Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Füstmentesítenék Csongrád parkjait

Csongrád - A teljes városközpont helyett csak öt parkban tiltanák be a dohányzást Csongrádon, ahol pénteken tárgyal a képviselő-testület a füstrendeletről. A tervezet szerint a tilalom kiterjedne a játszóterekre, a fedett buszvárókra és a köztemetőre is. A piacokon és a Körös-torok homokfövenyén pedig csak a kijelölt helyeken lehetne rágyújtani.
Felpuhított füstrendelet-tervezetet terjeszt a városatyák elé a csongrádi aljegyző. A közterületi dohányzás visszaszorítása érdekében kidolgozott szabályozás első olvasatában még azt szorgalmazták, hogy a városközpontban csak csikktartók mellett lehessen rágyújtani, de a városházi vita után egyértelművé vált, ezt az elképzelést kivitelezhetetlennek tartja a többség. Szubally Brúnó aljegyző lapunk érdeklődésére elmondta, mindenképpen betartható szabályozást kívánnak alkotni, ezért letettek arról, hogy az egész városközpontra kiterjesszék a tilalmat.

Inkább azokra a helyekre fókuszáltak, amelyek a lakosság szerint is kiemelt figyelmet érdemelnek. Ilyen például a Nagyboldogasszony templom körüli templomkert, a Szentháromság téri, a Dózsa György téri és a Piroska János téri park, valamint a városháza udvara. Ezeken a tereken egyáltalán nem lehetne cigarettázni, mint ahogy a város játszóterein és a köztemetőben sem. A szigorítás nem vonatkozna a buszpályaudvarra, sem azokra a buszmegállókra, ahol nincs fedett buszváró, ahol viszont van – Csongrádon összesen hét helyen –, ugyancsak tilos lenne rágyújtani.

A Fő utcai korzón lehetne pöfékelni, a város parkjaiban és játszóterein viszont nem. Fotó: Tésik Attila
A Fő utcai korzón lehetne pöfékelni, a város parkjaiban és játszóterein viszont nem.
Fotó: Tésik Attila

A Tisza-parti város két piacán sem lehetne bárhol cigarettázni. Úgy a Petőfi utcai, mint a Piroska János téri vásártéren dohányzóhelyeket jelölnének ki. A tiltás a nem piaci napokra is vonatkozna. A Körös-toroki homokföveny füst- és csikkmentesítése sem ígérkezik könnyű menetnek. Bár nemigen lehet vitatni a füstellenesek érveit, valóban kérdés, miként lehet majd ellenőrizni a meleg nyári napokon több ezresre duzzadt vendégsereget, a fürdőzők ugyanis szintén csak a kijelölt helyeken hódolhatnának káros szenvedélyüknek. Több városatya, így a polgármester sem látja betarthatónak ez utóbbi rendelkezést, ezért egyelőre nem tudni, meddig terjed majd Csongrádon a szigor. Ami biztos – legalábbis a legutóbbi testületi vitából arra lehet következtetni –, hogy nem a frakciófegyelem, hanem az egyéni értékrend fog érvényesülni a szavazáskor. Ha elfogadják, március elsejétől lép hatályba a rendelet.

A többség a tilalom mellett

Először vállalkozott internetes közvélemény-kutatásra a csongrádi polgármesteri hivatal. A csongrad.hu-n arról faggatták a helyieket, ők hol és milyen formában korlátoznák a dohányzást a város közterületein. A szavazók fele azt támogatta, ami a mostani előterjesztésben szerepel, a voksolók negyede viszont az összes közterületen betiltaná a dohányzást. 20 százalék a parkok és a játszóterek kivételével mindenütt megengedné a füstölést, a válaszadók 5 százaléka viszont meghagyna mindent a régiben.

Olvasóink írták

 • 20. Sziti 2008. december 29. 14:59
  „Kedves remény!

