Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Főépítészt keres Csongrád

Csongrád - Főépítészi pályázatot hirdetett a csongrádi polgármesteri hivatal, azonban a kiíró sem túl optimista. Berkes István jegyző szerint ebben a szakmában nem túl kecsegtető ajánlat egy közalkalmazotti állás. Ha lesz jelentkező, közvetlenül nem szólhat bele a döntésbe a helyi politika. Vagy mégis?
Főépítészt keresnek Csongrádra. A nemrégiben kiírt pályázat eredményességével kapcsolatban azonban a hivatal vezetője sem túl optimista. Berkes István szerint ebben a szakmában nem túl kecsegtető ajánlat egy közalkalmazotti állás, a törvény által megszabott bérnek ugyanis a sokszorosát lehet keresni a magánszektorban. A munkakört mindenképp el kell látnia valakinek, és ez többletterhet is róhat a városra, de annak a – például Szentesen alkalmazott – gyakorlatnak nem híve a jegyző, hogy a vállalkozó főépítész havonta csak pár napra, órára jelenik meg munkahelyén.

A felhívást egyébként két dolog indokolta. Az egyik egy 2006 végi jogszabály-módosítás, amely előírja, hogy az építési hatóság vezetője nem láthatja el a főépítészi feladatokat, a másik pedig a helyi szervezeti és működési szabályzatot érintő határozat, amit tavaly szeptemberben hozott a testület.

Az elmúlt tizenkét évben Seres Balázs, a polgármesteri hivatal mérnöki irodájának vezetője végezte el a főépítészi feladatokat, munkáját viszont a legutóbbi választások óta egyre több kritika érte a képviselő-testületben. Főleg a legaktívabb ellenzéki szerveződés, az Összefogás
Pályázik-e Seres Balázs?

Seres Balázst is megkérdeztük, pályázik-e a főépítészi állásra, és ő nemmel felelt. Azt mondta, meg van elégedve jelenlegi munkakörével, és bizonyára jól együtt tud majd működni utódjával. 
Csongrádért Egyesület politikusai vették célba az építőmérnök végzettségű szakembert. Talán épp ezek az észrevételek adták az alapját annak a jobboldali többség által szorgalmazott szeptemberi döntésnek, ami egyetértési jogot biztosított a testületnek a hivatali irodavezetők kinevezésénél, és amit később a közigazgatási törvényességi észrevétel miatt hatályon kívül helyeztek. Az, hogy a politika ennek ellenére beleszólhat a kiválasztásba, borítékolható. Berkes István lapunknak úgy fogalmazott, ő dönt, a polgármester egyetértési joggal van felruházva, de előzetesen egy szakmai bizottság véleményét is kikéri. Utóbbi tagjait viszont a képviselő-testület fogja javasolni. Erre megjegyezte, reméli, hogy a grémiumban a szakmai érvek dominálnak.


Olvasóink írták

 • 6. kuruci 2008. március 01. 16:47
  „itt helyben eddig is eldöntötték, hogy nem kell, ezután sem hiányzik. eggyel több kényúr lenne csak.
  nézzétek a meg a somogyi családot. kiírthatta az összes fát, ki viakolóroztathatta a giccsözön egész elejét. aki elég erős az azt csinál amit akar, aki meg nem,az eltakarodhat vagy kussol. Tehát pirosodjatok, csongrádértosodjotok és narancsosodjatok, akkor esetleg megállni tilos táblát is rakathattok a házatok elé, meg ki-be látásgátló sövényt.”
 • 5. jó szándékkal 2008. február 27. 05:30
  „Tisztelt eddigi hozzászólók!
  Lehet kritizálni,de egyet figyelembe kell venni,hogy ez nem helyi döntés kérdése,hanem jogszabályi előirás,melynek értelmében főipitész alaklmazása kötelező.Kéretik ezt is figyelembe venni.”
 • 4. Makói 2008. február 26. 20:04
  „Tudnám ajánlani a Mokovecz Imrét.”
 • 3. kuci 2008. február 25. 16:38
  „Nem is tudtam , faluban is tartanak fő-építészt !! Erre az évi három házra ami ebben a faluban épül nagy szükségvan rá !!! Meg aki építeni akar annak megmondják milyet szeretene a faluvezetése . Nehogy már az döntse el aki építeni akkar . Vigyázat a" falukép "az a lényeg . Nem hogy annnak örülnének hogy itt veszik meg a téglát , ha itt veszi meg ide Fizeti az adót s akkor van bevétel mindenkinek az önkormányzatnak is iparüzési . De itt az a lényeg hogy beleszólhassanak mert ez Csongrád . Csak azt felejtik el ezen a pár élelmiszer bolton kivűl más már nagyon nincs is itt . Beruházót meg csak akkor láttak amikor volt itt valami ( Pl 1400 fős FŰTÖBER Stb ) de azt is sikeresen privatizálták . Úgyhát szerintem is , járjunk át Szentesre minden ügyet intézni s akkor már nem is kell gondoskodni különböző beosztásokról . Most tényleg nem mindegy korházba is oda járunk most eggyel több vagy kevesebb . Reform van vagy nem ????!!!!”
 • 2. bocko71 2008. február 25. 14:29
  „Előtted a lehetőség "bacsi"”
 • 1. jo bacsi 2008. február 25. 08:28
  „nem fo- epitesz kell nekik hanem egy olyan segedmunkas aki tud gondolkozni. Olyan szakma nincs hogy "fo epitesz" az egy bekepzelt hiu cim egy beosztasnak.
  Vegyel fel valakit aki a koz erdekeben tud gondolkozni es ne egy pokhendi cimmel ellatott egyent aki keptelen ellatni a beosztasat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon a jobboldal is megszavazta a büdzsét

Csongrád - A vita alatt egyáltalán nem tűnt úgy, hogy a helyi jobboldal megszavazza Csongrád 2008-as… Tovább olvasom