Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Fényt kap a csongrádi Tisza-gát

Csongrád - Hiába tiltakozott Csongrádon a Városi Szépészeti Bizottmány a gátsétány kivilágítása ellen, a város megpályázta, és meg is nyerte a beruházáshoz igényelt 15 millió forintot.
Tóth Béla szobrászművész, a Csongrád szépségéért aggódó civilek vezetője szerint a csillagfényes Tisza-part látványát kár néhány biciklisért elrontani, mikor azoknak amúgy is kötelező világítást használni. A képzőművész úgy véli, most sem esik senki hasra a gáton, hiszen a közeli utcák lámpafénye kellően megvilágítja a gát koronáját.

Mint a városházán megtudtuk, részben engedtek a bizottmány kérésének, hiszen a kandeláberek felállításáról letettek, de mivel az önkormányzat részéről több szakbizottság is úgy foglalt állást, hogy balesetvédelmi okokból szükség van közvilágításra a gáton, más megoldást kerestek. Az ötletet, miszerint a gáton épült kőkönyöklő alá rejtett lámpákat szereljenek, a műemlékvédelem is jóváhagyta. Bedő Tamás polgármester érdeklődésünkre elmondta, neki a kandeláberes megoldás tetszett jobban. Az új verzió szerint a téglafal város felőli oldalán 40 méterenként vandálbiztos lámpatesteket fognak felszerelni. A beruházás 2010 őszére készülhet el.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. nemecsek 2009. március 11. 16:38
  „Nem értek a Tisza töltés világítás megvalósításának kérdéseihez. Véleményem szerint, a Tisza gát régóta Csongrád egyetlen "sétáló utcája". A jelenleg csak éledező idegenforgalomnak, ilyen és hasonló jellegű beruházásokra van szüksége. A megvalósításhoz szükséges összeg (15 millió), egyáltalán nem túlzó és valószínűleg ezen a pályázaton csak hasonló jellegű célokkal lehetett nyerni. Energia és környezetvédelmi aggályokat kompromisszumokkal meglehet oldani, pl. napkollektorok alkalmazásával. Egyébként nem értem - vagy lehet, hogy igazából értem, a fanyalgást, hogy talán inkább ne is legyen világítás a gáton. Kíváncsi lennék, ha szentesiek építenének ki közvilágítást, mondjuk a közúti hídig, mi lenne itt!”
 • 23. keletaru 2009. március 11. 08:44
  „Tisztelt Sziti !

  Azért neírja már Csongrádon lehet érezni a gazdasági válságot . Mert itt nincs is ipar tehát nincs mi tönkre menjen . Vagy nagylétszámban munkaerőt küldenének el mint más "városokban" ! Ezért már rég nem vagyunk "akkorák" ,csak egyes emberek "képzeletében" ! Válságot az okoza a vezetőink "tutyi mutyik" , el hárdálták a közvagyont "felelőség"-nélkül . Üdv Kuci
  Ui.: Ez csak egy magán vélemény nem kell vele egyet érteni !”
 • 22. szemlelodo 2009. március 11. 05:02
  „Az ujságcikk szerint vandálbiztos lámpatesteket fognak felszerelni. Na ez az amiben nem hiszek.
  Már most meg kell nézni a könyöklőn meglevő rongálásokat. A vandálok mindig egy orrhosszal előbbre járnak a technikai megoldásoknál. Van erre példa pld. a Városgondnokság nagy igyekezettel mindig törekedett arra,hogy vandálbiztos köztéri szemeteseket helyez ki,meg kell nézni hogy némelyik milyen állapotban van. A sétányok mellett kihelyezett padok is vandálbiztos minősitéssel rendelkeztek,ebből is jó párat már megrongáltak. A nyilvános telefonok egy része is vandálbiztos megoldásként kerültek a közterületre mivé lett némelyik.
  Szerintem ezek is ezek sorsára jut,mert Akiben az a szándék uralkodik,hogy tönkre kivánja tenni az meg is teszi a közösség kárára és pénztárcájára.Sok bosszúságot fog még okozni és a műtárgy megléte előbb utóbb
  csak illúzió romboló látvány lesz.”
 • 21. faQtya 2009. március 10. 21:06
  „Tisztelt Sziti!
  Lehet, hogy meglepődsz, de tökéletesen egyet értek Veled (is).
  Emlékszem, hogy tavaly előtt novemberben még arról volt szó, hogy lesz-e egyáltalán decemberben közvilágítás a városban, nemhogy karácsonyi díszkivilágítás....
  Én nem akarok harcolni a gát kivilágításáért. Igazad van, sok-sok mindenre jó lenne még az a pénz, amit erre nyert a város. Igaz, hogy lehetne sok helyen spórolni, és igaz az is, hogy nem hiányzik a város költségvetésének ez a plusz villanyszámla.
  Én csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy nem "teljesen felesleges" a világítás. Hiszen elméletileg része a nemzetközi Eurovelo hálózatnak, és bizony balesetet lehet megelőzni vele.
  A 18. hozzászólásomban viszont csak azért voltam határozottabb, mert olyan személy véleményezte a fejlesztést, aki valószínűleg még nappal se ment végig az említett szakaszon, és talán egyetlen hozzátartozója sem fog.
  Minden esetre nem tudom, hogy mennyire kész a projekt, de az tény, hogy az erre nyert pénzt csak ide lehet felhasználni. Át lehetne nézni, hogy azokon a helyeken, ahol közvetlen a gát mellett van közvilágítás, (pl. belváros egy része és az Iskola utcától a Vízirendőrségig, stb.) ott ne legyen kivilágítva, de bizony tényleg vannak kifejezetten sötét, balesetveszélyes szakaszok, ahova hasznos lesz a világítás - ha elkészül.
  ... és az is igaz, hogy lehetett volna előre gondolkozni, és ha már eleve belekerül a világítás tervekbe, akkor lehet, hogy most "csak" 5 millió lenne a kivitelezés, és talán máshova megnyerhettük volna a többi 10 millát... (de szép is lenne...)”
 • 20. Sziti 2009. március 10. 18:21
  „Még eszembe jutott valami.
  Minket mindig arra biztatnak,hogy takarékoskodjunk az árammal.
  Kapcsoljuk ki készülékeinket készenléti állapotból is.
  Az imént kimentem az utcára, még világos volt és látom, hogy a közvilágítási lámpákat már bekapcsolták.
  Itt is lehetne egy kicsit takarékoskodni.
  Eddig a gáton kerékpárút sem volt azért mégsem panaszkodtunk.
  Ha nem lessz világítás gondolom a többség nem panaszkodik miatta.”
 • 19. Sziti 2009. március 10. 17:56
  „Tisztelt faQtya!

