Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Fizetni kell a szennyvízszállításért Csongrádon

Július elsejétől kizárólag a kisfogyasztóknak és az alsóvárosiaknak nem kell fizetni kötelező szennyvízszállítási díjat Csongrádon. A többi, csatornarákötéssel nem rendelkező belterületi ingatlantulajdonosnak az elhasznált víz 90 százaléka után köbméterenként 600 forintos tarifát állapított meg az önkormányzat.
Az előzetes képviselői indítványoknak megfelelően a havonta két köbméternél kevesebb vizet fogyasztó csongrádiak, illetve a szennyvízcsatorna-bekötési lehetőséggel nem rendelkező alsóvárosiak részesülnek abban a kedvezményben, hogy nem kell kötelező szennyvízszállítási díjat fizetniük július elsejétől. A képviselő-testület által pénteken elfogadott rendelet szerint rajtuk kívül minden belterületi ingatlantulajdonosra vonatkozik az elhasznált vízmennyiség 90 százaléka után fizetendő, köbméterenként 600 forintos tarifa. Mint arról korábban beszámoltunk, az ezredforduló óta mulasztásos törvénysértést követ el a csongrádi önkormányzat, mert eddig nem vezette be kötelező közszolgáltatásként a folyékony települési hulladék szállítását és ártalmatlanítását.

A kivételezés miatt Tarr Ágnes az ülésen kérdésesnek találta, kiállja-e a közigazgatási hivatal próbáját a helyi szabályozás, Berkes István jegyző azonban megnyugtatta a képviselőket: kifogás esetén is legalább két évig érvényes lehet a rendelet. Vita tárgyát képezte, hogy a szállítással egyedüliként a helyi szolgáltatót bízza-e meg Csongrád, az évi negyvenmilliós árbevétel azonban meggyőző érv volt az amúgy veszteséggel működő cég mellett.

– Az előttünk álló négy hónap lehetőséget biztosít azoknak, akik eddig nem kötöttek rá a rendszerre, holott megtehették volna – fogalmazott lapunknak Balogh Pál. A szolgáltatást lebonyolító víz és kommunális kft. ügyvezetője hangsúlyozta: aki nem használja ki ezt a türelmi időt, köbméterenként háromszor annyit lesz kénytelen fizetni az év második felében, mint a szennyvízelvezetési díj.

Sajátságos, hogy a belterületként nyilvántartott Körös-torok üdülőtulajdonosaira vonatkozik a rendelet, holott az év javarészében elnéptelenedett a homokföveny környéke, és szikkasztóakna sincs a 350 nyaraló mindegyikén, a külterületi Öregszőlők útján élőkre viszont nem, pedig ott közel 200 vízfogyasztót tartanak számon, és több tucat ház állandó lakhelyül szolgál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóskempinget terveznek

Autóskemping kialakításával bővítené szolgáltatását a csongrádi gyógyfürdő, amely jelentős… Tovább olvasom