Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Füstbe ment füstrendeletek

Csongrád, Szentes - Tele vannak csikkel a parkok és a játszóterek, eddig mégsem büntettek meg senkit, pedig Csongrádon közel öt, Szentesen 15 hónapja van hatályban a közterületi dohányzást korlátozó rendelet.
Csak a rendeletek elfogadásáig tartott Csongrád és Szentes lendülete, a két város parkjaiban és játszóterein ugyanúgy pöfékelnek a bagósok, mint korábban. A két szomszédvár közül a Kurca-parti volt a gyorsabb: ott már tavaly június óta nem lehetne rágyújtani a játszóhelyeken. 2008 végén Csongrád is beállt a szabadban füstölőket űző önkormányzatok táborába, de a regula csak idén áprilisban lépett hatályba. A Tisza-parti kisvárosban nem csupán a gyermekek védelmében született meg a szabályozás, megtiltották a dohányzást a település öt parkjában, a köztemetőben és a fedett buszvárókban, illetve a piacokon és a Körös-torok homokfövenyén csak a kijelölt helyen lehetne rágyújtani.

L. Tamás nem tudott arról, hogy a piacon nem lehet rágyújtani – szerinte is jogos a szigor. A szező felvételei

L. Tamás nem tudott arról, hogy a piacon nem lehet rágyújtani – szerinte is jogos a szigor.
A szező felvétele


Körbejártuk az említett területeket, de csak rengeteg csikket és egy-két szabálysértőt találtunk, tiltó táblákat nem. A Körös-torokban és a piacokon pedig kijelölt dohányzóhely sincs. Érdeklődésünkre azt mondták a csongrádi városházán, egyelőre nem büntettek meg senkit, és addig nem is fognak, míg fel nem szerelik a táblákat. Azt ígérték, a kijelölt dohányzóhely a piacra hamarosan kikerülhet, az üdülőterületre pedig sokáig azért nem telepítettek ilyen alkalmatosságot, mert fenn volt a víz. Most azt mondták, majd a jövő szezonra felállítják őket.

– Olvastam róla, hogy a játszótereken és a parkokban nem lehet rágyújtani. Nem is megyek be soha cigivel. Az unokáim is ide járnak játszani, és én sem örülnék, ha valaki az orruk alá füstölne – mondta lapunknak Nagy István, akit a csongrádi Dózsa György téren állítottunk meg.

A csongrádi Nagy István olvasott róla, hogy a parkokban nem füstölhet – be is tartja a szabályt.
A csongrádi Nagy István olvasott róla, hogy a parkokban nem füstölhet – be is tartja a szabályt.
A szerző felvétele

– Nem hallottam még erről, de egyébként jogos a tiltás – ismerte el Tamás, akit rajtakaptunk a piroskavárosi piacon. Szerinte a legtöbb piacra járónak fogalma sincs erről a szabályról, és talán ez lehet az oka, hogy – a kofák szerint – a vásárlóközönség és az árusítók fele bátran rágyújt az asztalok között.

