Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Gyémántlagzi az idősek otthonában

A tömörkényi Szeri Ferenc és Forgó Julianna gyémántlakodalmát ünnepelték a hét végén Csongrádon, a Szent Imre utcai idősek otthonában. A második világháború okozta sebek még nem forrtak be, amikor a fiatalok éppen hatvan évvel ezelőtt egymásnak hűséget esküdtek.
Szeri Ferenc és Forgó Julianna nem gazdagodott meg, de mindig boldogságban élt. Fotó: Bálint Gyula György
A tömörkényi anyakönyvben megfakult a beírás, amely tanúsítja, hogy két szerelmes fiatal, Szeri Ferenc és Forgó Julianna 1946. február 4-én örök hűséget esküdött egymásnak. Ma is élesen emlékeznek arra a napra: „tiszta, szép idő volt, igen hideg, de sütött a nap". A régi községháza, ahol anyakönyvvezető elé álltak, ma Ópusztaszeren, a skanzenben áll. A pár a hét végén Csongrádon ünnepelte gyémántlakodalmát.

A fiatalok mesébe illően ismerkedtek meg akkortájt, amikor az orosz katonák átvonultak ezen a tájon. Akkoriban igen hidegek voltak a telek, s akinél üres volt a fáskamra, elindult a határba. Rőzsét szedtek mindketten. Julianna máig nem tagadja, szinte az első látásra úgy gondolta: megtalálta élete párját. Feri bácsi szemérmesen bólogatott, miközben az anyakönyvvezető küzdelmes életükről beszélt az egybegyűltek előtt. Szegények voltak, nem vagyont, szeretetet vittek a házasságba. Ahogy a magyar népmesék hőseinek, ez nekik is javukra vált.

Tanyát béreltek, Feri bácsi napszámba járt, később a téeszbe, lett saját tanya a Bánomhegyi dűlőben, közben tanult, szellemi munkához jutott, végül – a nagyobb jövedelemért – eljárt a faluból dolgozni, a megye útjainak építését és javítását szervezte, irányította. Julika néni mindent precízen rendben tartott, igényes, békés otthont és kertet teremtett. Hogy vitatkoztak-e? Persze, mondta Julika néni, de mindig tiszteletben tartotta, ha párja más véleményen volt.

Két lányt adott nekik a sors nagy korkülönbséggel, Julikát és Ildikót. Két unokájuk és egy dédunokájuk van. Élhetnének Tömörkényen is, családjuk közelében, de úgy döntöttek: beköltöznek a csongrádi otthonba, mert eljárt felettük az idő, az egészségük sem a régi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita az elmaradt fizetésekről

Tegnap sem tisztázódott, mikor juthat hozzá elmaradt másfél havi fizetéséhez a csongrádi… Tovább olvasom