Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Galli János nevét vette fel az iskola

Egy héten át ünnepelték az ötven éve folyó zeneoktatást Csongrádon, szombaton pedig fölvette Galli János nevét az alapfokú művészetoktatási intézmény. A karnagy díszes karmesteri pálcát és kitüntetést is kapott a névadó alkalmából.
Nagy érdeklődés kísérte a csongrádi Alapfokú Művészeti Intézmény és az Ének-Zene Általános Iskola egyhetes jubileumi rendezvénysorozatát. Az elmúlt ötven évet ünnepelték: 1956-tól kapcsolódott össze az intézményes zeneoktatás az általános ismereteket nyújtó alapfokú oktatással.

Az iskola volt növendékei – Busa Gabriella, Busa Tamás, Dányi Julianna, Kunszeri Márta. Kacziba Éva, Lass Zoltán – nívós koncerttel tisztelegtek volt iskolájuk, tanáraik emléke előtt a város művelődési központjának Magyar Király dísztermében. A közönség nemcsak a művészeket tapsolta nagy örömmel, hanem azokat, akik a zeneoktatásban kitűnőre vizsgáztak 56-tól a mai napig.

A város polgármestere, Bedő Tamás díszes karmesteri pálcával ajándékozta meg Galli Jánost, az intézmény volt igazgatóját, a jeles karmestert, a város díszpolgárát. Csikota József pedig a Magyar Művészetoktatási díjat adta át neki a Zeneiskolák és Művészeti iskolák Szövetségének, s a Magyar Zeneművészek, Táncművészek Szakszervezetének kuratóriuma nevében. Az esemény az iskolában folytatódott, ahol bevezetőt Murányi László helyi képviselő mondott.

Bejelentették: a „zeneiskola" fölvette Galli János nevét, a névtáblát, az egykori munkatárs, Varga Nándor leplezte le. Steiner Béla, a tanártárs, zeneszerző azt mondta: kivételes pillanat ez, egy életpálya igazi jutalma, mivel Galli János személyesen átélheti ezt az elismerést. Végül az egykori tanítvány, Góg János költő és könyvkiadó az iskola kisugárzó, más művészeteket is erősítő szellemi teljesítményét méltatta. A fúvószenekart is az egyik tanítvány, Kováts Attila méltatta, aki egyik szellemi örököse Galli tanár – illetve: karnagy – úrnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmai útlevelet kapnak az unióba

A megyében elsőként a csongrádi Sághy Mihály szakközépiskola szerzett jogot arra, hogy az uniós… Tovább olvasom