Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Grecsó Krisztiánnak fut a vonata

Egy vonat kisiklásával kezdődik Koltai Róbert új, Megy a gőzös című mozijának története – árulta el lapunknak a film írója, lapunk korábbi tárcaszerzője, Grecsó Krisztián (képünkön).
Egy vonat kisiklásával kezdődik Koltai Róbert új, Megy a gőzös című mozijának története – árulta el lapunknak a film írója, lapunk korábbi tárcaszerzője, Grecsó Krisztián (képünkön). A szegvári és csongrádi gyökerekkel is rendelkező fiatalember a színész-rendezővel együtt három éve dolgozik a forgatókönyvön, ami két világ találkozásából adódó konfliktusokra, helyzetkomikumokra épül. A hétfőn kezdődő csongrádi forgatáson pár napig jelen lesz Krisztián, de utána nem szeretne láb alatt lenni.

Augusztus derekán még regényt írt Berlinben, a minap rádiókritikát fogalmazott, hét végén kortárs szerzőkkel találkozik a Balatonnál, jövő héten pedig Csongrádon veszi szemügyre a Megy a gőzös című Koltai-film forgatási munkálatait Grecsó Krisztián. – Csak pár napot töltök ott, a forgatókönyvíró ilyenkor ugyanis már láb alatt van – mondta érdeklődésünkre a csongrádi gimnáziumban végzett fiatal író, aki szerint ha később szükség lesz fantáziájára, mondjuk egy hiányzó dialógus erejéig, távmunkában is ki tudja elégíteni a rendező igényeit. Abban ugyanis van tapasztalata, hiszen forgatókönyvíróként mást sem csinál három éve.

– A Pletykaanyu megjelenése után keresett meg Koltai Róbert és fia, P. Koltai Gábor, hogy lenne-e kedvem számukra forgatókönyvet írni – emlékezett a kezdetekre Krisztián. – Nekem már a találkozás előtt megfordult a fejemben, hogy belekóstolok ebbe a műfajba, de mivel mégiscsak egy rendezői probléma feltárásáról szól a forgatókönyvírás, filmkészítők nélkül nehéz lett volna képekben bemutatni a magam elképzeléseit. A kiindulópont az volt, hogy az Indul a bakterházzal rokon szellemiségű, hasonló lendületű, mégis egyedi, népi környezetben játszódó komédiát alkossunk, amelyben a figurák útja kidolgozottabb, mint a korábbi remekműben. A Rideg Sándor regényéből készült filmben ugyanis nincs átívelő történet, kalandok, vicces snittek, anekdoták nevettetik meg a nézőt, az egyetlen összekötő kapocs a fiú, Reghős Bendegúz.

Hasutasok Szőke Andrással

Már forgatják a Szentesről elszármazott Szőke András filmjét, amelynek forgatókönyvét szintén Grecsó Krisztián írta. A Taliándörögdön készülő Hasutasok című film producere Sándor Pál. A szerző a forgatókönyvírás folytatása kapcsán lapunknak azt mondta, mindkét mű esetében nagyon jól együtt tudott dolgozni az alkotókkal, ezért elképzelhető, hogy velük vagy más filmesekkel ismét belevág egy újabb moziba.

A történet első vázlata 2003-ban készült el, azóta pedig megszámlálhatatlan beszélgetésen, útkeresésen, vitán és kompromisszumkötésen vannak túl a szerzők, Koltai és Grecsó, akik közösen jegyzik a forgatókönyvet. – Egy vonat kisiklásához köthető a történet – folytatta Krisztián. – Lehet, hogy az Indul a bakterház is szerepet játszott abban, hogy a vasúti környezet szolgáltassa a hátteret, de az sokkal fontosabb volt, hogy a 20-as, 30-as években, amikor a film játszódik, a falubeliek számára kizárólag a vasút volt a kapocs a külvilág felé. Az, hogy a szerelvény letér a sínről, két világ találkozását vonja maga után, amelynek konfliktusai, helyzetkomikumai meghatározzák a történet lényegét.

A fiatal író elmondta, hogy a forgatási helyszín kiválasztásánál valóban sokat nyomott a latba Balogh György, a Tüskevár rendezőjének Csongrádról alkotott véleménye, amit ő – némi lobbierőként – csak megerősíteni tudott. Hozzátette, nagyon kíváncsi arra, hogyan sikerül átalakítani a vasútállomás környékét, abban pedig biztos, hogy a csongrádiak számára nagy öröm lesz viszontlátni a vásznon a város jellegzetes épületeit, utcáit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon a Fidesz Kurucz mellé állt

Tegnap bejelentették, hogy a Fidesz csongrádi szervezete a helyhatósági választáson Kurucz Ferencet,… Tovább olvasom