Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Gyakran hívták a mentőt a Torokba

Nagyságrendekkel többen szorultak egészségügyi ellátásra – az ital miatt – a Körös-toroki napokon, mint a hétvégi csongrádi borünnepen. Ez máskor is így volt, de most a torokban történt tragédia még jobban ráirányította a figyelmet erre a különbségre. A pszichológus szerint a féktelen ivászat általános jelenség a fiatalok körében, az emberi kapcsolatok válságának jele. A gyógyír a családon belüli bizalom, odafigyelés lehetne.
Vidámság és rend együtt a borfesztiválon. Fotó: Karnok Csaba
Csongrádon nem meglepő a hír: jóval több alkalommal kellett egészségügyi ellátásban részesíteni ittas embereket az augusztus eleji Körös-toroki napokon, mint a hétvégi borünnepen. Az üdülőterületen rendezett buli, mint megírtuk, halálos áldozatot is követelt. A szerencsétlen körülmények között elhunyt orosházi fiatalember mellett több tizenéveshez is mentőt kellett hívni, annyira rossz állapotba kerültek a túlzott alkoholfogyasztás miatt. Az egészségügyi szakemberek szerint az esetek zömében a tapasztalatlanság az oka a rosszulléteknek. A fiatalok előszeretettel fogyasztanak tömény italt, ráadásul legtöbbször sörrel vagy borral kísérik a feleseket. Rövid idő alatt szeretik letudni az italozást, aminek szintén öntudatlan részegség a következménye. Úgy látták, a jobb anyagi háttérrel rendelkező családok gyermekeinél sűrűbben előfordul ez a viselkedészavar.

– Talán a jobb hangulat, meg a kevesebb felnőtt miatt oldottabb a légkör a tinédzserek számára a Körös-torokban – vélekedett az összehasonlítás kapcsán Tamás. A tizenhét éves csongrádi fiatalember mindkét rendezvényen részt vett, de egyik helyen sem itta le magát a sárga földig. Persze jutott már el a rosszullétig, de akkor keverte az italokat, mostanában viszont ügyel a részletekre: a borfesztiválon csak három pohár bort ivott. A Vácott tanuló fiatalember azt is bevallotta, ő sohasem beszélt szüleivel a kulturált alkoholfogyasztás szabályairól.

– A féktelen ivászat nem egyedi jelenség – nyilatkozta lapunknak Pacskó Andrea pszichológus. – A szülők az anyagi jólét megteremtését tekintik elsődleges feladatuknak, nincs idejük mesélni, nem játszanak, aztán nem beszélgetnek gyermekükkel.

Buli a Körös-torokban. Együtt mozdulnak. Fotó: Tésik Attila
A Csongrádon élő szakember úgy látja, az öntudatlan részegségben végződő buliknak lelki és társadalmi okai egyaránt vannak. Utóbbiak arra az értékvesztésre és -válságra vezethetők vissza, amelynek első alanyai a negyven körüliek, azaz a mai fiatalok szülei. A rendszerváltást követően ők voltak az elsők, akiket utolért az anyagi jólét biztosításának kényszere, ugyanakkor az erkölcsi ellensúlyozás elmaradt, hiszen a tudást és az emberi kapcsolatok fontosságát alulértékelte a társadalom.

– Ha nincs otthon beszélgetés, nem esik szó egymás dolgairól, problémáiról, amint a fiatal kiszabadul a családi és iskolai felügyelet alól, kontrollálatlanul ugrik fejest a szórakozásba is – folytatta Pacskó Andrea.

– Az elvált szülők kettős nevelése, az érzelmi éhség, a nem megfelelő otthoni légkör, a meg nem értés, a túlzott szigorúság és a következetlen nevelés mind-mind lehetnek okozói a magatartászavaros viselkedésnek.

Az iskolában már nagyon nehéz hatni a gyerekekre, akik nem hibáztathatók mindenért, hiszen bizalom, érzelmi biztonság hiányában nem várható, hogy megosszák gondjaikat szüleikkel. Különösen annak tükrében, hogy serdülőkorban saját korosztályuk elvárásainak szeretnének megfelelni, ezért negatív mintákat is átvesznek – tette hozzá.

A szakember szerint odafigyeléssel, a bizalom megteremtésével ellensúlyozni lehet a médiában is megjelenő torz társadalmi minták térnyerését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gombos a partfalépítésről

Idén már látható nyomai lesznek a Vásárhelyi-terv végrehajtásának – ígérte csongrádi… Tovább olvasom