  Én egy egyszerű csongrádi lakos vagyok.
  Azzal egyet értek, hogy szebb lenne városunk a gát kivilágításával és néhány embernek hasznos is.
  Azonban most amikor emberek százait érint a válság Csongrádon is nem hinném, hogy ezzel kellene foglalkozni. Valami sorrendet fel kellene állítani, mi fontos és mi az ami még annál is fontosabb.
  Hogy mi lenne ennél fontosabb azt felsorolni sem lehet.”
 • 18. faQtya 2009. március 10. 16:42
  „Tisztelt Fiftytwo!

  Engedj meg néhány pontosítást/kiegészítést a hozzászólásod után.
  Először is teljesen egyet értek a 15. hozzászólással. Nekem eszembe se jutna más település fórumába írni. Nem azért, mert nem lenne véleményem adott témában, hanem azért, mert nem lakom ott, és nagyon-nagyon sok dologról halvány fogalmam sincs. Hidd el, az itt élők többsége tudja, kell e ide a pl. a világítás a gátra.
  Igazad van, minden városba kell egy/több hozzáértő városvédő (ide is), de ha egyszer lesz szerencséd egy jó fél órát hallgani az itteni illetékes személyt, talán a Te hajad is égnek áll, és rájössz, tényleg tapasztalatból beszélek.
  Bár jársz Csongrádon, és láthatod, hogy nem a nagyvárosi élet jellemző erre a településre, mégis képzeld el, hogy az év 365 napján élnek itt emberek! Sőt, vannak olyan elvetemültek, akik nem a Körös-toroki napok néhány napján tántorognak fel a gátra, hanem napi rendszerességgel itt sportolnak, kutyát sétáltatnak, vagy egyszerűen el akarnak jutni A-ból B-be akár gyalog, görkorival vagy kerékpárral.
  ... ja, és hogy el ne felejtsem, a "sétány és kerékpárút" nem csak abból a mintegy 300 méterből áll, amit a Körös felől látni, hanem jelenleg egészen a pontonhídig tart. Javaslom, idén nyáron legalább 5-6 alkalommal kerekezz át városunkba sötétedés után tekerj végig a kivilágítatlan részen. (így megláthatod, hogy nem mindig van fenn a Hold, és bizony a gáton is vannak igen sötét részek....)”
 • 17. keletaru 2009. március 08. 14:28
  „Tisztelt 52 !

