Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Felrúgná finanszírozási szokásait a csongrádi önkormányzat

Csongrád - A költségtakarékosabb működés érdekében gazdasági társaságként üzemeltetné a művelődési központot és a rendelőintézetet a csongrádi önkormányzat. Az is körvonalazódik a város 2008-as költségvetési koncepciójában, hogy újabb több százmillió forintos hitelfelvételre, vagy kötvénykibocsátásra lesz szükség a fejlesztések megvalósításához.
Alig változtatna 2008-tól a helyi adók mértékén a csongrádi önkormányzat, más vonatkozásban viszont jelentős szervezeti átalakításokat terveznek a Tisza-parti városban, legalábbis erre lehet következtetni a holnapi testületi ülésen tárgyalandó költségvetési koncepcióból. A kommunális adót hatról hétezerre emelné a szocialista városvezetés, az építményadót viszont valamelyest csökkentené, az idegenforgalmi és az iparűzési adó pedig nem változna.

Recepció. A bökényi rendelőintézet is vitte a pénzt Csongrádon, ezért 2008-tól gazdaságosabb formában működtetnék. Fotó: Tésik Attila

Azt, hogy a jó példa ragadós, Csongrádon sem vitatják, ezért – a lapunkban is bemutatott – kisteleki és mórahalmi tapasztalatokat felhasználva gazdasági társasággá alakítanák át a bökényi rendelőintézetet. Bedő Tamás polgármester érdeklődésünkre elmondta, előkészítő tanulmányok kellenek az átszervezéshez, ezek alapján dőlhet el, hogy nonprofit vagy nyereségérdekelt szervezet jöjjön-e létre az egészségügyi intézmény üzemeltetésére. Kedvező előjel, hogy politikai konszenzus lehet ebben a kérdésben. Szintén szervezeti formaváltást készítenének elő a művelődési központnál, amely nonprofit társaságként működhetne a jövőben, de ennek részletes kidolgozása is hosszabb folyamat eredménye lehet.

Egészségügy és média

Az elmúlt években közel annyit fordított saját forrásból a csongrádi önkormányzat a bökényi rendelőintézet működtetésére, mint a helyi média támogatására. Utóbbi keret 2004-ben és 2005-ben is meghaladta a 30 millió forintot, 2006-ban 25 milliót, idén 20 milliót szántak erre a célra. Tavaly még 30 millió forint önkormányzati támogatást biztosított a város a művelődési központ működtetéséhez, idén már csak 20 milliót, de jövőre ennél is kevesebbet szeretnének erre a célra fordítani, ezért került napirendre a szervezeti átalakítás.

Az előbbieknél jóval fogósabb feladatnak ígérkezik a tervezett fejlesztésekhez szükséges pénzügyi háttér megteremtése. Az idei hétszázmilliós kötvénykibocsátás forrásai ugyanis már részben leterheltek. A polgármester szerint 2008-ban annyi pályázati lehetőséget kell majd kiaknáznia Csongrádnak, hogy újabb hitelfelvételre vagy kötvénykibocsátásra lesz szükség. Példaként említette a fürdőfejlesztést, aminél 350-400 millió forint önerőre lesz szükség, de ide sorolhatók az iskolák és óvodák, illetve a szennyvíztisztító korszerűsítése, a rendelőintézet felújítása, továbbá a belváros rekonstrukciója is.

Mindezek megvalósításához – ahogy az anyag fogalmaz – elkerülhetetlen a hitelkeret növelése. Ugyanakkor az utóbbi évek több százmilliós működési hiányát lefaragná a városvezetés. Bedő szerint reális esély van arra, hogy évi 30-50 millióra szorítsák le a hiányt a település büdzséjében. Ennek érdekében például megfontolásra ajánlja a polgármester a médiatámogatások felére csökkentését. Bedő Tamás hozzátette, azt szeretnék, hogy működőképesek maradjanak a helyi sajtóorgánumok, épp azért a büdzsé elfogadásáig meghosszabbítanák a velük kötött szerződéseket.

Olvasóink írták

  • 1. jikanv 2007. november 22. 08:11
    „Teljesen mindegy hogy van vezetve igy is ugy is sikertelen es veszteseges lesz. A tudatlannak es a hulyenek, ertsd( nagy okosnak, mindent tudonak) mindig zoldebb a fu a masik oldalon.
    Amig ezek a modszerek vannak hasznalatban amik most addig nem fog semmi se sikerulni es csak lejjeb csuszik az orszag. Fel kell szabaditani az uzleti eletet!!! Nem csak az tud boltot vezetni akinek van egy hulye boltvezetoi vegzettsege. Nem csak az tud cipo felsoreszt csinalni akinek van ra papirja. lasd (indiai 5 eves aki egy egesz cipot megcsinal hamarabb ido alatt mint egy magyar felsoresz keszito szakmunkas a felsoreszt). Nem csak az lehet vezeto akinek diplomaja van. m.O-N AZOK A LEG HULYEBBEK A BEKEPZELTSEGUK ALTAL.
    Tehat az uzleti eletet felszabaditanio es mindenkinek meg engedni hogy ceget alapitson. Nem 1000 millio egy KFT megnyitasho. Azt adozasnak hivjuk Hanem csak uzleti engedely penz feltetel nelkul. Nem erkolcsi egy uzlet elkezdesehez. Csak egy jo otlet. Hulye bekepzelt idiotikus dolgok amiket megkivantok es a hulye aki kivanja teszi tonkre az orszagot. Tegyetek azt intezetbe es nyissatok ki a kaput a sok kepzettlennek hogy hozzak helyre az orszagot. Tudom az okos magyar mit fog erre mondani. De le van szarva mert ugyse latja sose be hogy bunko es hulye es tudatlan. akik meg belatjak azok ugy is ertik. Na Amen ratok es szenvedjetek az okrok altal.

    Bennem bizhattok en Doktor vagyok!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázan demonstráltak Csongrádon a vasúti szárnyvonalért

Csongrád - Békés tüntetésen mintegy kétszázan tiltakoztak tegnap Csongrádon a Szentes és Kiskunfélegyháza közötti vasútvonal bezárása ellen. Tovább olvasom