Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Gyalogtúra a csongrádi Nagyrétbe

Csongrád - Felpezsdítené a nagyréti életet a csongrádi önkormányzat: gyalogtúra útvonalat építenének ki az egyre elhagyatottabb Tiszán túli területen. A 37 milliós fejlesztés eredményeként hat pihenőhely, közösségi épület és kilátó létesülne a helyileg védett Tisza–Körös zugban.
Ha nyer a benyújtandó pályázat, mindössze 5,6 millió forintba kerülne Csongrádnak, hogy gyalogtúra-útvonalat létesítsen a Tisza bal partján elterülő Nagyrétben. Az egyre kevésbé lakott Tisza–Körös zugban 800 hektárnyi hullámtéri erdő és holtág helyi védettséget élvez, itt található az ellésparti monostor, a mámai holtág, illetve ennek a természeti kincsekben gazdag területnek a kapuja, a maga nemében páratlan csongrádi fahíd. Mindezeket érintené a 25 kilométer hosszú túraútvonal, amely mentén hat pihenőhelyet létesítenének.

A természeti kincsekben gazdag Nagyrét kapuja a csongrádi rév, ahol az év nagy részében a fahíd biztosítja az átkelést, télidőn pedig kompjárat. Fotó: Bíró Dániel

A megállóknál fedett faasztalokat, padokat, tájékoztató táblákat és szalonnasütőt helyeznének el, fél távnál – a mámai holtág partján – pedig egy faszerkezetű kilátó és egy 50 négyzetméteres vendégház is épülne. Itt illemhely és egy közösségi helyiség állna a túrázó vendégek rendelkezésére. A teljes beruházás 37 millió forintba kerülne, várhatóan jövő májusra valósulna meg.

Olvasóink írták

 • 1. Felföldi József 2008. február 20. 19:43
  „Szép Napot Közélet, free cuslag!

  Úgy is kell!!! Feszítő a hiány, a nagyréti túra út, no meg a vízlépcső, és arról még egy szó sem esik, mert még két év van választásig. Nekünk jobb lenne ha a képen lévők családostól a Nagyrét felé tartanának, nem pedig ide, és a nagy fellendülés közbe ott is maradnának, és bevonzanák a szimpatizánsaikat. A fahidat meg a kompot, ladikot egész nyáron telelőn tartanám, hátha nem úszna vissza mind, és hátha az örvények is a város segítenék, mert a természetben még bízhatunk.
  Koszlott Szentháromság téri park, még mindig nem lehet rajta törvényesen átkerékpározni. Két piac, de egyiknek sincs kerítése, csak azért, hogy a kutyák biztosan tudjanak hova szarni. A tízemeletesek között ukrajnai csapások, az öreg temető meg a vasút állomás környéke szégyenli, hogy létezik, a bányatavak és a temető körül több millió köbméter szemét, az aranysziget és a másodrendű véd töltések egy ős burgying, a büdös víz már nem írja le a nevével, hogy mi is valójában. Szép téglarakás a Körös toroknál, vegyes dizájnú féltetős krumpli mosó a MOL kút másik oldalán, a kulturális és sportbizottság javaslatával. Nálunk ugyanis ez a szépészeti hatalom, no meg a most éppen, nem komonista, nem, munkásőr, hanem valójában igaz, hithű, KATOLIKUS Murányi, Isten nyugosztalná és venné magához Júdás instruktorának.
  Európa erre van?
  A Nagyrétbe kell menni szalonnát sütni, mert a város központtól 5 percre a szeméttelepen, meg a büdös víznél nem ildomos, mert felfordul az ember gyomra, persze nem csak az állapotoktól. Az Ellés part is gazfészek, a vendégeim eldobhatták a nadrágjukat, mert annyi koldus tetű, meg bogáncs rakodott bele. Pozitív oldala a 37 millának, az, hogy aki megnyeri a tervezést meg a kivitelezést, annak arra az évre már kisül a pecsenyéje, és persze a pályázat író is bele tunkol a pecsenye zsírba, a sercli végével. További előny még, hogy legalább új anyaggal fűthetnek a betörő bandák, a túl oldalon, mert télen, éjszaka nincsen ám ottan még pógárőr sé, osztán dógozik a fényességes nyomorúság. Higgyék végre el, hogy nem a nagytemplom csillárja volt az utolsó, amit elloptak. Egész tanya tetők tűnnek el pillanatok alatt. Remélem a vendégház, ott, legalább prosperál majd, nem jut az Erzsébet, meg a Kemence csárda sorsára, és nem kell totális felújítás 25 év után, mint az ifjúsági házon. A hatásvizsgálatra azért érdemes lenne időt szánni, legalább annyit, mint a táblácskám leszedetésére.
  A tábla ügyhöz persze mindenki értett, de ehhez?
  Nem-e a belvárosba kellene először, csak nyáron egy-két hónapra életet lehelni?
  A szentesit ifjúsági házat, érdekes módon, nem kell felújítani, azoknak jó a régi szar, persze nem fagyasztották szét a fűtését, és ott raktározásra, raktárakat építettek nem IH-t. Mindössze egyetlen egy jó tanácsadó kellene csak, Mórahalom környékéről, meg egy fogadalom, hogy a képviselő testület csak simán hallgat otthon, és csak csendben, semmi cicó, felveszi a lóvékat ugyanonnan, mint eddig, és nem dönt már több jót nekünk.
  Látjuk azonban, és a bőrünkön tapasztaljuk, hogy a pénz mellett a szakértőinek hitt döntéseik adják az eufórikus hatalmi mámort, és mi van ha nem jól döntenek?
  S e m m i, mert itt csak mi szívhatunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonyítványt oszt az Összefogás

Csongrád - Elégedetlen a városvezetés eddigi munkájával az Összefogás Csongrádért Egyesület. A szervezet önkormányzati képviselői szerint a polgármester és a jegyző olyan lehetőségeket szalaszt el, amelyek serkenthetnék a település gazdaságát, illetve javítanák Csongrád megítélését. Tovább olvasom