Szentesen sem róttak ki még senkire bírságot, pedig a türelmi idő már januárban lejárt. Csupán figyelmeztetést kaptak a szabálytalankodók, akiknek zöme a közterület-felügyelet szerint fiatalkorú.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. csutka 2009. augusztus 18. 05:35
  „22-nek . Nekem is van hasonló tapasztalatom éppen a lángososnál.Kérek 2 db lángost elvitelre. Az eladó nagyon készségesen becsomagolja.Mondom neki neharagudjon,de mégsem kérem.Felhőrdűlt ő is és a mögöttem lévők is,hogy gondoljam meg mit akarok ne tartsam fel a sort.Mondtam neki szerettem volna 2 lángost,de elvette az étvágymat,mert megnyálazta az újját és úgy vette elő a csomagolópapírt. Erre nem szólt semmit és a sorban is elhallgattak. Sajna ez nagyon sok helyen megfigyelhető, én az ilyen árut mindíg ott hagyom.”
 • 22. zombor 2009. augusztus 17. 21:27
  „Ezt kéne eltanulni a multitól is: élelmiszerhez csak kesztyűben nyúlnak!
  Nézd meg a lángosost, amelyik kezével szedi el a pézt avval darálja a sajtot, a csikk meg a hűtő tetején!!!
  Jó étvágyat!”
 • 21. minimanó 2009. augusztus 16. 15:43
  „Szerintem semmit nem fog megoldani ez a rendelet, de nem is hinném, hogy ez volt a célja...az viszont tény, hogy a nem dohányzónak kel alkalmazkodnia a dohányzóhoz!Amikor sétálok az utcán , a gyermekem a babakocsiban ül és az előttünk haladó lenn tartja maga mellett a cigijét az összes füst az én gyermekemre megy..hát ha bunkóság , ha nem, hangot szoktam a nemtetszésemnek adni!A Körös-torok sekély vizében játszottak a gyerekeim, a mellettünk vízben ülő nőszemély pedig a cigijét a vízben eloltotta, a csikket pedig a strand homokjába temette...Ez a z alapvető viselkedési szokások ismeretének hiánya!”
 • 20. faQtya 2009. augusztus 16. 15:01
  „Tisztelet a kivételnek, de tapasztalataim szerint a dohányosok kb. 95%-a tapintatlan, és nagy részük még igénytelen is ezzel kapcsolatban. Rendszeresen szedem össze a csikket a házunk környékén (jelzem, nem én dobálom el, mert nem dohányzom). Nemrég pedig adás-vétellel kapcsolatban jöttek hozzánk, és ahol éppen elszívta a cigit, ott "ejtette ki" a kezéből a csikket az udvaron a "kedves vendég". Már megbocsásson a világ, de ha idegen helyen így viselkedik, mit csinál az ilyen otthon? Bár már van rendelet, honnan tudja az ember, hogy hol nem lehet bagózni, ha nincs kitáblázva se? Bár pl. szemetelni se szabad sehol, mégis sokak ott dobják el a fölös holmijukat, ahol épp jól esik, akkor miért pont egy tábla számítana? Sajna (még mindig) ilyen a magyar mentalitás...
  És mégegyszer: tisztelet a kivételnek!”
 • 19. nimo 2009. augusztus 16. 12:16
  „Remélem aki enyire elene van a dohányzásnak minden reggel gyalog megy dolgozni vagy gyalog viszi a gyerekét ovodába vagy iskolábA!”
 • 18. flexsnake 2009. augusztus 16. 11:21
  „marhaság, majd rájönnek hogy mindenki szarik az ilyen idióta rendeletekre. A dohányos adózik, ha nem dohányozhat nem kell adót fizetnie. <moderálva durva>
  Minden más sokkal zavaróbb.”
 • 17. Rika09 2009. augusztus 16. 11:05
  „A büntetéssel sok a papírmunka, az adminisztráció, inkább átnéznek felette. A fejekben kéne rendet rakni.”
 • 16. cumania 2009. augusztus 16. 10:11
  „Ez csak egy műbalhé! Az autók pöföghetnek az orrod alá? Tegyünk egy próbát: menj be egy szobába és én egy óra hosszáig fújom rád a cigifüstöt. 2: menj be egy szobába és egy autó nyomja rád a füstöt egy órán keresztül. Melyiket választod?”
 • 15. Mathiasking 2009. augusztus 16. 09:53
  „Minden törvény és jogszabály annyit ér, amennyit betartanak belőle. Ez úgy tünik semmit nem ér!”
 • 14. 620829 2009. augusztus 16. 08:55
  „rengeteg a selejt küztünk....az emberi minimumot jelentené, ha nem szemetelne.....a sok közterület és egyéb sün meg szarik rá...undormány ország undormány polgárai.......ki lehet zavarni csordában az összes segélyest---szociális és munkanélküli------és lehet takarítani...nem pedig élősködni a másik , rendesen dolgozó és adozó emberen.”