  Én idáig még nem merészkedtem. Tudom, hogy mindenki elitéli a szemetelőket de láttam én "inteligens" embereket akik eldobják a zsebkendőt vagy a csikket aztán meg papolnak. Ezt már az iskolában kellene elkezdeni, hogy természetes legyen, hogy nem szemetelünk. Nézz szét az iskolákban!”
 • 19. remény 2008. december 26. 15:34
  „Kedves Forumozók!
  Valóban csak magunknak írunk,mert az illetékes személyek vagy nem olvassák a véleményünket,vagy nem törödnek vele.
  Kedves Sziti!
  Igen a szétdobált szemétről mi tehetünk.Próbáltál már szólni az utcán szemetelőre?Én igen! Kaptam is érte,hideget meleget!”
 • 18. Sziti 2008. december 23. 16:03
  „Mi közünk hozzá?”
 • 17. LocalPt 2008. december 23. 15:04
  „Ha nem akar, akkor ostoba és gyenge! (Valós és igaz)”
 • 16. Sziti 2008. december 23. 14:02
  „És ha ez a szerencsétlen nem akar leszokni nekünk jogunkban áll őt kényszeríteni?”
 • 15. LocalPt 2008. december 23. 10:51
  „Igaz, de ezzel kéne az egész országban! Egyébként meg hála Istennek van nem csak 1 olyan ismerősöm aki le bírt szokni pik-pak-ra, tehát csak akarni kell, ha nem megy akkor meg nagyon akarni!”
 • 14. Sziti 2008. december 22. 18:13
  „Tisztelt LocalPt

  Önnek teljesen igaza van. Azonban mint tudjuk a dohányzásról igen nehéz leszokni ha már valaki rászokott. Lehet, hogy orvosi segítség is szükséges lenne. Azonban Somogyi Dr. úr rendelettel szeretné leszoktatni a dohányosokat pedig neki lehetne jobb ötlete is.”
 • 13. LocalPt 2008. december 22. 16:46
  „Le kellene szokni minden egyes embernek, mert felesleges, ha felesleges akkor meg minek van??
  Fő legyen az egészség, ha megoldható!”
 • 12. Sziti 2008. december 17. 22:27
  „Igaz nincs sok hozzászóló, de szerintetek aki itt hozzászolt igazolja az un. közvélemény-kutatást?
  Hol van az az 50%-ék? Miért nem ilyen fórumon kérnek véleményt. itt nincs manipuláció mert mindenki azonnal látja, olvashatják-e a véleményét. Miért nem csinál az önkormányzat is egy ilyen fórumot? Természetesen tudom. Nem szeretik a kritikát, de nem kíváncsiak a jó ötletekre sem.”
 • 11. keletaru 2008. december 17. 19:29
  „Tisztelt Sziti !

