pozitívan! (attól függetlenül hogy Csongrádnak botrányos a vezetése)”
 • 4. faQtya 2010. január 19. 18:22
  „Álmodik a nyomor.
  Oszt´ monnyamámeg valaki, hogy a semmire minek özönlene a nép? Vagy híremegy, hogy tulajdonosváltás lett?
  Köztudott, hogy a légy se repül oda, ahol sz... sincs.

  ... de szívből kívánom, teljen meg minden vendégszoba, egész évben.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ferences lelkiséget bemutató előadássorozat indul

Csongrád - A ferences lelkiséget bemutató előadássorozat indul kedd este Csongrádon, a piroskavárosi… Tovább olvasom