Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Fúvósok a kulturális élet központjában

Csongrád megye - A több stílusban, műfajban alkotó zenekarok a városok kulturális életének központjában vannak. Ezúttal a komolyzenére, azon belül is egy speciális, de népszerű formációra, a fúvószenekarokra koncentráltunk. Ezek a „bandák" is nagy hagyományokkal rendelkeznek a megyében.

A vásárhelyi Városi Fúvószenekart 1959-ben alapította Kerekes Pál, és a jelenleg 50–60 tagot számláló együttes 1978-ban alakult újjá. A „banda" a település életének szerves része, rendszeresen fellép a városi rendezvényeken, ünnepségeken. A legjelentősebb szereplés immár 11 éve az újévköszöntő hangverseny a Fekete Sas Szálló báltermében – idén is nagy sikert aratott a Vágó Jánoskarnagy dirigálta zenekar.

– Nagy a presztízse zenekarunknak, szigorúak a követelmények, nem lehet akárki tag, ugyanis koncertjeinken olyan műveket adunk elő, amelyek csakis magas színtű, biztos hangszeres tudással játszhatók el – mondta Vágó János. – Igyekszünk folyamatosan fejlődni, kiszolgálva a közönséget számunkra új, de népszerű darabokat felvenni a repertoárba.
Az eddigi csúcsévünk a tavalyi volt, amikor dupláztunk: klarinétosunk, Zoltán Péter és a zenekar is átvehette a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat – ez kötelez.

A csongrádi fúvósoknál már hagyománnyá vált az év végi koncertezés. Fotó: DM/DV
A csongrádi fúvósoknál már hagyománnyá vált az év végi koncertezés.
Fotó: DM/DV

A Városi Fúvószenekar mellett alapítvány működik, ez koordinálja az anyagi ügyeket, bevétel az szja 1 százalékból, a Hódmezővásárhely Városáért Közalapítványtól (tavaly 400 ezer forint) és vállalkozói adományokból (mintegy 800 ezer forint) származik, az éves büdzsé így közel 1–1,2 millió. Indigós a helyzet Csongrádon, ott is hasonló nagyságrendű összegből (az önkormányzattól 750 ezer forint támogatás, plusz az szja 1 százalékok és céges szponzorációk) gazdálkodik a Kováts Attila karnagy vezette, 1965-ben alapított fúvószenekar, amelynek működését egyesület segíti. A városi ünnepségeken zenélnek, az ifjúsági és gyermekszekcióval együtt mintegy 30–35 fellépésük van évente, az egyik legemlékezetesebb a hagyományos, december 28-i évbúcsúztató koncert. Ezen 2011-ben 52-en mutathatták meg tudásukat, és ez a szám még kiegészül 30 fiatallal, a már említett ifikkel, gyerekekkel, ők jelentik a Csongrádi Fúvószenekar utánpótlását.

– A közönség elismeri tudásunkat, szeret bennünket, ott vannak hangversenyeinken, és ez nagyon fontos számunkra. – fogalmazott Kováts Attila – Sok család kötődik hozzánk. Talán a város részéről az anyagi támogatottságunk lehetne kedvezőbb – a fejlődés miatt lenne ez fontos –, mi a jövőben is mindent megteszünk azért, hogy ez így legyen.
Makón is nagy hagyományokkal rendelkezik a zeneoktatás, így nem csoda, hogy sikeres például a Bartók Ifjúsági Fúvószenekar (alapítva 1997-ben) és a Bartók Gyermek Fúvószenekar (2006), valamint Szentes Város Fúvószenekara is jelentős szerepet játszik a Kurca-parti település életében.

A szegedi szimfonikusok

Bár „nem csak" fúvósok, mellettük nem mehetünk el szó nélkül. A Szegedi Szimfonikus Zenekar a Dél-Alföld legjelentősebb zeneművészeti együttese, s története a XVIII. századra nyúlik vissza. Mai fogalmak szerinti szimfonikus zenekarként a XIX. század végétől működik (kisebb megszakításokkal), különböző szervezeti keretekben, elnevezésekkel. Olyan nagyságok is megfordultak karmesteri pódiumán, mint Willem Mengelberg, Erich Kleiber, s az operáját dirigáló Pietro Mascagni.

Olvasóink írták

 • 3. kékfrankos 2012. január 13. 18:08
  „egyetértek. nem a csongrádiakkal van bajom, a cikk szerzőjével, és a szerkesztővel.
  ezek szerint jól elolvastátok a cikket...”
 • 2. jóízlés 2012. január 13. 09:57
  „Gratulálunk a csongrádiak teljesítményéhez,további sok sikert kívánunk,szentesi zenebarátok ...”
 • 1. kékfrankos 2012. január 10. 14:49
  „és a szentesi? igaz, ez az együttes külön cikket érdemel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszáll a rezsibe az önkormányzat

Magára vállalta a szennyvízelvezetéssel járó költségek egy részét a felgyői önkormányzat. Tovább olvasom