Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Földrajztanár a tanyai turizmus szervezője

Több vendégváró tanyával is napi kapcsolatot tart a csongrádi Sebő László, aki a város turizmusának föllendítéséért dolgozik. Eredetileg földrajztanár, aki diákjainak több száz kilométeres kerékpártúrákat is szervezett régen. Kínálatában van olyan tanya, ahol disznóölésre várják a vendéget, másutt frissen fejt tejjel, házi sajttal.
Csongrádon kerékpárt is tudnak kölcsönözni a tanyákba érkező turistáknak – mutatja Sebő László. Fotó: Bálint Gyula György
Alapvetően természetkedvelő ember Sebő László. A földrajz tanítása mellett fontosnak tartotta mindig, hogy a diákjai megismerjék a szűkebb haza környezetét.
– Harmincöt évvel ezelőtt volt az első alkalom, hogy a tanulókkal kerékpárra pattantunk és jártuk a Tisza mentén található utakat, a gátakat, a holtágak, a halastavak és a tanyák világát – mondja a tanár. – Kedvenc területünk volt a Bokrospuszta, mely minden találkozáskor új és újabb arcát mutatta. Nagyon szép és megnyugvást adó táj öleli körül Csongrádot, és a környező településeket, kár, hogy kevesen élik át ezt az élményt.

Egy-egy kerékpártúra alatt húsz-harminc kilométert kerekeztek. A kiránduláshoz hozzátartozott a tábortűz meg a szalonnasütés is, városi gyerekek számára ez maradandó élmény. Kerékpározás közben egészen természetes volt beszélni a természet- és környezetvédelem apró hétköznapi teendőiről.

– Két alkalommal hatszáz kilométeres túrára is vállalkoztunk általános iskolás gyerekekkel, egyszer a Mecsek környékét, másszor a Bakony hegységet jártuk körül tíz nap alatt kerékpárral, mindent vittünk magunkkal, sátrat és élelmet is.

Hogyan vezetett el a kerékpártúra-szervezés a tanyai turizmus menedzseléséig? Sebő tanár urat épp turistatapasztalatai miatt kérték föl erre az új feladatra a Biokultúra Egyesület vezetői a múlt év végén. Azt várják tőle, hogy Csongrád környékén derítse fel azokat a tanyákat, ahol szállást és élelmet kaphat a turista, ahol szívesen fogadják a vendéget.

Örömmel vállalta ezt a feladatot, mert meggyőződése, Csongrád és tágabb térsége alkalmas a tanyai turizmusra. Elsősorban a biogazdák közül kerültek ki eddig a tanyai vendégfogadók, akik teljes ellátásra készek, a szállás mellett étkeztetésre is. Csaknem tíz tanya van, amelyekkel mobiltelefonnal el lehet érni.

Csongrádon az idegenforgalom szervezői az érdeklődőket Sebő Lászlóhoz irányítják, aki az igények szerint ajánlja egyik vagy másik tanyát. Ugyanis ahány hely, annyi kínálat ételben, szállásban és látnivalóban. Szórólapokat is készítettek, amelyeket a legutóbbi idegenforgalmi kiállításokon sok látogató kézbe vehetett.

A konyaszéki tanyán disznótor idején is várják a vendéget, van egy pusztaszeri épület, közel az 5-ös főúthoz, ahol egy német házaspár él, pontosabban a férfi német, az asszony magyar. Ott például ki lehet próbálni a kenyérsütést. Ópusztaszeren egy olyan biogazda lakik, aki teheneket tart, frissen fejt tejjel kínálja a vendéget, az asszony pedig a maga készítette sajttal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerű, háromszáz adagos konyha Bokroson

Az utaztatott étel helyett helyben sült és főtt finomságokból válogathatnak a bokrosiak ezentúl,… Tovább olvasom