Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Gera Ferenc labdáit rúgták a focisták

Tömörkény - Három évtizedig varrt focilabdákat a tömörkényi Gera Ferenc. Ezekkel játszott annak idején a győri, a szegedi és a békéscsabai NB I-es csapat is. A sportszerkészítő mester maga is versenyző, de abszolút labdamentes sportágban.
– 35 esztendeje mentem el dolgozni egy szentendrei szövetkezet tömörkényi labdavarró részlegébe, majd kiváltottam az iparengedélyt, és maszekként kezdtem dolgozni. Ment is a munka egészen addig, amíg nyugdíjba nem vonultam. Ekkor jöttek be a műanyagból készült labdák, s a bőrre már nem volt kereslet – foglalta össze 3 évtizednyi munkáját Gera Ferenc. – Most akadt a kezembe a 18 éve még a gyerekeimnek varrt bőrfoci, még évekig lehetne vele játszani. A műanyagból készülteket ma is elhozzák hozzám, de javíthatatlanok, egyszerűen szétmennek.

A sportszerkészítő mester aktív korában a focilabdák mellett kézi- és röplabdákat, illetve tornazsákokat és ökölvívókesztyűket is varrt. Mindent, amit bőrből meg lehetett csinálni.

Gera Ferenc a labdavarró géppel és a sakktáblával. A szerző felvétele
Gera Ferenc a labdavarró géppel és a sakktáblával.
A szerző felvétele

– Dolgoztam a különböző sportköröknek, így az NB I-es békéscsabai, győri és szegedi focicsapatok is az én labdáimmal edzettek, játszottak. Persze eljutott a hírem máshová is. Egyszer a telefonkönyvben úgy jelent meg, hogy „sportolókészítő" vagyok. Sokat nevettünk rajta, hiszen hívogattak is, hogy ez mit jelent. Később igaz lett az elírás, hiszen a fiam, sensei Gera Ferenc világbajnok taijutsuversenyző.

Gera Ferenc 50 éve versenyszerűen sakkozik, a szentesi klubban számos kupát nyert. Mostanában azonban már inkább az interneten játszik.

– Körülbelül 8 éves lehettem, amikor édesapám már nem volt hajlandó velem mérkőzni. Akkor egy délután többször is megvertem, és mert nem szeretett veszteni, megfogta a sakktáblát, és a földhöz csapta. Az akkor kettétört királyt ma is ereklyeként őrzöm. Életformámnak tekintettem a sakkot, amelynek mindent alárendeltem. Ha munka közben megkeresett valamelyik sakktárs, képes voltam a tábla mögé ülni és játszani. Még kirándulni is oda mentünk, ahol a közelben volt sakkozási lehetőség – mesélte. A 70-es évek óta első osztályú sakkozó számos eredménye közül arra a legbüszkébb, hogy tagja volt a csapatnak, amely megnyerte a 80-as évek közepén Lengyelországban rendezett sakkolimpiát.

Olvasóink írták

  • 3. Pircsike 2010. augusztus 17. 10:20
    „jo egeszséget kivánok FIRI bá a munkájához!!!!”
  • 2. Pircsike 2010. augusztus 17. 10:20
    „jo egeszséget kivánok FIRI bá a munkájához!!!!”
  • 1. bubu72 2010. augusztus 17. 09:34
    „Sok sikert Feri bácsi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évente két paksi atomerőműnyi bioenergiát tudnánk előállítani - ha akarnánk

Nem épül Szentesen biogáz üzem, de mi a helyzet az ország többi részén? Megszabadulhatnánk-e az energiafüggőségtől? Mennyi villamosáramot tudnánk előállítani, ha az állattartó telepek biogázüzemet építenének? Tovább olvasom