Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Gergő közösségbe vágyik

A hétéves, súlyosan értelmi fogyatékos csongrádi Németh Gergőt telt házra hivatkozva a régió egyetlen ápoló otthonában sem fogadták be, ezért immár három éve nem jár közösségbe. Egy évvel ezelőtt felkerült ugyan egy szegedi intézmény várólistájára, de még így is hónapokba telhet, míg a havi száztízezer forintból élő hattagú család gondja megoldódik.
Németh Zsolt családjában két kisgyermek is több törődést, odafigyelést, türelmet igényel. Fotó: Tésik Attila
– Állandó felügyeletre van szüksége Gergőnek, és mi már egyre nehezebben tudunk megküzdeni azzal, hogy helyhiány miatt évek óta teljes mértékben ránk hárul ez a roppant feladat – panaszkodott lapunknak Németh Zsolt, Gergő édesapja.

A hétéves csongrádi kisfiú születése után nem sokkal besárgult, és ekkor – mint később kiderült – az agyi idegközpont is megsérülhetett. A súlyosan értelmi fogyatékos gyermek a bökényi óvoda fejlesztő csoportjában kapott helyet, de onnan egy idő után eltanácsolták. A szülők a mórahalmi Holdfény Ápoló Otthonban találtak megfelelő helyet Gergő számára, de a 30 ezer forintos ellátási díjat csak három hónapig kellett fizetniük: anyagi gondok miatt megszűnt az intézmény.

– Próbálkoztunk Kecskeméten, sikertelenül. A megye összes otthonában telt házat jelentettek, a gyámügy pedig csak azzal feltétellel vállalta volna az elhelyezés biztosítását, ha mi lemondunk a fiunkról, de közöltük, hogy arról szó nem lehet – mesélte az édesapa, aki végül Murányi Lászlóhoz fordult.

A megyei közgyűlés képviselője segített, a kisfiú neve felkerült a szegedi Waltner Károly Otthon várólistájára tavaly nyáron. A napokban kézbesített tájékoztató szerint a lista első helyén szerepel Gergő, de az elhelyezés időpontjáról érdemi információt nem adott a feladó.

– Három éve nem volt közösségben a fiunk, holott a fejlődése szempontjából elengedhetetlen lett volna – mondta elkeseredetten Németh Zsolt. – Nagyon izgága a fiam, ezért rengeteget kell foglalkozni vele, de én dolgozom, a feleségem pedig három gyermeket nevel mellette – tette hozzá. Némethék számára a másik nagy problémát az jelenti, hogy legkisebb gyermekük, a tizenöt hónapos Szilvia korábban agyvérzést kapott, ezért mozgásterápiára van szüksége, amelynek bizonyos költségeit a száztízezer forintos családi kasszából kénytelenek kigazdálkodni. Eleddig a Csongrádi Nevelési Tanácsadóval szerződéses viszonyban álló szentesi gyógytornászhoz hordták a kicsit, mégpedig úgy, hogy a nyári hónapokban ők fedezték a kétezer forintos óradíjat.

Tanév közben ezt az önkormányzati intézménynek kellett volna finanszíroznia, de mint megtudtuk, a tanácsadó a mai napig tartozik a szakember májusi és júniusi járandóságával. Szeptembertől megint a szülőknek kell zsebükbe nyúlniuk, ha gyógytornászhoz akarják hordani Szilvit, mivel az intézmény konduktort vett fel, és csak az általa levezetett foglalkozások térítésmentesek. Ezt azzal magyarázzák, hogy a törvény szerint csak heti két ilyen speciális foglalkozás támogatható, ráadásul előírás, hogy az érintettnek a lakhelyéhez legközelebbi helyen kell igénybe venni ezt a szolgáltatást, tehát Csongrádon.

Az már más kérdés, hogy a Nevelési Tanácsadónál is elismerték: a fejlesztés eredményesebb, ha a gyógytornász és a konduktor együtt dolgozik.


Belátható időn belül

Szűcs Péter, a szegedi Waltner Károly Otthon igazgatója szerint belátható időn belül megoldódhat Gergő elhelyezése, de konkrét információval nem tudott szolgálni. Elmondta, az ellátás biztosításának feltétele, hogy egyik gondozottjuk máshová távozzon, azonban ez hónapokba is beletelhet.

Donkáék gondja megoldódott

Vélhetően a lapunkban megjelent írásoknak és Murányi László közvetítésének is köszönhető, hogy sikerült a Rigó Lajos Általános Iskola csongrádi tagintézményében elhelyezni a hattagú Donka család két, középsúlyosan értelmi fogyatékos gyermekét. Információink szerint egyedi elbírálásban részesült Donkáék ügye, és a fenntartó megyei önkormányzat hozzájárult a két fiú, Patrik és József beiskolázásához a lakóhelyükön. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos kézműves horgászverseny Csongrádon

Fejenként harminc-negyven kiló halat fogtak a tizenharmadik országos kézműves horgászversenyen részt… Tovább olvasom