Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Füstöt oszlatnak Csongrád játszóterein

Csongrád - Vissza akarják szorítani a dohányzást Csongrádon, ezért felmerült az ötlet, hogy a Tisza-parti város játszóterein is büntetnék a cigarettázást. A közterület-felügyelet vezetője szerint betartható szabályozásra lenne szükség.
Mint kiderült: csikket eldobni most sem szabad Csongrádon. A szabálysértőket 20 ezer forintra is büntethetik a helyszínen. Erre természetesen még nem volt példa.

Néhány dunántúli város és Hódmezővásárhely példáját követnék Csongrádon a köztéri dohányzás visszaszorítása érdekében. A javaslattevő Somogyi Árpád a pénzbüntetés bevezetését sem tartaná elképzelhetetlennek azokkal szemben, akik játszótereken is hódolnak káros szenvedélyüknek. A szocialisták frakcióvezetője szerint eljött az az idő, hogy ezt a témát a Tisza-parti városban is megvitassák, mert apró lépésekre mindenképp szükség lenne, hogy javuljon a jelenlegi helyzet. Ezért a hamarosan aktualizálandó városi egészségtervbe is be kellene illeszteni egy erre utaló részt. A közintézményekben is szigorúbb házirendet követelne meg a képviselő, aki szerint az intézményvezető és a közterület-felügyelet megfelelően tudná ellenőrizni az előírások betartását.

Száműznék a csikkeket a csongrádi játszóterekről. Fotó: Bíró Dániel
Száműznék a csikkeket a csongrádi játszóterekről.
Fotó: Bíró Dániel

– Az elvvel teljesen egyetértek, közterületeinken nem szabad dohányozni, de nem biztos, hogy a pénzbüntetés hatékony visszaszorító erőt jelentene, hiszen egy ilyen szabályozás fokozott ellenőrzést igényelne – mondta lapunknak a két dohányzó szocialista képviselőnő egyike, Kaczibáné Molnár Katalin, aki állítása szerint az utcán nem szokott rágyújtani, csak a kijelölt helyeken. Szintén az ellenőrzés nehézségére utalt Tarr Ágnes, az Összefogás Csongrádért Egyesület képviselőnője, amikor a legutóbbi testületi ülésen szóba került a téma. A Fidesz-frakció részéről Gyovai Gáspár alpolgármester azt mondta, a dohányzók és a nemdohányzók jogait is figyelembe kell venni, amikor döntenek ebben az ügyben.

Csongrádon ki akarják zárni a füstöt a játszóterekről. Fotó: Bíró Dániel
Csongrádon ki akarják zárni a füstöt a játszóterekről.
Fotó: Bíró Dániel

– Normál ügymenetben nemigen lehet arra számítani, hogy Csongrád három közterület-felügyelője tetten ér bárkit is, aki rágyújt valamelyik játszótéren. Hiszen egyre több ellenőrző feladatot bíz ránk az önkormányzat, amiknek eleget kell tennünk – nyilatkozta lapunknak Szubally Brúnó. A közterület-felügyelet vezetője hozzátette, ilyen szigorítások esetében az első két hétben fokozott figyelmet fordítanak a problémás területekre. De a dohányzás visszaszorítása érdekében ennél jóval hosszabb időre lesz szükség, hogy a szankciók eredményre is vezessenek. – Betartható előírásokra és némi iskolai prevencióra lenne szükség, különben nehezen fog változni a helyzet – mondta Szubally Brúnó.

Egyébként csikket eldobni most sem szabad Csongrádon: a hatályos rendelet szerint a köztisztasági szabálysértőket 20 ezer forintra is büntethetik a helyszínen. Eddig senkit sem bírságoltak meg emiatt.

Olvasóink írták

 • 14. Szikra 2008. május 08. 12:47
  „Végre valaki már azon a véleményen van, mint én.
  Tényleg békén kellen hagyni a dohányzó szülőket, mert Ők kultúráltan dohányoznak. (Én sem dohányzom!)
  A kutyagumikkal, a szeméttel , és azokkal a vandálokkal akik éjszaka ott rongálnak (szórakozás címén,) és eldobálják a csikket.”
 • 13. sotesz 2008. május 08. 09:43
  „Nem vagyok dohányos, de hagyjuk már szegényeket valahol cigizni is! Kinn a szabadban, miért nem gyújthatnak rá, még ha az játszótér is? Nem itt kell a problémát keresni. Azt pedig nekem senki se mondja, hogy a gyerekek pont a játszótéren fognak a füsttől fuldokolni. Több ott a "kutyagumi" és a szemét, mint a füst. Különben azt sem tudom elhinni, hogy Csongrádon csikket senki sem dob el. A közterület felügyelők csukott szemmel járnak? Nézzék meg például a Lidl mellett, a Bútorgyár épületében működö bolt elejét! Olyan mocskos, piszkos üzlet bejárat talán nincs is a városban! Ott aztán van ám csikk meg csikk! És azt az elárusítók termelik! Feltakarítani bezzeg nem tudják! Gusztustalan!
  Attila”
 • 12. komcsika 2008. május 07. 22:00
  „A város fizet néhány lyuk foltozó műszakit, de azok csak képviselői telefonra foltoznak. A képviselő nagyobb dicsőségére.
  Lyukak pedig vannak.”
 • 11. a gipsz 2008. május 07. 21:54
  „Nahát itt van a kutya elásva. A képviselő tömeti a lyukat, persze így akár lapátja is lehetne, meg föld a csomagtartón, meg fűmag.
  Meglepetés persze az is, hogy már némelyik megtalálja az egeret, és olvas is, persze nem csodálkoznék, ha munkaidőben, intézményi gépen. közpénzen lógna az interneten.
  Koncepciókra, értelmes megvalósítható tervekre, normális pályázatírókra, munkahelyek telepítésére lenne szükség, nem lyukak foltozására. Tudnék még néhány dolgot írni, de minek, ez van és kanalazd.”
 • 10. n-orbi 2008. május 07. 13:35
  „persze sok a gond a sok tizmillió forintért megépített játszótéren de nem gondolom, hogy a képviselői és a közterületfelügyelői vagy parkőri munkát össze kellene keverni. Jobb lenne ha a képviselők a város fejlesztésének koncepcionális kérdéseivel foglakoznának, már ha értik hogy mi az és van. A járdalap osztogatást és a gödörbetöltést hagyják az arra illetékeseknek, nehogy majd a közterületfelügyelők döntsenek a város költségvetéséről, bár a helyzet sokkal rosszabb akkor sem lehetne.”
 • 9. SBetti 2008. május 07. 11:52
  „Kedves Katalin!

