Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fűtőanyag lesz Felgyőn a hulladékból

Csongrád, Felgyő - A napokban indult az új felgyői pelletálóüzem, ahol saját célra és eladásra is termel a csongrádi kommunális szolgáltató cég. Okos célra használják a zöldhulladékot.
– Jelentős fejlesztés a cég életében, évente 1000 tonna pelletet gyártunk saját célra és eladásra – számolt be a Csongrádi Víz- és Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Puskás Jenő. Arról az új üzemcsarnokról beszélt, amely a napokban kezdett termelni a cég felgyői telepén. Az ötlet már évekkel ezelőtt felvetődött: a városban és a környéken jelentős a mezőgazdasági termelés, ennek mellékterméke is akad, ezt valahogy hasznosítani kellene. Először a társaság Bercsényi utcai telephelyére álmodták meg az üzemet, de kiderült, hogy a gyártás hangos folyamat.

A pelletálás során zöldhulladékból nagy nyomáson apró rudakat préselnek, amelyet fűtésre használnak. Fotó: Kárpáti Lajos
A pelletálás során zöldhulladékból nagy nyomáson apró rudakat préselnek, amelyet fűtésre használnak. Fotó: Kárpáti Lajos

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

 
– Így átgondoltuk, és a felgyői hulladékkezelő központ területén valósult meg a terv. Bő két évvel ezelőtt sikerrel indultunk a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ pályázatán, így belevágtunk a több mint 87 milliós projektbe, amelynek a kétharmadát kellett saját zsebből fedezni – árulta el a cégvezető. A pelletálás olyan folyamat, amikor zöldhulladékból nagy nyomáson apró rudakat préselnek, amelyeket az erre alkalmas kazánokban fűtőanyagként elhasználják. Ezzel csökken a keletkezett hulladék mennyisége, így tulajdonképpen értékes anyaggá alakul át az, ami egyébként veszendőbe menne, nem utolsósorban pedig kiváltható a fosszilis tüzelőanyag egy része.

– A csongrádi irodánk fűtésére kiválóan alkalmas lesz a pellet, sok gázt takarítunk meg az új technológiával. A fölösleges mennyiséget pedig eladjuk – részletezte a terveket Puskás Jenő. A begyűjtött növényi származék 70 százalékát már ma is feldolgozzák, ezt az arányt tovább szeretnék növelni. A projektnek köszönhetően 3, de akár 5 új munkatársat is alkalmazhatnak a felgyői telepen.

Olvasóink írták

 • 4. al.fonz 2013. március 19. 20:39
  „Tisztelt Hozzászólók!
  Először is nézzenek utána mi is az a pellet, miből tevődik össze!
  Másodszor nézzék meg a Csongrád TV magazin műsorában sugárzott riportot és abból ki fog derülni miből készül a pellet.”
 • 3. boros56 2013. március 13. 22:36
  „Későn reagálok,mert még csak most olvastam a cikket.
  Összefüggések? Hát persze.
  Nagy nyomáson összepréselni: rengeteg fosszlis energiából nyert energiával(áram), nem csökken a hulladék csak a tömege, elégetve nagy mennyiségű szennyező anyagot juttat a levegőbe, és nem utolsó sorban a hulladék odajuttatása is komoly úthasználattal és üzemanyagfogyasztással jár.
  Ezzel szemben a termálvíz használata maga a babapopsi mégis akadályozzák.”
 • 2. tromi 2013. március 04. 14:58
  „Ez a cikk már megint nem sok érdemi infót tartalmaz. Érdemes lenne utána járni:
  1. Honnét vesznek ennyi zöld hulladékot? (már tavaly is ritkították)
  2. A városgondnoksággal mi lesz, és a dolgozókkal? Gondolom megy a harc a levelekért...
  3. Látja valaki az összefüggő szálakat?”
 • 1. agyhalott 2013. március 01. 23:44
  „"Fűtőanyag lesz Felgyőn a hulladékból"
  Csongrádon már most az. Időnként iszonyú büdössel töltik meg a várost a családi házak kéményei :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kommunizmus áldozataira emlékeztek a kopjafánál

Koszorúzás volt Csongrádon, a temetői kopjafánál, ahol a kommunista diktatúra áldozatai emléke előtt tisztelegtek. Tovább olvasom