  Miért javasolnánk bármit . Nekünk itt erre "drága" fizetett képviselőink vannak :) Mint tudja bizonyára "felelőségteljes munkát" végeznek ! S "felelőség teljes " külsőbizottsági tanácsadóink is vannak akkik szintén honnoráriumért dolgoznak ( m ndegy mennyiért az "elv" a lényeg !) ! " Sok Bába közt elvész a gyerek !" El kell innen vinni a vállalkozást , s akkor nem kell ide fizetni . Ismeri ön is biztos a mondást amit első vezetőnkzeng " el lehet menni ......" . De most jöttekrá , hogy el mentek ,s elmentek a bevételek is . Na ezt már nem hangsúlyozák . !!!!! S nekünk van erre a célra egy speciális cégünk "IDEGEN A FORGALOM ". névvel fém jelezve , s ebben meg is adják a választ utolsó mondatára ... Mint olvasthatta fejlödünk amúgy a bünözés nőtt 20%-l , az semmi ? Na ugye .....”
 • 16. Fiftytwo 2009. március 08. 08:25
  „hidegen---hagyhatna amit írsz...minden esetre a vitakultúrátok az rendkívül mags szintű....megjegyzem , ha jól tudom a városod is az általm és a cégem által is befizetett adókból kapja a normatívát , így akár közöm is lehetne ahoz amit elpazaroltok...vagy Ti állam vagytok az államban...mennyi okos ember van nálatok...persze erre csak a magasszintű vitakultúrátok alpján következetetek...egyetlen épkézláb érv sem jelnik meg a vitátokban. Az a...Körös-torki napok az hány napig tart nálatok, ami miatt ragaszkodtok a díszkivilágításhoz? És hány vendégéjszakát eredményez a nemlétező szálodáitikban ? (Ja bocsánat egy van a Bátki úr féle)”
 • 15. Hidegen 2009. március 07. 20:25
  „Megint olyanba ütöd az orrod Fiftytwo, amihez nem hiszem hogy sok közöd volna. És mint tudjuk könnyű "más dárdájával verni a bozótot"...”
 • 14. Fiftytwo 2009. március 07. 09:08
  „Régen jártam ezem az oldalon, de Csongrádon éppen tegnap. Szerintem igaza van Tóth Béla művészúrnak. Teljesen felesleges a Tisza gátra világítást rakni, azért, hogy egy évbe kétszer ne ütközzön össze két részeg biciklista a köröstorokból hazafelé menet. Rájuk is vonatkozik a zéró tolerancia. Józanul és lassan kell biciklizni. Nyári éjszakákon szinte világios van, fent van a hold és ahogy láttam a gátat semmi nem árnyékolja. Szóval felesleges. Más: Úgy láttam javítják a Körös torokba vezető utat. S ha jól láttam kibontják az útszegéylkövet és elszállítják, majd újat raknak helyette miközben a kibontottnak semmi baja.( az új szegélykő biztosan 2-3 milló forintos tétel) Mégis csak gazdag város Csongrád. Évente több tizmilliót pazarolnak el. /gátvilágítás, 15 millió+ működési költség, (energia+javítás,karbantartás). /Olyan mint a szomszédjukban a szökőkút nyolc hónapig fóliasátor 4 hónapig szökőkút , ott se ártana egy Tóth Béla szintű városvédő, városszépítő aki érti azt amiről beszél, (esztétika, környezetbe illő megoldások, fényszennyezés)
  faqtya Te érted? úgy látom hsz-eidből "hozzáértő " hozzászóló vagy. Egyébként azt a sok irígységet amit itt leírtok hozzászólásként például a könyvtárral kapcsolatban nem semmi. Teljes tudatlanság, és akkor nagyon finom voltam ! Szeret nálatok valaki valakit, vagy a szövegen kívül nem tesz semmit...mert azt tudtok és persze azt könnyű is!”
 • 13. KovácsPistike 2009. március 06. 23:32
  „15 millióból Szegvárig végig kilehet világítani a Tisza-gátat.”
 • 12. csucsu2 2009. március 06. 07:51
  „Nos egyszer mentem kerékpárral a gáton, igaz, akkor volt a köröstoroki-napok, tehát elég forgalmas este volt. Én amennyire lehet kivilágítottam magam, de mégis mejdnem csattantam gyalogossal és más biciklissel. Nagyon hiányzott a közvilágítás. És szerintem az is képes szépítei a várost. Meg lehet találni azz az arany középutat. Szerintem kell oda világítás.
  De gondolom az első csatt után sokan "átálnának" és szidnák azokat, akik nem telepítették a világítást időben...”
 • 11. Piskóta 2009. március 06. 07:38
  „És az ellen nem tiltakozik senki, hogy az Aranykosár üzlet elé kivan b.....va egy bazi nagy udítőshűtő ami elfoglalja a fél sétányt de a nagyobb baj maga a látványa az adott sétányon.Ilyesmit nem vesznek észre a városvédő polgártársak?A közterületfelügyelők szerint ha van rá engedélye maradhat.Kérdés ki ad ki ilyenre engedélyt,milyen szakember ül ilyen poszton? Természetesen nem az üzlet illetve tulajdonosa ellen van kifogásom ezt le szeretném szögezni. Ha már szépíteni akarják városunkat(milliárrdos pályázati pénz?!)ahhoz nem elég csak a pénz,ahhoz más is kell. de kérdés kinek adatott ott a nagyházban..........”
 • 10. keletaru 2009. március 06. 07:12
  „Tisztelt faQtya !

