Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Frank csongrádi vendégháza

Csongrád - Virágzik a falusi turizmus Csongrádon. Az elmúlt négy évben egymás után hét szálláshely nyílt, a vendégházak főleg interneten ajánlják magukat, de a Tourinform-iroda is közvetít nekik vendégeket.
Leginkább a város természetes környezetének szépsége ejti rabul az ide látogatókat, akik már most versenyeznek a férőhelyekért. Ebben lát fantáziát Frank József, a megyei közgyűlés korábbi elnöke is.

Miközben Csongrád két nagy szállodája a gyér forgalom miatt nehézségekkel küszködik, a városban és környékén gombamód szaporodnak a kisebb szálláshelyek, amelyek elsősorban a falusi turizmusra építenek. Legtöbbjük a természeti adottságokban rejlő lehetőségeket, azok vonzerejét szeretné kiaknázni, és úgy tűnik, elképzeléseik kedvező fogadtatásra találtak az utazók körében.

– Szinte évről évre új vendégház nyílik Csongrádon. Ezek általában 4-12 férőhelyes szálláshelyek, és különböző igényszintű vendégkör kiszolgálására alkalmasak – mondta lapunknak Ujszászi Erika. A csongrádi Tourinform-iroda vezetője szerint sokat lendített a helyi idegenforgalmon, hogy a vendéglátásból élők felismerték: összefogással, partnerséggel és programszervezéssel jóval több vendéget lehet a városba és környékére csalogatni, mint egyéni akciókkal. Fontossá vált, hogy ne csak szobát és ágyat kapjanak az ideutazók, hanem információt is a szórakozási és kikapcsolódási lehetőségekről, illetve érezzék, hogy minden kívánságukat lesik a szállásadók.

Frank Józsefnek nagyon megtetszett a bokrosi határ. A volt megyei közgyűlési elnök és Ujszászi Erika szerint a falusi turizmus jól passzol Csongrád természeti adottságaihoz. A szerző felvétele
Frank Józsefnek nagyon megtetszett a bokrosi határ. A volt megyei közgyűlési elnök és Ujszászi Erika szerint a falusi turizmus jól passzol Csongrád természeti adottságaihoz.
A szerző felvétele

– Nagyon megtetszett ez a szőlőheggyel és természetes vizekkel tarkított vidék, ezért egyértelmű volt, hogy ehhez a környezethez a falusi turizmus passzol a legjobban – mondta lapunknak Frank József, korábbi megyei közgyűlési elnök, aki két éve nyitotta meg Bokroson a Vincellér Udvarházat. A beruházáshoz 40 százalékos támogatást is nyert pályázaton. Az épületbelsőt saját ízlése szerint alakította ki, és ügyelt arra is, hogy a vendégek egyedi kiszolgálásban részesüljenek. Ezért borospince, wellnessterem, medence és stég is tartozik az udvarházhoz, amelynek szomszédságában lovakat is tartanak. – Nehéz volt becserkészni az első vendégeket, de ma ott tartunk, hogy a nyári szezonból hat hetet már külföldiek lefoglaltak az interneten, akik családi vagy baráti társasággal érkeznek Bokrosra – tette hozzá a korábbi politikus, aki szerint a nyugodt környezet jelenti a legnagyobb vonzerőt Csongrádon.

Hasonlóan vélekedik az utolérhetetlen természeti adottságokról Túriné Jeri Mária, aki a tiszai közúti híd közelében, a Holt-Tisza partján idén nyitotta meg a Mézeskalács Vendégházat. Nem tettek rossz lóra, hiszen rövid idő leforgása alatt a teljes szezonra kiadták a házat, és már két új épület felhúzásába is belekezdtek, hogy növelni tudják a helyek számát. – Általában egyhetes turnusokra jelentkeztek be a vendégek, akiknek zöme még soha nem járt Csongrádon. Családostul jönnek, tetszik nekik a város, különösen, hogy nem kell a parkolásért fizetni, de igazán a táj, a vízpart szépsége ejti rabul őket – mondta Túriné Jeri Mária.

Támogatásért lobbiznak

Bedő Tamás polgármester is örömtelinek tartja, hogy ilyen élénk a vállalkozási kedv a csongrádi falusi turizmus képviselői körében, a vendégszám gyarapodását pedig annak tudja be, hogy az együttműködési készsége is javult a vendégváróknak. A polgármester szerint további fejlesztéseket és forgalomnövekedést eredményezhet, ha az itteni vállalkozások is bekapcsolódhatnak a Leader-programba, melyen keresztül támogatásokat nyerhetnek beruházásaikhoz. A mostani kiírás szerint erre nincs mód, ezért az önkormányzat azt szeretné, hogy a kiíró állami szervezet változtasson a pályázati feltételeken.

Kettőből semmi?

Bezárás fenyegeti Csongrád két nagy szállodáját. A 102 éves Erzsébet Szálló jövőjével kapcsolatban a helyi politikusok és a szakemberek egyetértenek: jelenlegi formájában nyereségesen nem működtethető. A képviselő-testület jövő héten tárgyal arról, milyen sorsot szán a városképet meghatározó eklektikus épületnek. A Hotel Tisza közel húsz éve háromcsillagos szállodának épült, a gyér forgalom miatt azonban bezárt étterme, ma már csak kétcsillagos szolgáltatást nyújt. Tulajdonosa, Bátki Ferenc lapunknak korábban azt mondta, ha idén sem megy a bolt, az év végén lehúzzák a rolót.

Olvasóink írták

 • 4. Kuci 2008. április 04. 08:58
  „Kedves Hozzászolók . Tisztelt faluvezetőnk véleménye szerintem , úgyan az mint kenyéradó gazdájáé EL LEHET KÖLTÖZNI csak arra nem gondolt egyik sem ha elmegymindenki akkor kifizeti majd itthon az adót , s kinek kellenek majd ők . Az első már bejött meglehet nézni miért nincs adó bevétel az országban , a rengeteg cég akik már ki mentek más országba itthon Csongrád faluban is lehet már ilyen rendszámú autókat látni . NEM ide fizetnek adót . Tehát akkor ki mennyen ?? Melyik jó képeségű zavarta el a bevétel fizetőket . S mindannyian tudjuk a pályázatokon kik az elsők ,igen eltaláltátok a lakatos a hegesztő s a sarki boltos vagy tévednék hissz nekik szól minden .......”
 • 3. motherboard 2008. március 30. 15:52
  „Jellemző városunkra : a város központban hagyjuk tönkremenni az Erzsébet Szálló épületét és még sok más épületet is,potom áron majd megveszi valaki akinek semmi köze nincs városunkhoz.Kellett nekünk beengedni pl: a franciát, megvette a Fütőbert és mi lett a vége ? Kell nekünk a sok magán vendégház?Ami eddig megvolt az csukjon ?”
 • 2. a gipsz 2008. március 25. 20:19
  „Tehát a tahófalvi tahók is láthatják, hogy csongrád falu. A szállodák nyugodtan bacsukhatnak, holott 1910-ben már kettőre is szükség volt, persze akkor nem saját zsebet tömögető tahók kezében volt a gyeplő.”
 • 1. futo 2008. március 25. 11:05
  „Tényleg szép ez a ház csak az a baj, hogy mi befizetet adónkból építetted fel, és akkor még a tűzhőz is közel ültél !!!!!!!!!! ilyen háttérel nem nehéz vállalkozni !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pártok és horgászok a csongrádi irodaház emeletén

Csongrád - Kilenc szervezet költözhet be bérlőként Csongrád új irodaházába, amit a bíróság egykori… Tovább olvasom