Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Génmódosított vetőmagból nőtt kukorica Csongrádon

Elérte Csongrád megyét is a génszennyezett kukorica. Itt több mint 4 hektár termőre fordult növényt tárcsáztak ki. A megsemmisítés a 400 méteres pufferzónában is folytatódik. A hatóság szakembere szerint az orszgáhatár mentén kockázati tényező, hogy Románia nem GMO-mentes.
Be kellett tárcsáznia 4,38 hektárnyi kukoricáját egy Csongrádhoz közeli termelőnek, mert genetikailag módosított (GMO) szaporítóanyaggal szennyezett vetőmagot használt. A csongrádi őstermelő gazda jóhiszeműen vásárolt a kereskedőtől – a vizsgálatok alapján igazolhatóan GMO-szennyezett – vetőmagot – közölte Varga Márta, a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője.

Miért fontos a GMO-mentesség?

– Sok GMO-növényektől mentes térség Magyarországról biztonsággal szerezte be takarmánynövényei vetőmag alapanyagát. Ez jelentős exportbevétel – válaszolt Petró Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága osztályvezetője arra a kérdésünkre: miért fontos, hogy Magyarország tartsa magát a GMO-mentességhez.

A magát GMO-technológiáktól mentesnek nyilvánító, e tényt az alaptörvénybe foglaló Magyarország négy megyéjében – Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban, Fejérben és Baranyában – 940 hektáron szántatták ki a hatóságok tiltott géneket tartalmazó kukoricát és szóját – írtuk lapunkban július közepén.

8 tétel vetőmag bizonyult GMO-szennyezettnek a dél-alföldi térséget e szempontból felügyelő Békés Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának szakemberei által vett minták közül. Ezeket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal békéscsabai laboratóriumában vizsgálták – tudtuk meg Petró Attilától. Az igazgatóság növényvédelmi és növényi termék ellenőrzési osztályvezetője kérdésünkre válaszolva elismerte: kockázati tényezőt jelent az országhatárhoz közeli hazai termőföldekre, hogy Románia nem GMO-mentes. A kukorica virágpora akár 400 méterre is eljut, ezért a szakember szerint fontos lenne az országhatármentén egy izolációs sáv kialakítása.

A génmódosított magból Csongrád határában nőtt növények a virágzás alatt a környező területeket is beszennyezhették. Ezért a hatóság kijelöli az úgynevezett puffer zónát, a kitárcsázott kukorica melletti 400 méteres területen – tudatta Varga Márta. Ebben az izolációs sávban is meg kell semmisíténi a kultúrnövényeket.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. KMárkusz 2011. július 27. 08:56
  „Tótkomlósi!
  Vajon ha te élnél ebből, sorba állnál-e kártérítésért vagy büszkén bevállanád, hogy te benyeled a kárt??
  Kíváncsi vagyok?Szerintem mindenki azután ítélkezzen ha már történt vele ilyesmi!!!
  Üdv!”
 • 55. kalkutta 2011. július 27. 08:45
  „Megy a mókusvakítás ezerrel. Érdekcsoportok harcáról lehet szó amihez felhasználják a "környezetvédőket".
  Ha kétszer annyi kukoricát lehet fele annyi költséggel termelni akkor meddig lesz nálunk GMO mentes termelés?”
 • 54. szunyi 2011. július 27. 07:45
  „53,53

  Ez nem evolúció. A Növénytermesztés nem evolúció. Az összes termetsztett fajta néhány év alatt kipusztulna, ha az ember mesterségesen nem tartaná fent.”
 • 53. lforgo 2011. július 27. 07:36
  „Kamuneni: Ez nem evolúció, az más.”
 • 52. KamuNeni 2011. július 26. 23:27
  „Persze a fel vilag mar ilyen modositott gabonakat esz. Nem ertem mi a nagy ugy benne? Elobb utobb ugyis raszorul mindenki, mert az evoluciot nem lehet megallitani.”
 • 51. cumania 2011. július 26. 22:04
  „51. szilencium 2011.07.26. 18:33
  Bocs! Ezt mondtam én is. Mármint, hogy tesznek ezek mindenre, ha pénz van kilátásban! Az is, aki kitalálta, az is, aki alkalmazza, az is, aki próbálja lenyomni a torkunkon...
  Igazad van, hogy ez a jövő (de csak negatív előjellel), mert ez a sok mocsok úgyis megcsinálja! Mindenképp megszívjuk. :(”
 • 50. szilencium 2011. július 26. 18:33
  „T.cumania !

