Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Gazdasági társaság lesz a szociális intézményből

Csongrád - Olyan sokba kerül a tanyagondnoki szolgálat, hogy a szociális intézmény két egységre bomlik, és vállalkozásba kezd a hiány csökkentése érdekében. A szolgálat 1700 embert lát el, ezért a város mindenképpen fenntartaná.
Át kell alakítani a szociális intézmény működését, hatékonyabbá kell tenni, mert nem bírja tovább pénzzel a város – hangzott el még októberben a csongrádi városházán. Az intézmény kötelező feladatai közé tartozik például az étkeztetés és az idősek nappali ellátása. A nem kötelező feladatok – amelyeket az önkormányzat az egyre szűkülő anyagi helyzetben is megtart – a tanyagondnoki szolgálat, a támogató szolgálat, a közösségi ellátások és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Igaz, az utóbbira vonatkozó törvény változás előtt áll, sajtóhírek szerint ez a szociális ágazat nyáron állami fenntartásba kerül, de még így is marad elég ellátandó terület az önkormányzatnak. Ha két szervezeti egységre bontják a Szociális Ellátások Intézményét, a szakmai színvonal is megmarad, de gazdaságilag is hatékonyabban működtethető a szervezet, áll abban a javaslatban, amelyet a márciusi ülésen vitattak meg a városatyák. Azon szolgáltatások tekintetében, amelyeknél idén változatlanul lehívható a kiegészítő normatíva, továbbra is megtartanák az intézményi formát, és az eddigi néven, Vasút utcai székhellyel az átalakított intézmény fenntartójává válna. Azonban az önként vállat feladatoknál a gazdasági társasággá alakítást tartják indokoltnak. Erre a célra az önkormányzat egy Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft.-t alakítana, a székhelye pedig a Kossuth tér 7. lenne. A tervezett átalakítás érint egy másik szervezetet is, a Kossuth téren ugyanis jelenleg a Városellátó Intézmény működik, így annak a Bercsényi utcába kell költöznie.

– Az intézményünk eddig önkormányzati támogatás nélkül is tudott működni, a normatívák csökkenése, illetve a működtetési költségek növekedése azonban idén már meghaladja a lehetőségeinket. Mintegy 34 milliós kifizetetlen számlaállományunk van, ezek közül nem egy 60–90 napon túl járt le. Nonprofit társaságként vállalkozói tevékenységet folytathatnánk, pályázhatnánk, így a kintlévőségeinket jó eséllyel mérsékelhetnénk – magyarázta a változás okát a szociális intézmény vezetője, Szabóné Tóth Irén. Az átalakulás nyárra várható.
Az önként vállalt feladatok közül talán a legfontosabb, amely 1700 embert érint Csongrád környékén, a tanyagondnoki szolgálat, de ez az a terület, amely határozottan okolható a kialakult pénzügyi nehézségekért. Testületi ülésen sokszor elhangzott: a lakosok olykor indokolatlanul, átgondolatlanul veszik igénybe a város által kínált szolgáltatást.