  Ha így haladunk itt akkor szerintem már lassan közvilágításra sem lesz "zsé". A "kisemberek" mindig is elfértek egymás mellett , mint látszik a gáton is . A kavarás mindig "magasabb " körökben kezdődik .”
 • 9. faQtya 2009. március 05. 22:24
  „Jó lenne, ha a művész úr végre nyugdíjba vonulna, és csak a szobrászkodással foglalkozna, és egy hozzáértőnek átadná a helyét.
  Úgy hallottam, hogy többször tett már keresztbe a városnak értelmetlenül, több fejlesztést akadályozott a bizottsága (nem igazán reális kifogásokkal). Nem vagyunk egyformák, nem gondolkozunk ugyanúgy, de amit ő "tett" néha, az már túlzott. ..de csak meg kell nézni egy nyilvános megszólalásait, pl. közmeghallgatáskor...
  Különben meg úgy tapasztalom, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok (valamint a sportolók - futók, görkorisok stb.) nagyon jól megférnek egymás mellet ezen az úton, így mindegy, hogy hogyan nevezzük.
  Azt viszont ne felejtsük el, hogy a kerékpár világítása nem olyan fényű, mint mondjuk egy autóé, és bizony vannak elég sötét részek éjjel a gát egyes szakaszain. (Valószínű a művész úr még nem ment kerékpárral éjjel a gáton, mondjuk egy szép nyári éjjelen, amikor vonulnak a fiatalok a Körös-torokba, vagy onnan hazafele. De lehet, hogy még kerékpárral se közlekedett ilyen helyen, és nem tudja, milyen éjjel csak a kerékpár világításra bízni magát az embernek.)
  ... apropó... egy újabb ötlet Tóth úrnak köszönhetően, ha már itt a válság.
  Szedjük ki az összes kandellábert a városban. A vasat odaadjuk a rászorulóknak, akik elviszik a MÉH-be,
  és a város meg megspórol egy csomó pénzt a közvilágításon. Akik járművel közlekednek, azoknak úgyis kell lámpa, a gyalogosok meg látnak a házakból kiszűrődő lámpafénynél.
  Hölgyeim és Uraim, így is lehet gondolkozni!!!! (de kérdés.hogy érdemes e...)”
 • 8. Sziti 2009. március 05. 20:45
  „Vandálbiztos lámpatestet nem tudok elképzelni.
  Majd bebizonyítják a vandálok, hogy ilyen nem létezik.”
 • 7. hank 2009. március 04. 23:45
  „Izé... Semmi sem mutatja, hogy bringások használhatják. De amíg volt tábla, addig is voltak gyalogosok.

  Egy kerékpáúton ha jól tudom max. 40-es tempóval lehet menni. Azzal már komoly sérülést lehet okozni...”
 • 6. hank 2009. március 04. 23:43
  „Sziasztok!

  Most akkor kerékpárút vagy sétány? Mert totál nem mindegy. A táblákat leszedték, semmi sem mutatja, hogy gyalogosok is használhatják, holott használják. Az EUROVELO erre mutat, de nem kerékpárút.

  Kedves Városvezetés, Tisztelt mérnöki iroda!

  Rendben van ez? Lehetne esetleg reagálni erre? Már jópár alkalommam megkérdeztem, de nem kaptam választ.
  A világításos dolog rendben van. Szerintem ezt is írtam, hogy a "fényszennyezés" a gáton még nem jelentős. Jó lenne, ha ezt nem rontaná el senki sem.

  Hank”
 • 5. irdatlanbácsi 2009. március 04. 21:26
  „Jól fog az a fény jönni a sötétség városába!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romba döntötte a házat a robbanás Csongrádon

Csongrád - Gázrobbanás miatt romba dőlt egy ház tegnap délután Csongrádon. Az épület egyetlen lakója, egy 58 éves férfi kivonszolta magát a kapuig, ott várta meg a mentőket. Tovább olvasom