  Most ismerte el az államtitkár aki gyakorló gazda ,és a greenpeace aktivistája is,hogy Magyar földön már évek óta lehet,sőt mi több biztos is ,hogy van géntechnológiás kukorica és még ki tudja mi minden!Na ennyit a harcról amit a GMO ellen hirdettek a felvilágosultak!Csak eddig nem volt rekord termés,és jó pénzért lehetett eladni az árut!Most,hogy több munkának néz ki az értékesítés,inkább robbantottak egy génbombát és már zsebben is az állami haveroktól a pénz!Meg kell hálálni a választások dotációját!Ráadásul azt is elismerték,hogy a fene nagy,"precíz" termelés könyvelési út miatt egészen biztosan lesz megtermelt,"szennyezett" kukorica is ősszel,Magyarországon!Lehet,hogy még sem az én kezem ér a bilibe!Nézd meg a kezed,hogy hol van!
  Ez megint arról szól,hogy a nagyokat,haverokat kártérítik a kicsik meg hagyják a sza....rban!Sajnos!”
 • 49. szunyi 2011. július 26. 18:26
  „49. tótkomlósi 2011.07.26. 18:03

  Itt a gazda nem hunyó, ebben az esetben jogos a kártérítés.
  Más esetekbe (jég, belvíz, asszály) én is azt mondom, hogy az egy kalkulálható kockázat, van lehetőség biztosítást kötni.”
 • 48. tótkomlósi 2011. július 26. 18:03
  „48. szunyi 2011.07.26. 16:59

  Én meg akkor nyugodnák meg, ha a "gazdák" nem a kártérítésekből gazdagodnának meg!

  Mert ebből már sportot űznek!

  Vállalják már fel egyszer a kockázatot mint más vállalkozók!”
 • 47. szunyi 2011. július 26. 16:59
  „47

  A hírekbe nincs benne, hogy az állam az általa szignált szerződéseket se tartja be (különböző pályázatok kifizetése), van ahol már több éve csusznak a kifizetések. Pl. lezárt befejezett project, még az előleget se utalták át (a per inditás millióba kerül). Szóval, ha a hírekbe múlt időt használnak, én akkor nyugodnák meg.”
 • 46. tótkomlósi 2011. július 26. 16:24
  „Na, mit mondtam a kártérítésről????

  Ma már a hírekben is bennevolt, hogy a kormány kártalanítja a gazdákat!

  Ezt a lenyúlást nevezem!”
 • 45. tények 2011. július 26. 12:28
  „A kifogásolt vetőmagnak magyar fémzárszáma volt,teljesen legálisan került forgalomba.Egy márciusi VM rendelet alapján GMO-ra minden vetőmagtételt meg kell vizsgálni,azonban ekkor-márcsak a kukorica technologiája miatt is-javában beindul a vetőmag kereskedelem.A mintavételre kijelölt labor tavaly novemberben elveszitette akkreditácioját,csak egy miniszteri rendelet alapján hatósági labor(sajtóban megjelent információk).A labor annyira nem volt felkészitve a rendeletre,hogy juliusig heti 20mintát tudtak vizsgálni,ennek köszönhetően március végén forgalomba hozott vetőmagok vizygálati eredménye julius elejére lett meg,bőven a kukorica virázás idejére,legalábbis a déli tájakon.(a fentiek szintén sajtoban megjelent infok)Az eddigi vizsgálatok alaján csak a hivatalos szerv-nem akkreditált laborjában-voltak pozitiv eredmények,a fajtatulajdonosok által akkreditált laborba küldött mintákban,hangsulyozom eddig,nem találtak pozitiv tételt.Mindezekből látszik,hogy ez még hosszú történet lesz.Sajnos a termelők teljesen tanácstalanok,hiszen mindenfélét hallanak és tanácstalanságukat csak erősiti az elöző hozzászólásokban leirt határozat mizéria.A Csongrádon érintett 400m-es puffer terület pedig elérheti akár a 25 hektárt is,és azéritett termelők,mintahogy a károsult termelő is,kistermelők,családi gazdálkodók.Az érintett területen a terméskiesésből eredő kár meghaladhatja 10millió forintot,és ennek megtéritése még valóban kétséges.”
 • 44. KMárkusz 2011. július 26. 12:15
  „Köszi Szunyi a segítséget!
  Pénteken várom az infókat és ha hazamegyek a szüleimhez elolvasom az összes papírt amit eddig kaptak és megírom a részleteket.
  Üdv!”
 • 43. szunyi 2011. július 26. 11:26
  „43. KMárkusz 2011.07.26. 10:43