Olvasóink írták

 • 14. keletaru 2013. április 10. 18:48
  „Írjuk le , ha mi késünk adóink befizetésével szankcionálva vagyunk , MAGYARUL pénz büntetést kapunk ! A képviselők akik a gombot nyomkodják semmi szankcióban nem részesülnek , HIBÁS döntéspótköltségvetés esetén ! Ami nekünk adófizetőknek kerül újra és újra és újra és újra sokba ! Persze ne szóljunk hisz nem szabad !!! Ezen nem szabad gondolkodnunk !! Mi balgáknak az ÁRT ! Ez nem demokrácia , csak nekünk adják ezt be "KIS" embereknek ( nem KISSZ-re gondoltam , narancsosok ) ) közben munkás szüleink rendszer váltáskor azt hitték az Ő munkájuk is meg lesz becsülve anyagilag mint a régi nyugaton ! Nem azt unokáikat nem fogják látni mert mindenki el megy nyugatra aki teheti ! Üdv Kuci”
 • 13. tények 2013. április 09. 21:01
  „A tanyagondnoki szolgálatot még e testület előtt hozta létre a kistérség,és a szolgáltatás csak egy szegmense a külterületen élők ellátásának.2010 előtt több tanya területen volt villamosítás-ami most volt,azok is 2010 előtti döntések,voltak útfelújítások-Kisrét,Mária út,és sok km földút zúzott kővel való megtöltése.Az,hogy ezt a szolgáltatást több más szolgáltatással együtt kiszervezik,nem oldja meg a veszteség problémáját,de bebizonyíthatja a városvezetés,hogy veszteséges,és veszteséges kft-t nem indokolt fenntartani.Szebben hangzik,mint megszüntetni egy vagy több ellátást...”
 • 12. palfisz 2013. április 08. 16:35
  „Natessek
  A Városkép Kft. egy nagy mosómalom! Továbbá haverok, barátok betelepítésének melegágya! Nem akarom ragozni, a múltkor már megorrolt rám, mert próbáltam dolgokról "felhomályosítani" Bár már úgy látszik, kezd a szeme tisztulni!”
 • 11. natessek 2013. április 07. 07:04
  „10. Zoli99 2013.04.05. 08:25 és 9. Norbi56 2013.04.04. 18:54
  Olyan buta vagyok, nem értem az aktuális csongrádi ügyeket. Ezt sem. Segítsen, aki tud. Mi a tényleges helyzet ezzel a Csongrádi Városkép Korlátolt Felelősségű Társasággal? Ki(k)nek a javát szolgálja ez az egyébként az adófizetők befizetéseiből létrehozott és finanszírozott társaság? És mit keres ebben a társaságban (nem tulajdonosként) például Pap Pista lánya, Pap Gabriella, na meg a Nagyváradon, az ottani arab körökben is jól ismert Szigeti Szabolcs? (Gyovai Szabolcsot és a jó édes apját szándékosan nem említem, rájuk a NAV talán már egyébként is jól figyel.)”
 • 10. Zoli99 2013. április 05. 08:25
  „Kedves Norbi56! Köszönöm a jó tanácsot, és azt gondolom megtanultam olvasni és értelmezni is :) De az is lehet, hogy csak nekem nem egyértelmű, hogy ha egy cikk alá kommentálunk (hivatkozunk más kommentre), ugyanaz róla a véleményünk, különben nem azt írnánk ki.”
 • 9. Norbi56 2013. április 04. 18:54
  „Kedves Zoli99 ! éÉn megtanultam írni Ön pedig nem árt,ha megtanul olvasni és érteni is azt amit olvas, ez már érettségi követelmény. Az a hozzászólás nem aszociális intézményekről szól, - bár való igaz, a cikk igen- hanem a Városkép KFT-ről, hiszen a hivatkozott link ott van előtte! További hasznos és értelmes, értő böngészést kívánok Önnek!”
 • 8. Zoli99 2013. április 04. 14:12
  „Azt gondolom, hogy kupinak nevezni egy olyan intézményt, amelybe nem biztos, hogy belelát az az ember, aki véleményt nyilvánít, szégyen! Pontosan ez a kupi, a ,,madame" és az ,,öregecskedő" lányok azok, akik az ominózus román buszbalesetkor az éjszaka közepén - ameddig feltehetőleg a ,,véleményt nyilvánítók" többsége az igazak álmát aludta - ellátták a bajba jutott embereket és egész éjjelre szállást és ételt biztosítottak számukra. A téli krízishelyzetben is úgy emlékszem, hogy ők álltak helyt, mikor heteken keresztül elszállásolták a rászorultakat, akik más esetben lehet, hogy megfagytak volna. Ezek szerint erre még ebben a kupiban dolgozó ,,öregecskedő" lányok is alkalmasak, annak ellenére, hogy nem lesznek szebbek.”
 • 7. palfisz 2013. március 30. 13:07
  „Most Kft-izés, holnap "államosítás", a végét ki látja ennek a fejetlenségnek?”
 • 6. pirosmanci 2013. március 30. 11:33
  „Hiába, no! Túl sokba kerül az emberség. "Oszt jó napot!"”
 • 5. Norbi56 2013. március 29. 10:29
  „friss hí:
  http://www.csongradihirek.hu/portal/index.php/koezelet/1080-varoskep-uj-igazgatot-tojhat-a-husveti-nyul...
  máshol már írtam, hogy a madame cseréjétől a kuplerájban az "öregecskedő" lányok nem lesznek szebbek és a pamlag is ócska marad...így a forgalom sem növekszik...
  viszont mivel polgármester úr tisztes ember és nem jár (ebbe ) a kupiba ...nem tudhatja...”
 • 4. deszka 2013. március 28. 20:09
  „Az a szakmai alkalmatlanság ami a városunk vezetőit jellemzi,ELKÉPESZTŐ.”
 • 3. keletaru 2013. március 27. 20:11
  „Norbi 56 :-( Ma el mentem lakossági fórumra , amit nem bírtam sajnos JÓZAN ésszel végig ülni ! Pedig itthon figyelmeztetek ! Haza is jöttem mint zászlónkban szerepelnek a színek ! Üdv Kuci”
 • 2. Norbi56 2013. március 27. 16:15
  „Városkép KFT 2.0 !!!! Miközben a tendencia az ellenkező... az állam a gazdasági társaságokat alakítják vissza költségvetési szervekké, aközben Csongrád némi "spéttel" halad tovább a "lenini" úton...halló!..változik a világ! Ma már a vállaltszervezéssel foglakozók is tudják, hogy kiszervezés a drágább megoldás, és a alaptevékenység is veszélyeztetetté válik!”
 • 1. szeljegyzet 2013. március 27. 16:09
  „A pénz nagy Úr,de figyelembe kell venni,hogy a tanyán élő lakosok száma közel a város lakosságának 10 %-a és ez önmagáért beszél. A város vezetőségének munkáját minősiti,hogy nem hagynak senkit az út szélén. Csak igy tovább,sok sikert az átalakitáshoz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon iskola segít iskolának

A Sághy Mihály kollégium régi, használaton kívüli társalgóját táncteremnek alakították át, amelyet a Múzsa Alapfokú Művészeti iskola növendékei használnak majd. Tovább olvasom