  Nem , közben olvassuk csak várjuk a végkifejletett ! Üdv Kuci”
 • 10. Sziti 2008. december 17. 17:59
  „Bizony, egyes területeken néha olyan füst van, hogy nem lehet sem szellöztetni sem ruhákat kiteregetni.Ha kimegyünk fojtogat a füst, ami műanyag, rongy stb égetéséböl származik. Az a néhány dohányos füstje kutyafüle ehhez képest. A dohányosok elöl el tudok menekülni, de ez elöl nem.Kérdezném a dr. urat. hogy ez a füst mennyire kárositja az egésségünket. Ha már mindenáron büntetni akarnak azt hiszem ezt a szennyezést még könnyebben is utol lehetne érni.
  Elnézést, de már lassan magammal fórumozok.”
 • 9. tüsök 2008. december 17. 17:06
  „Öröljünk,hogy nincs ennél nagyobb problémánk.Vagy csak ennyire futotta a fejükből? mindenki tudja,hogy sokkal több,jóval nagyobb mennyiségben más káros anyag jut a levegőbe.Az esetlegesen eldobott csikk pedig sokkal kisebb mint az üdítős flakon vagy a használt papírzsebkendő, amikbe lépten nyomon belebotlunk.”
 • 8. Sziti 2008. december 17. 00:09
  „Kedves"remény" Nem egészen értek egyet a véleményeddel, mert a városgondnokság azért sokmindent megcsinál amit régebben nem végeztek el. Rendbe tartják a füves területeket, szedik a szemetet, ha szemetesnek látod akkor itt a lakosság tehet róla. Abban azonban egyetértek, hogy a tiltásokat könnyebben megszavazzák mint a javadalmuk csökkentését. Mentségükre legyen, ha az én béremről én dönthetnék én is így tennék. A vásárhelyiek nem így tettek.Ők lemondtak a juttatásuk egy részéröl.Itt kellene elkezdeni az utánzást.”
 • 7. remény 2008. december 16. 22:28
  „Bárcsak utolérnénk,azok fejlődnek,szépülnek!Nem úgy mint itt Csongrádon!Ilyen mocskos piszkos,még soha nem volt a város mint most.Nem törődik itt senki semmivel.Az a lényeg,hogy a Polgármester úrnak meglegyen a jó megélhetése,más meg nem számít.”
 • 6. Sziti 2008. december 16. 17:12
  „Ha így haladunk utolérjük Szentest és Hódmezővásárhelyt.”
 • 5. keletaru 2008. december 16. 15:35
  „Most akkor ezzel a rendelettel már élhetőbb lessz a FALU ? Teremnek a munkahelyek ? Vagy csak megint egy " kis bizotságosdi " ? Látszat intézkedés ! A dohányzási kultúrájukon kellene változtatni ! Nem ettől nem mőködik ez a FALU , de a vezetőink ezzel vannak lefoglalva , RÖHEJ ! ( ne azt figyeljék ki cigizig hol mikor ) S minden kis dolognak ekkora ...... keríteni ! Üdv Kuci”
 • 4. surjana 2008. december 16. 11:11
  „Nem dohányzom, de hagyjuk már őket! Akit zavar a dohányos látványa, kerülje el. Ne menjen füstje közelébe. A közterület felügyelők pedig nézzenek szét egy kicsit a városban! A Lidl melletti kínai üzlet előtt aztán van ám csikk, meg csikk! Még az elárusítók is a földre dobálják. Undorító látvány. Piszkos az üzlet eleje. Milyen lehet akkor bent? Milyen kereskedő az, aki nem söpröget fel az üzlete előtt naponta? Nos, én ebbe a boltba nem megyek be. Elkerülöm, de a látvány zavar. Másokat, akikre tartozik, bezzeg nem!”
 • 3. Piskóta 2008. december 16. 09:34
  „Te jó Isten. Ez igen,törvényt alkot a falusi képviselőtestület,nem is akármilyet.Közröhej ez,nem közegészségügy!
  Van Körös-torok rendelet is, az sem kutya.
  Na mindegy, erre futja.(fejben)”
 • 2. Piskóta 2008. december 16. 09:34
  „Te jó Isten. Ez igen,törvényt alkot a falusi képviselőtestület,nem is akármilyet.Közröhej ez,nem közegészségügy!
  Van Körös-torok rendelet is, az sem kutya.
  Na mindegy, erre futja.(fejben)”
 • 1. Sziti 2008. december 15. 21:34
  „Én nem vagyok érintve, mégsem értek egyet a tiltással. Addig amig dohányterméket lehet árusítani és általában nem tiltják a dohányzást mért kell korlátozni a dohányosok jogait, ha másokat nem zavarnak. Azokat kellene büntetni akik eldobják a csikket, de azokat is akik a papírzsebkendőt csokipapirt stb. szétszorják. Vannak kultúrált dohányosok is akik nem fújják a füstöt mások képébe. Én most nem is a dohányosok védelmében írok, csak az bosszant, hogy felnőtt emmbereknek mindig megmondják neki mi a jó és mit szabad tennie.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szolgálati lakás

Csongrád - A csongrádi önkormányzat és a Holcim alapítvány összefogásának köszönhetően új szolgálati… Tovább olvasom