  Sajnálom ami veletek történt.
  Csütörtökök este találkozok olyan emberkékkel akik a hivatalos utakat jobban ismerik majd rákérdezek tölük, hogy ilyenkor mi az ügymenet. Pénteken majd irok, ha megtudok valamit.

  Sajnos ismerem, hogy a politika mennyire nem szakszerüen gondolkozik.
  A vetőmagot már elöző évben előállitják, ott a tél amikor el lehet végezni a vizsgálatokat (ez a gyártó feladata elsődlegesen), ha a hatóság ellenörizni akar (véletlenszerű probák) akkor képesnek kell lennie ezeket elvégezni télen-kora tavasszal, de természetesen pénz az nincsen rá, folyamatos lyuk töltögetés van (amint bejön valami pénz, azt éppen a legfontosabb dologra,vizsgálatokra ráköltjük (az orvosi laborok is így müködnek) és minden késik).

  Kártérités:
  A vetőmag előállító cég mindenbe bele fog kötni (igaza is van amugy): a minta levételének módjába, a vizsgálati minta előkésztésében, a kiértékelésbe, a minta vizsgálatához használt vegyszerekbe, a labor akreditációjába és ha valahol bibi van, akkor nem fogadja el az eredményt és rámutat a hatóságra. Ez a vita se lesz rövid és amig le nem zárul nem lehet megmondani ki állja a cehet.

  Lehet érdemes lesz felkeresni az országgyülési képviselőt, hogy egy kis politikai nyomással olajozotabban müködjön a dolog. Arra érdemes hivatkozni, hogy ti teljesen ártatlanok vagytok, mindig betartjátok a törvényt, kisválalkozók (őstermelők) vagytok (elvileg ez a kurzus fő támogatotjai ti lennétek) és mégis ilyen helyzetbe kerültetek.”
 • 42. KMárkusz 2011. július 26. 10:43
  „Kedves Szunyi, Szilencium és Deszkás!
  Az egész történet a következő: Az édesapám pénteken lesz 2 hete, hogy kapott egy határozatot, sajna nem olvastam el,hogy pontosan mi áll benne, (de már bánom mert akkor tényleg részletesen tudnám leírni) mert szörnyen megvisel a dolog, sőt az egész családot.A határozat szerint a vetőmag amelyet ültetett génmódosított és 10 napja van, hogy betárcsázza a kukoricát. Másnap 3 független vizsgáló szakértő jött és vizsgálati mintát vett a kukoricából, hogy valóban olyan-e a kukorica, mint amit állítanak.Persze a betárcsázási határideig nem jött eredmény és igen az édesapám, mivel soha nem húz újjat a hatósággal nekiállt és betárcsázta a kukoricát, melyet délután egy felügyeleti szerv, (direkt nem írom, hogy melyik ), kijött, ellenőrzött és felvette a jegyzőkönyvet.Hozzáteszem, ha az édesapám nem tárcsázza be, a felügyeleti szerv hivatalból betárcsáztatta volna.Másnap jött a következő határozat, hogy a betárcsázást elhalasztották 28-ra, úgy, hogy ismét kiemelem, még határozat arról nem jött, hogy tényleg génmódosított volt-e a kukorica vagy nem, mert még írásos eredményt nem kaptunk.Már felröppentek olyan hírek is miszerint nem is volt a kukoricánk génmódosított,ha ez tényleg igaz gyanítom a forgalmazó nem kártalanít és akkor ki?Ki fog arról gondoskodni, hogy az elhamarkodott intézkedések és kapkodások miatt ki fogja a szüleimet kártalanítani? Pár dolog, ezek a vetőmagok már tavaly bekerültek az országba és ha már régebben elkezdték vizsgálni a vetőmagokat, akkor egyáltalán miért engedték őket elvetni? Miért most lett a nagy kapkodás?Miért? Hozzáteszem,hogy az én szüleim sem szeretnék ha ilyen termékek kerülnének forgalmazásba, akár közvetlen akár közvetve!Vannak gyermekeik, unokáik soha nem ártanának senkinek!Ha meglesznek az eredmények ígérem Szunyi, hogy megírom ki vizsgálta meg a kukoricát és, hogy mit találtak.
  Deszkás!A másik cikkre írtam neked kommentet!”
 • 41. szunyi 2011. július 26. 10:27
  „39. deszkás 2011.07.26. 10:05