  Nagyon köszönöm a gyors válaszát és az intézkedést a "gödör" ügyében!

  Betti”
 • 8. Kaczibáné Molnár Katalin 2008. május 07. 10:45
  „Kedves SBetti!
  Elolvastam hozzászólását, a "gödör" befedése (vagy feltöltése)érdekében, intézkedem. Köszönöm bejegyzését!
  Üdvözlettel, Kaczibáné Kati”
 • 7. Anonym 2008. május 07. 06:40
  „Először is a játszótéren gyerekkel megjelenő felnőtteknek kellene példát mutatni,és nem pedig pöfékelni.Másodszor a csongrádi játszóteret megálmodók menjenek el Tiszaalpárra és tanulmányozzák az ottani felszereltséget és tisztaságot.Vagy ott más emberek élnek?”
 • 6. a gipsz 2008. május 06. 21:40
  „Jobb lenne, és több hasznot hajtana, ha a fekete inges fakabátok is takarítanák a csikkeket meg a várost, a vezetés meg ennél sokkal fontossabb dolgokon törhetné azt a csöpp agyát.
  A potentátok egy része, most a város pénzén Franciaországba utazik.
  Azon törhetnék a kis agyukat, hogy azt a lóvét befizetnék, amibe ez
  kerü a városnak. Sajnos az majális önkormányzati főzőcskéje is a repi
  keretből ment, ami szintén köz pénz.”
 • 5. SBetti 2008. május 06. 17:18
  „Tisztelt Szakemberek!

  Ezúton szeretném kérni Önöket, hogy a NAGYJÁTSZÓTÉRNÉL A GÉPKOCSIBEÁLLÓ MELLETT LÉVŐ KB 1 MÉTER MÉLY ÉS FÉL MÉTER ÁTMÉRŐJŰ (FŰVEL BEFEDETT) ÜREGET SZIVESKEDJENEK VALAMIVEL BEFEDNI, MERT RENDKÍVÜL BALESETVESZÉLYES!!! Köszönöm! Betti”
 • 4. Kuci 2008. május 06. 16:51
  „Ez aztán tényleg gond!! Erről az jut eszembe mikor a parlamenben le filmezték ki hol cigizik s erre kitiltoták a tv.-seket . S mai napig nej fizették be a bírságokat . Jön a nyár , a 18 év alatiaknak ingyenesé tennék a Csongrádi sport intézmények látogatását s hátha akkor jobb lenne mindenkinek . Ott levezet hetnék a felesleges energiát .”
 • 3. Szikra 2008. május 06. 14:09
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz.
  Sajnos a játszótereket nem kímélik a rongálók. Nem csak az ún."nagyjátszót", hanem egyiket sem. ( Pl: Bökényi városrész Hársfa és Tulipán utca között)
  Sajnos még az is gond, hogy nincs kedve az anyukáknak levinni a gyerekeket az előbb említett bökényi játszótérre, mert a szemetes kosarakat sem ürítik minden nap. Csodálkozunk, hogy szét van szórva a szemét? Hová rakjuk?
  Homok sincs a homokozóban, ráadásul a kutya tulajdonosok is szívesen hordják sétálni oda a kutyáikat. Azokat mikor fogják már kitiltani, mert szerintem nagyobb gondot okoz a kutyagumi, mint azok a szülők, akik dohányoznak, és rendesen a "csikktartóba" dobják a csikket.
  Én nem dohányzom, nem azért védem Őket.
  Azokat a rongálókat, és akik éjjel a játszótereken tartózkodnak(gondolok itt azokra a tizenévesekre, akik már felnőtteknek érzik magukat, pedig van még pár évük a nagykorúságig), ki fogja ellenőrizni, hogy dohányoznak-e, vagy egyáltalán 10 óra után miért tartózkodnak ott.
  Szerintem nem a dohányzó szülőkkel kellene foglalkozni, hanem a fentebb említett dolgokkal.”
 • 2. koller andor 2008. május 06. 07:51
  „Nagyobb gondnak érzem,hogy a képeken látható játszótér, rongálók áldozatául esett. Ma egyáltalán nem így néz ki, sajnos.”
 • 1. motheboard 2008. május 06. 06:20
  „Na erre kiváncsi leszek hogyan fogják városunk"nagyjai" megoldani ezt a problémát?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közeleg a laptopkor Csongrádon

Csongrád - Egy kölcsön laptop megmozgatta a csongrádi képviselő-testület fantáziáját, így… Tovább olvasom