Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Finomabb a saját zöldség a csongrádi iskolában

Csongrád - Lelkesen, szorgalmasan kapálnak, locsolnak a Széchenyi-iskola kertjében a diákok – közben pedig tulajdonképpen tanulnak. A munkát nagy örömmel végzik, a termést megeszik az uzsonnához.
Alig egy év telt el azóta, hogy a csongrádi Széchenyi-iskolában hosszú kihagyás után ismét iskolakertet hoztak létre, máris látványos eredményei vannak a kezdeményezésnek.

– Az elmúlt évtizedekben az általános iskolák tantervi rendszeréből kikerültek a gyakorlati ismeretek, megszűntek az addig működő iskolai tankertek. Így járt iskolánk kertje is: a helyén játszóteret építettek. Tavaly azonban rendkívül sok szülői segítséggel ismét gyakorlókertté alakítottuk ezt a több mint 1000 négyzetméteres területet – mondta Csüllögné Balogh Judit tagintézmény-vezető. – Komplex programot hoztunk létre, amelynek fő célja: megismertetni a gyerekekkel a termőföldet és annak tiszteletét. A kert művelése során megszeretik és értékelik a munkát, de azt is megtanulják, hogyan kell együttműködni egymással.

A gyerekek maguk ültetik, gondozzák és szüretelik a növényeket. Fotó: DM/DV
A gyerekek maguk ültetik, gondozzák és szüretelik a növényeket.
Fotó: DM/DV

A gyerekek művelik, locsolják a növényeket, a termést pedig leszüretelik és elfogyasztják – azt pedig meggyőződéssel állítják: finomabb a zöldségük, mint a bolti. Az iskolakertet úgy alakították ki, hogy lehetőleg minden növény, amelyről a diákok természetismeret órán tanulnak, helyet kapjon benne.

– Az elméleti tananyagot közvetlen tapasztalataikkal mélyíthetik el. Valódi kompetenciaalapú oktatás valósul meg a természettudományok területén. A nemrég kialakított madártani ösvényünkön pedig a kis szárnyasok életét is figyelemmel kísérhetik – fogalmazott az intézményvezető.

Az országban egyre több intézmény ragadja meg a lehetőséget és alakít ki kisebb-nagyobb kertet, tudtuk meg az igazgatónőtől. A hosszú távú terveik között szerepel az is, hogy biztosítsák a tapasztalatszerzés lehetőségét azoknak az iskoláknak is, ahol nincs hely saját földet művelni. Örömmel fogadják a szakmai tanácsokat is: nemrégiben meglátogatta az oktatókertet Vargha Andrásné vezetésével a csongrádi kertbarátok köre. Tőlük hasznos információkat és ötleteket kaptak.

Olvasóink írták

  • 1. spityu70 2012. június 14. 20:16
    „Régen nagyobb volt a kert, szőlő lugasok is voltak, kár volt felszámolni. Most pedig újra kell mindent telepíteni. Az egyik szemem sír a másik nevet, mert nagyon örülők, újra lesz de kár volt felszámolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhárították a csőtörést Alsóvárosban

Csőtörés volt a csongrádi Alsóvárosban. A Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. kedd délutánra elhárította a hibát, helyre állt a vízszolgáltatás a városrészben. Tovább olvasom