  Érdemes azért utána számolni.
  5000 ha termőföld, 8t/ha (ez elég jó termés), 30000 Ft/tonna.
  A kár 1.2 milliárd Ft.
  Az éves bevétel kukoricába kb 200-300 milliárd Ft/év szokott lenni.”
 • 40. szunyi 2011. július 26. 10:16
  „38. achilleus 2011.07.26. 10:02

  Így van, ha kikopik a Bt-toxin X variánsa, akkor jön az y , majd a z variáns aztán majd áttérünk egy másik hatásmechanizmusú toxinra. A hagyományos nemesítéssel előállitott fajták között is vannak rezisztensek (ellenállók) és ez kitart vagy 1-2 évig, vagy 20-30 évig (megjósólni lehetetlen), aztán arra is kialakul egy azt fertöző törzs (pl. fusarium).”
 • 39. cumania 2011. július 26. 10:05
  „37. szilencium 2011.07.26. 09:42
  Téged beetettek valamivel? Honnan veszed, hogy a génmanipulált vackok különbek, mint az eddig alkalmazott mérgek, vagy akármik? Ugyanolyan káros ez is, sőt! Azt írod, hogy már esszük egy ideje és még mindig élünk. Nagy poén! Annyi eszük azért van! A vizsgálatok eredményeit, pedig úgy manipulálják, ahogy akarják... vedd már ki a biliből az ujjad! :)”
 • 38. deszkás 2011. július 26. 10:05
  „CUMANIA!Ilyen szinten (alpári módon ) nem vitatkozok. Mindenesetre sikerült "összehozni" egy az iszapömlést messze túlhaladó kárt ami 5 000 hektár(a hiradások szerint) kb 150 milliárd ft.Azért érdekes hogy vajon miért nem a hazai GMO mentes vetőmagot preferálták a gazdák? 1.Talán mert a sokkal drágább volt.2.hozzá nem értés hiánya.3. mert a vetőmag csomagolásán jelezve van: GMO felirattal!!! GMO szennyezett? ilyen kifejezés nincs ez legfeljebb a módszerre utal amit a Hir tv igy adott közre. Ez kb az az ujságirói kifejezés elkapták a bűnözőt holot a bűnözőt elfogni szokták mert csak a náthát lehet elkapni.”
 • 37. achilleus 2011. július 26. 10:02
  „http://www.sciencedaily.com/releases/2008/02/080207140803.htm
  "Bt-resistant populations of bollworm, Helicoverpa zea, were found in more than a dozen crop fields in Mississippi and Arkansas between 2003 and 2006. "What we´re seeing is evolution in action," said lead researcher Bruce Tabashnik. "This is the first documented case of field-evolved resistance to a Bt crop."

  "What we´re seeing is evolution in action,": "Amit itt látunk az az evolúció akcióban". És a technológia lám alul marad a tudománnyal szemben. Nehéz tudomásul venni, de az antibiotikum rezisztencia, a minden antibiotikumra rezisztens baktériumtörzsek kialakulása erre tanít Ha Bt+-közeget hozunk létre, törvényszerű a rezisztencia kialakulása. A molyok egy kicsit lassúbbak (a rezisztens baktériumokkal összehasonlítva), de győznek az evolúció törvényeinek segítségével.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyében egy termelőnek kellett betárcsázni a kukoricáját

Csongrád megyében egyelőre egy Csongrádhoz közeli termelő volt kénytelen betárcsázni kukoricáját, mert genetikailag módosított szervezetekkel szennyezett vetőmagot használt. Tovább olvasom