Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Gondban úsznak Csongrádon

Számolnak és meditálnak Csongrádon: lesz-e a városnak elegendő pénze a következő tizenöt évben arra, hogy tanuszodát is üzemeltessen, és a meglévő uszodát rendbe tegye? A legutóbbi képviselő-testületi ülésen ismét szóba került, hogy a nagymedence állapota riasztó.
A nagymedencét is rendbe kell tenni, mert hullanak a csempék a faláról. Fotó: Tésik Attila
Első megközelítésben nagyon szimpatikus a Tanuszodát minden kistérségben elnevezésű program, mely számol a köz- és a magánszféra együttműködésével a tervezésben, a kivitelezésben és az üzemeltetésben. Az állam is segít. A fedett tanuszoda télen és nyáron egyaránt az általános iskolások úszásoktatását szolgálja elsősorban, s emellett a felnőttek egészségmegőrzésében is szerepe lehetne. Csongrád önkormányzata idén tavasszal az emelt szintű változatra pályázott, ez két medencét és kiszolgáló helyiségeket foglal magába.

A pályázat kiírói mereven ragaszkodnak a 90 centimétertől 180 centiig mélyülő medencéhez, tekintettel az úszásoktatásra, az önkormányzat sportbizottságában pedig az egységes mélységű medencével értenének egyet, mivel azt lehetne sportcélokra, például vízilabdaedzésekre is használni. A beruházással járó költségek olyan nagyok, hogy az önkormányzat számára riasztóak, meghaladják a város anyagi lehetőségeit – foglalta össze röviden a véleményét Bedő Tamás polgármester. Fölmerült, hogy a város ne vegyen részt a pályázatban.

Ám ennek ellenzői is vannak. Nagymihály Gábor úgy véli, hogy részt kellene venni a fölrémlő problémák ellenére is, nincs idő egy újabb, kedvezőbb lehetőségre várni. A neves sportember, Sarusi Kis János hasonló véleményen van. A problémák azért jelentkeztek a városi uszodában, mert a város korábban sem költött rá a szükséges mértékben. Végül Gyovai Gáspár alpolgármester javaslatát megszívlelve az önkormányzati képviselők többsége a tanuszodai pályázat fenntartása mellett döntött egyelőre, abban reménykedve, hogy mégsem lesznek a feltételek olyan riasztóak.

A várható tanuszodai költségeknél is riasztóbb viszont a meglévő nagymedence állapota. A szókimondó Nagypál Sándor úgy véli, mielőbb lépni kell, minden környékbeli városban szebb fürdő van. Azt kellene eldönteni, hogy érdemes-e a nagymedencét újracsempézni vagy rozsdamentes fémmel kibélelni. Ha a szakértői vizsgálat kimondja, hogy nem kell szétbontani, akkor talán célszerűbbnek látszik a rozsdamentes fém, mint a csempe, amit eddig nem tudtak tökéletesen fölragasztani. Azt is hallottuk, hogy most azért nem szökik a víz a nagymedencéből, mert a talajvízből kap utánpótlást. Ha ez igaz, akkor tényleg gyorsan kellene lépni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy helyett három szemészorvos lesz

Hiába keresték a szemorvost a csongrádiak a nyár közepén a Dr. Szarka Ödön szakrendelőben. Ha… Tovább olvasom