Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Gábor Dénes-díjas Losonczi Áron és Matuz János

Csongrád, Szeged – Losonczi Áron, a pixelbeton csongrádi feltalálója és Matuz János, 60 államilag elismert búzafajta szegedi nemesítője Gábor Dénes-díjat kapott. Az ünnepségen részt vett a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola 3 diákja is.
Heten vehették át a Novofer Alapítvány által alapított Gábor Dénes-díjat csütörtökön a Parlamentben, köztük ketten Csongrád megyeiek.
Losonczi Áron csongrádi okleveles építészmérnök „a tudományt és a művészetet sikeresen összekapcsoló, az építészet alakulását döntően befolyásolni képes, különleges hatású, iparilag is gazdaságosan gyártható fényáteresztő beton létrehozása és továbbfejlesztése során végzett alkotótevékenységéért" kapta az elismerést.

– Megtisztelő a díj, és meglepődtem, mert ezzel eddig döntően a műszaki újításokat ismerték el; úgy érzem, ez az elismerés most az építészszakmának is szól – mondta lapunknak Losonczi Áron.
Találmányának, a pixelbetonnak a nagyüzemi gyártása tavaly szeptemberben kezdődött el a hódmezővásárhelyi Csomiép Kft.-nél. Azóta – mint Áron mondja – sikerült „jóárasítani" az árut. Ez egyrészt azért előnyös, mert a vékonyabb pénztárcájú vásárlók is megengedhetik maguknak, hogy néhány négyzetméternyit megrendeljenek – másrészt arra számít, még nagyobb arányban fogják használni a jelentősebb projektekhez.

Matuz János agrármérnök, mezőgazdasági genetikus, a Gabona Kutató Kft. tanácsadója, a Szegedi Tudományegyetem professzora „a hazai növénynemesítés, a gabonafélék, különösen az aestivum- és durumbúzák nemesítése terén elért eredményeiért", továbbá „hazai és nemzetközi szinten kiterjedt szakmai publikációs tevékenységéért" érdemelte ki a díjat. 39 éve dolgozik búzával, 60 államilag elismert fajtának a társnemesítője, ebből 47-et szabadalom véd. Nagy részüket magas beltartalmi értékük és termésátlaguk miatt szeretik a gazdálkodók.

A Gábor Dénes-díjak átadásán beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter és Jamrik Péter, a Novofer elnök-vezérigazgatója. Meghívták az ünnepségre a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola diákjait, Ocskó Márkot, Rátfai Pétert és Asztalos Imrét is. Ők a holográfia mindennapi alkalmazásáról írtak tanulmányt, és megnyerték a Gábor Dénes tiszteletére kiírt ösztöndíjpályázatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elárverezik a romos parancsnoki épületet

Kétmillió forintért akarta megvásárolni a polgárőrség a várostól az egykori laktanya romos parancsnoki épületét – de csak nyílt árverésen lehet értékesíteni. Tovább olvasom