 • 13. Yucca 2009. augusztus 16. 08:48
  „Én is utálom az olyan bagóst, aki nincs tekintettel másokra, főleg gyerekre, idősre. Amúgy sem tudom megérteni, mit lehet szeretni egy mérgező bűzrudacskán, igaz, sosem szivtam és hálistennek a rokonaim, ismerőseim sem szívják. De pl. szórakozóhelyen, amikor a szomszéd asztaltól odaszáll a füst, még szabad téren is kiábrándítóan zavaró tud lenni. A gyereket kocsiban tologató, cigiző kismamák pedig a butaság csúcsát mutatják.”
 • 12. csucsu2 2009. augusztus 16. 08:09
  „9. Power 2009.08.15. 20:58
  Igazad van, csak mivel én is első sorban önző vagyok, így magamra és a családomra gondolok első sorban. Nyilván, aki a sajátját sem "kíméli" az mást sem fog. Minden bizonnyal az ilyenek 75% azt sem fogja fel, hogy mit tesz a környezetével. De ilyen okos szülőket lehet látni a szülészeti osztályok előtt is, had szokja meg a gyerek.
  11. o1királylány 2009.08.16. 07:12
  Én hamburger árúst is láttam már dohányozni.
  De nam csak a füst lehet gond a cigivel, az eldobott csikkek igen sok tűzet okoznak erdők, lakások égnek le. Az ehhez képest semmi, hogy tegnap egy részeg a kocsma előtte komoly magasröptű beszédje közben dobta a felaségemhez a csikkét, mert úgy gondolta, hogy a hamutálhoz már nem lép be a helységbe.”
 • 11. o1királylány 2009. augusztus 16. 07:12
  „mamus egyetértek. Undoritó a mars-téri piacon is ami van Egyik kezükben a cigaretta, másik kezükkel mérnek és közben ,folyamatossan orditoznak.hogy ne nyúljunk hozzá az áruhoz, majd ők szedik. Amibe még jól bele is köhög kézmosás persze semmi. gusztustalan ..”
 • 10. mamus 2009. augusztus 16. 00:02
  „A piacon nem vásárolok olyan árustól/kofától aki az árúja felett fújja a füstöt.”
 • 9. Power 2009. augusztus 15. 20:58
  „7. hozzászólás csucsu2 2009.08.15. 19:45
  Aki a saját családjára sincs tekintettel, az Veled sem tesz kivételt. Nézd meg, hogy a játszótereken hány anyuka fújja a füstöt.”
 • 8. keletaru 2009. augusztus 15. 20:22
  „Még egy rendelet az élhetőbb településért ......bizottságosdi értünk , felelősség nélkül .Értünk !? Üdv Kuci”
 • 7. csucsu2 2009. augusztus 15. 19:45
  „T. Power
  Akkor előttem vagy az én gyerekem előtt ne dohányozzon! És mivel a cigi füsttel jár, a füt terjed (vagy diffundál) ezért én is és más is értzi és ezen kívül zavar is és káros is rám, így ne tegye senki közterületen, otthon más, az is taplóság, hogy mérgezi a gyerekét. De ha van rendelet, akkor tartassa be az önkörmányzat, ha már meghozta, de majd engom fog valamivel megbüntetni biztos, mert engen megtalál és könnyű préda vagyok. Ez olyan, mint az apeh és az adófizető, az iki fizet, az tud kétszer annyit is fizetni azok helyett is, akik nem fizetnek. Azokat számon kérni nehéz...”
 • 6. hb 2009. augusztus 15. 17:44
  „Tegnap a szentesi kórházban bas..... fel az agyam 3 bunkó (c-k), akik a sebészet ajtajában, ahol ki is volt írva hogy tilos a dohányzás, ott pöfékeltek!
  hogy rohadna le a keze az összes bunkó bagósnak!!!!”
 • 5. Power 2009. augusztus 15. 15:35
  „Ha nem dohányzik a szülő a játszótéren, dohányzik a saját gyermeke előtt otthon az erkélyen, vagy a lakásban, vagy az autóban, stb. ...mi a különbség?”
 • 4. SBetti 2009. augusztus 15. 13:32
  „Nem sok értelme van a rendeletnek, ha nincs aki betartassa. Sajnos önállóan sokan nem érik fel ésszel, hogy pl. a játszótéren a gyerekek mellett ne gyújtsanak rá. Mégis melyik az a közterületes, aki magára akarja majd haragítani a fél várost azzal, hogy szigorúan a szabályokat betartatva fellép majd a közterületen dohányzók ellen a nemdohányzók védelmében?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 milliós kárpótlás Csongrádnak

Csongrád - Szentessel szemben Csongrád alulmaradt a térségi integrált szakképző központok… Tovább olvasom